Micii patroni se aşteaptă la creşterea investiţiilor străine după scutirea cercetătorilor de impozit pe venit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România cheltuie de 20 de ori mai puţin pentru cercetare decât media europeană
România cheltuie de 20 de ori mai puţin pentru cercetare decât media europeană

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) estimează că decizia recentă a Guvernului, de a scuti de impozit veniturile realizate de cercetători de la 1 august, va avea ca efect creşterea investiţiilor străine în domenii de vârf precum tehnologia informaţiei, comunicaţii, biofarmaceutică, biotehnologii şi industria auto şi va încuraja micile firme să investească în cercetare.

În 28 iunie, Guvernul a aprobat un act normativ care stabileşte că persoanele care realizează venituri din activităţi de cercetare şi dezvoltare aplicativă sau dezvoltare tehnologică vor fi scutite de la plata impozitelor pentru aceste venituri, de la 1 august. În prezent, doar angajaţii din sectorul IT sunt scutiţi de impozit pe venit.

În 13 iulie au fost publicat în Monitorul Oficial şi normele de aplicare privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal.

„Acordarea de stimulente pentru activitatea de cercetare-dezvoltare va avea efecte pozitive vizând atragerea de investiţii străine în România, în special în domeniile economice cu potenţial competitiv reprezentate de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, biofarmaceutică şi biotehnologii, industria auto, în paralel cu încurajarea IMM-urilor să investească în cercetare“, a afirmat preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, citat într-un comunicat al patronatului. 

Potrivit Cartei Albe a IMM-urilor, un raport de cercetare publicat joi, 32,8% dintre firmele mici şi mijlocii au indicat ca principal obstacol în derularea activităţilor de cercetare-dezvoltare costul ridicat al acestora, iar aproape o treime se plâng de insuficenţa fondurilor proprii.

Reprezentanţii IMM-urilor consideră că noua măsură „va atragere cercetătorii mai aproape de companiile româneşti“.

În 28 iunie, premierul Dacian Cioloş a argumentat introducerea noilor stimulente prin faptul că, „în cifre absolute“, în România se cheltuieşte pentru cercetare şi dezvoltare pe cap de locuitor de aproape 20 de ori mai puţin decât media europeană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite