Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Memorandumul privind legea salarizării bugetarilor: Unele sporuri vor intra în salariul de bază. Modul de ierarhizare se va schimba

6
15 Apr 2021 19:18:00
Autor: Afrodita Cicovschi

Memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea bugetarilor a fost adoptat de Guvern, iar ministerele au la dispoziţie 30 de zile să transmită propunerile privind politica de salarizare în sistemul public.

„Astăzi, în şedinţa de Guvern, a fost aprobat memo-ul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Acest memorandum a fost semnat de către toate ministerele şi reprezintă practic angajamentul pe care ministerele îl iau ca într-o perioadă de 30 de zile să prezinte propriile soluţii, propria viziune pentru familiile ocupaţionale pe care le coordonează, astfel încât să reaşezăm sistemul de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice", a spus Raluca Turcan.
 
De asemenea, ea a menţionat că, în calitate de ministrul al Muncii şi membru al Guvernului, are datoria să lămurească orice "intoxicare apare în spaţiul public" şi va răspunde de fiecare dată cu condiţia să i se solicite un punct de vedere, "ceea ce de multe ori nu s-a întâmplat până în acest moment".
 
„Prin acest memoradum intenţionăm să creştem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă prin inechităţile legislaţiei adoptate în trecut. Şi, de asemenea, salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă, echitabilă şi va fi de asemenea în corelaţie cu eficienţa instituţiilor publice. Acest guvern şi-a asumat încă de la începutul mandatului să demareze mai multe măsuri esenţiale nu doar pentru beneficiari, ci ne-am asumat o reformă a marilor sisteme publice, ceea ce înseamnă de fapt ca statul să fie pe de o parte capabil să susţină servicii publice de calitate, dar în acelaşi timp să garanteze şi egalitate sustenabilitate, predictibilitate şi echitate în salarizarea publică şi în sistemul de pensii", a afirmat Raluca Turcan.
 
Ea a precizat că a văzut că există foarte multă patimă în spaţiul public atunci când se vorbeşte de pensii sau de salarizare sau chiar de beneficii sociale.
 
"Ne propunem aşadar să facem statul să funcţioneze corect şi nu haotic pentru că toate aceste inechităţi pe care şi dumneavoastră le-aţi semnalat, pe care mulţi dintre dumneavoastră le resimţiţi pe propria piele, au fost create într-un sistem care trebuie să reprezinte legea şi trebuie să asigure corectitudine pentru cetăţenii acestei ţări. Am fi de condamnat dacă nu am face nimic şi întotdeauna există şi varianta să nu faci nimic, dar ne-am propus să arătăm că se poate ca într-adevăr statul să funcţioneze şi eficient, să aibă şi servicii publice de calitate şi să-şi ajute oamenii şi să-i încurajeze să creadă că legea poate fi şi bună şi în avantajul lor", a spus Raluca Turcan.
 
Ministrul Muncii a menţionat că prin acest memorandum în 30 de zile ministerele de linie vor transmite propunerile privind politica de salarizare în sistemul public.
 
Raluca Turcan a explicat, în context, că sunt reanalizaţi coeficienţii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională, iar unele sporuri vor intra în salariile de bază.
 
"Principiile pe care le-am stabilit sunt simple şi nu conduc în niciun fel la afectarea veniturilor. Practic, reanalizăm coeficienţii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională de funcţii bugetare şi unele sporuri vor intra în salariile de bază. De asemenea, acele sporuri care pot fi acordate în sumă fixă vor fi date în sumă fixă.
 
Sporurile care vor rămâne după includerea unora în salariile de bază nu vor depăşi 20% din salariul de bază plătit individual. Mai este un lucru extrem de important. Salariul în plată de bază să fie acelaşi pentru toată lumea. Este inadmisibil ca pe o lege să ai unii angajaţi în sistemul public plătiţi la nivelul de salarizare din 2019 şi alţii la un nivel de salarizare posibilă în anul 2022. Vom include de asemenea în grila de salarizare şi alte activităţi care în momentul de faţă nu sunt pe grila de salarizare în sistemul public şi care creează puternice inechităţi.
 
Şi dau exemplu administraţiei publice locale. Acestea sunt principiile de bază ale acestui memorandum şi practic întăresc ideea că am intrat în linie dreaptă prin asumarea completă a tuturor ministerelor a reuşitei unei reforme în sistemul de salarizare pentru funcţionarii sau angajaţii plătiţi din fonduri publice", a mai declarat Raluca Turcan.

Citeşte şi:

Legea salarizării unitare, pe masa Executivului. Cu cât vor fi reduse sporurile bugetarilor
 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Constantine Constantine
15.04.2021, 19:45:08

Reintroduc comentariul meu de ieri: Coeficientii pot fi analizati dar raportul de 12/1 trebuie plafonat, redus la 6/1 deoarece e cea mai mare mizerie din toate legile lansate de parlament. Presedintele trebuie sa aiba cu adevarat salariul cel mai mare lucru care azi este formal existind o multime de bugetari cu cistiguri peste presedinte. Daca azi avem 2300 x 12 = 27600 ar trebui ca suma sa se reduca la cca 14000 lei iar salariul minim sa creasca la 4000 . Daca in timp salariile vor creste in baza acestui12/1 cit de curind vom avea la un 5000 minim un 60000 maxim! De neconceput la calcularea pensiilor cind discrepantele vor fi uriase. Parlamentarii cind au votat legea s-au gindit mai intii la ei (s-a votat in bloc) ba chiar unii ar fi vrut un raport de 15/1!! Iar peste toate aceste trebuie ca impozitul pe venit sa creasca progresiv.Astfel Romania o sa aiba bani si de salarii si de pensii si de alocati si(mai ales) de investitii. Sa taxezi venituri de sute de milioane cu 10% e o prostie pe care nici o tara cu un capitalism real nu o face.De ce se pastreaza acest procent sinucigas? Pentru ca in spatele tuturor afcerilor de anvergura din tara asta se afl politicienii, daca nu in mod direct, prin firme de casa, rude, interpusi, amante si interlopi. Asta este fata reala a Romaniei din zilele noastre. Daca va place sa deveniti muritori de foame puteti sa sustuneti acest mizerabul ecart de 12/1. Dar nu uitati ca pensiile voastre se vor calcula in functie de punctajul acumulat.La cei 2300 punctajul vostru anual va fi ridicol de mic. Salariul minim brut trebuie sa creasca, altfel traiesc numai politicienii, magistratii si directorii de companii de stat.Iar cel maxim e neecsar sa scada la media UE adica 6/1.

+5 (7 voturi)
bovis
15.04.2021, 23:55:08

Je gurile astea doar mimeaza reforma.

+1 (1 vot)
Mironov George
15.04.2021, 21:21:06

Da, in trecut au mai fost situatii cand sporurile au fost introduse in salariul de baza, dupa care prin diverse tertipuri si cu concursul unor partide politice iresponsabile (care dintre ele au dat dovada de responsabilitate in ultimii 30 de ani???), dupa cativa ani, au aparut din nou o multimede sporuri, de genul: -spor de stat pe scaun -spor de antena (un cretinism aprobat de institutii conduse de analfabeti functionali si iresponsabili) -spor de solicitare neoropsihica (daca nu tragi la ciocan, probabil ca trebuie sa-ti folosesti mai mult cerebelul) - spor ca ti-a dat un loc de munca cineva pe baza de pile. Asa ca se va aplica proverbul romanesc" Orice minune nu tine decat trei zile".

+1 (1 vot)
bovis
15.04.2021, 23:54:12

Unele sporuri vor intra în salariul de bază. Acest lucru s-a mai facut o data acum 15 ani apoi iarasi au aparut ca prin farmec din nou sporurile. Pnle de hoti. Tot timpul apar privilegiati sa va ia dra cu cu legile voastre de harat.

imacandi
16.04.2021, 09:12:23

"intenţionăm să creştem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă prin inechităţile legislaţiei adoptate în trecut." "Principiile pe care le-am stabilit sunt simple şi nu conduc în niciun fel la afectarea veniturilor" Stimata doamna Turcan,pare ca va contraziceti.Daca incercam sa corelam veniturile egale la munca(efort) egala,asta inseamna ca va trebui sa maresti lefurile dintr-o primarie de comuna sa zicem sau un oras mai mic cu cele dint-ro primarie de municipiu pentru ca sunt destule posturi care presupun acelasi efort iar asta evident inseamna o modificare de venituri.Sunt primarii in acelasi judet,de marime aproximativ egale,localitati aproximativ egale ca nr de locuitori si salariile actuale sunt diferite pentru functii identice.Deci se vor modifica veniturile si ma tem ca in sus si nu neaparat in jos. Ar fi indicat sa ganditi cand exprimati platitudini

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările