Miercuri expiră termenul până la care se pot face negocieri privind salariul brut pe 2018. Mulţi angajaţi nu ştiu ce venituri vor avea. Ce amenzi riscă angajatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Negocierea salariului  este foarte importantă

Termenul limită până la care angajatorii şi angajaţii pot negocia salariul brut pe 2018 expiră miercuri, 20 decembrie. Până acum, doar câteva mari companii au anunţat majorările de venit şi alte câteva că discută cu sindicaliştii. Angajatorii nu sunt obligaţi să crească salariile, ci doar să demareze negocieri, în caz contrar riscând amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei.

Toţi angajatorii din România sunt obligaţi să negocieze - până mâine, 20 decembrie - cu angajaţii nivelul salariului brut pe 2018, care ar trebui să cuprindă pe lângă netul din 2017 şi cuantumul contribuţiilor pe care angajatul trebuie să le plătească către stat.

Angajatorii nu sunt obligaţi să crească salariile, ci doar să demareze negocieri, în caz contrar riscând amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei.

Practic, Guvernul a lăsat angajaţilor doar posibilitatea de a-şi convinge patronii să le crească veniturile, neavând pârghiile legale de a-i constrânge să le şi majoreze.

Iniţierea negocierilor colective este obligatorie pentru angajatori în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2017. Deşi aceasta este, în mod obişnuit, o obligaţie ce revine angajatorilor cu cel puţin 21 de salariaţi, OUG nr. 82/2017 dispune că regula se aplică în perioada respectivă tuturor angajatorilor, indiferent că au un singur salariat sau o sută.

Conform Fiscului, în România există acum în jur de 580.000 de angajatori, iar conform Inspecţiei Muncii, există în jur de 5,5 milioane de salariaţi.

Dintre cei 580.000 de angajatori, până acum doar câţiva au anunţat că poartă negocieri cu angajaţii sau că au decis, de comun acord cu aceştia, majorarea salariilor de anul viitor. 

Majoritatea celor care muncesc nu ştiu însă ce venituri vor avea de la 1 ianuarie 2018.

Kaufland majorează salariile din martie. Alte companii caută soluţii

Kaufland a fost prima companie privată care a anunţat că va majora salariile angajaţilor pentru a putea acoperi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

Recent însă, Kaufland a anunţat că salariile vor fi majorate la nivelul de 2.800 lei începând cu 1 martie 2018, nu din ianuarie, de când se realizează transferal contribuţiilor de la angajator la angajat.

O altă companie care a fibnalizat negocierile cu angajaţii şi a decis majorarea salariilor brute este Automobile Dacia. Acordul care a fost semnat împreună cu sindicatul prevede acordarea unei sume compensatorii de 20% astfel încât salariul net să rămână la nivelul actual.

De curând şi CE Oltenia a informat că va adopta măsurile necesare pentru a nu afecta în mod negativ veniturile propriilor angajaţi. „Prin transferarea contribuţiilor de la angajator la angajaţi, evident că salariul brut de bază al tuturor angajaţilor va fi majorat cu valoarea contribuţiilor“, a spus Sorin Boza, directorul Complexului Energetic Oltenia.

Alte companii care au anunţat că iau în calcul diferite forme de compensare a veniturilor angajaţilor sunt Dedeman - a anunţat că va mări salariile, Nuclearelectrica - că va căuta soluţii pentru compensarea angajaţilor şi OMV Petrom - se află în discuţii cu sindicaliştii.

Patronatele se tem că se vor declanşa conflicte colective de muncă 

La jumătatea lunii trecute, imediat după ce Guvernul a stabilit termenul în care firmele sunt obligate să negocieze cu angajaţii salariile pentru 2018, preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, a spus că această grabă dovedeşte disperarea Guvernului de a găsi soluţii nerealiste la problemele generate de transferul contribuţiilor.

Ulterior, patronatele afiliate Confederaţiei Concordia au arătat că termenul de o lună avansat de Guvern pentru finalizarea negocierilor cu salariaţii este insuficient şi poate duce la grave conflicte de muncă.

”Confederaţia Patronală Concordia atrage atenţia că în aceste condiţii se creează premisele unor multiple conflicte colective de muncă, cu consecinţe greu de anticipat, putându-se ajunge şi la blocarea unor sectoare de activitate sau chiar a economiei în ansamblu”, adaugă ei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite