Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Mihai Tănăsescu, la RRA: „Din punct de vedere financiar, România nu are nevoie de un nou acord cu finanţatorii internaţionali”

1
17 Jan 2013 14:40:13
Autor: Răzvan Cârcu
Mihai Tănăsescu este vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii FOTO Adevărul
Mihai Tănăsescu este vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii FOTO Adevărul

Vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Mihai Tănăsescu, a declarat joi, la Radio România Actualităţi, că România nu are nevoie de un nou acord cu instituţiile financiare internaţionale, însă o cooperare este importantă pentru a arăta că România doreşte să continue reformele.

„Din punct de vedere financiar, România nu are nevoie de un nou acord cu finanţatorii internaţionali. România are capacitatea să se finanţeze de pe pieţele financiare, are capacitatea, cred eu, puternică, în urma eforturilor făcute de către poporul român, pentru stabilizarea economiei, de a-şi continua consolidarea macroeconomică, dar, în acelaşi timp, o viitoare cooperare cu Comisia Europeană, cu Fondul Monetar cred că este importantă pentru semnalul de continuare a reformelor, fiindcă, dacă această cooperare va avea loc, ea va fi ţintită, se va accentua foarte mult pe reformele structurale. Deci, România a depăşit faza de neîncredere, România deja este într-o clasă de încredere puternică din partea investitorilor de portofoliu. Avem nevoie acum să atragem mai multe investiţii puternice şi bani pentru proiecte", a declarat vicepreşedintele Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), MihaiTănăsescu.

Acesta crede că actuala vizită a delegaţiei FMI are drept scop "definirea politicii economice pe anul 2013 şi mai departe".„Sigur, un punct important îl reprezintă bugetul acestui an, bugetul anului 2013, care va fi discutat cu reprezentanţii instituţiilor financiare (...) Un punct crucial în cazul acestor discuţii îl va reprezenta cel legat de reformele structurale la nivelul întreprinderilor de stat", a mai declarat Tănăsescu la RRA.

„Toate măsurile pe care guvernul probabil le va propune Fondului Monetar, Comisiei şi Băncii în urma discuţiilor au un substrat economic important şi, sigur, teoretic, ele pot avea un impact asupra anumitor domenii de activitate. Dar, înainte să fie implementate aceste măsuri, cred că trebuie demonstrat că avem capacitatea de a atrage mai multe venituri la buget. Avem capacitatea ca, prin reforma administraţiei fiscale, care a început şi, repet, a început să producă roade, veniturile bugetului de stat pot avea o tendinţă crescătoare în aceşti ani şi în anii următori. Apoi, sigur, putem să avem un TVA mai redus unde credem că este nevoie, un salariu minim care din punctul meu de vedere, ca economist, cred că este o idee foarte bună, dar probabil ea trebuie văzută cu atenţie şi probabil etapizată...Sunt convins că se vor găsi soluţii în urma acestor discuţii, dar important este să avem această dorinţă ca reformele de care vorbeam mai înainte, aceste reforme structurale, inclusiv reformele în cadrul administraţiei fiscale, în cadrul altor domenii importante, sănătatea, educaţia, dar, sigur, şi a întreprinderilor de stat să fie continuate şi accelerate", a mai spus Tănăsescu.

În urmă cu două luni, Tănăsescu afirma că un acord cu FMI este unul foarte important. „Sunt ferm convins că în perioada următoare, după finalizarea actualului acord, un nou tip de parteneriat cu FMI este foarte important pentru România. Este important nu pentru că România nu ştie ce să facă. România ştie perfect ce are de făcut, ştie foarte clar care sunt problemele cu care se confruntă. Un asemenea parteneriat dă mai multă greutate unui tip de abordare la nivel internaţional a modului în care reformele structurale sunt puse în practică”, a afirmat vicepreşedintele BEI.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

STEFAN MATEI
18.01.2013, 19:11:13

slab acest purcelus cu urechi clapauge nu are nimic natural in idei ,face numai play back,nu are idei mintea nu il ajuta,sa fie bine sa nu fie rau cam asta este doctrina lui

Modifică Setările