Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Mii de agricultori riscă să nu fie primiţi în pieţe de la 1 mai. Atestatele de producător nu au fost tipărite

0
30 Apr 2015 15:18:41
Autor: Adina Vlad
Producătorii agricoli au obligaţia de a completa carnetul de comercializare atât în timpul transportului produselor din locul de producţie în cel de vânzare, cât şi la finele fiecărei zile de desfăşurare a activităţii de comerţ FOTO Adevărul
Producătorii agricoli au obligaţia de a completa carnetul de comercializare atât în timpul transportului produselor din locul de producţie în cel de vânzare, cât şi la finele fiecărei zile de desfăşurare a activităţii de comerţ FOTO Adevărul

Mii de agricultori riscă să nu mai fie primiţi în pieţe, începând de mâine, întrucât atestatele de producători, obligatorii de la 1 mai, nu au fost încă tipărite, arată reprezentanţii Federaţiei AGROSTAR, care solicită sprijin premierului Victor Ponta.

„Dacă agricultorii nu vor fi lăsaţi cu marfa în piaţă, de la 1 mai, vor avea prejudicii imense. Federaţia AGROSTAR a atras de mai mult timp atenţia că aceste tipizate trebuie tipărite din timp. Am făcut numeroase demersuri la Ministerul Agriculturii pentru a intensifica discuţiile cu factorii locali, dar cererile noastre au rămas fără răspuns şi de aceea considerăm necesară intervenţia premierului. Cu atât mai mult cu cât implementarea măsurii depinde şi de Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, Asociaţia Comunelor din România“, subliniază Niculae Ştefan, preşedintele AGROSTAR.
 
Acesta a adăugat că problema atestatelor va fi discutată în cadrul Consiliului Naţional al Federaţiei, programată în perioada 29-30 aprilie. „Faptul că am ajuns la termenul intrării în vigoare a noilor reguli de vânzare în pieţe şi autorităţile sunt total nepregătite este încă o dovadă a haosului cu care se confruntă agricultorii. Vom lua în discuţie această problemă şi în cadrul Consiliului Naţional al Federaţiei, care are loc în perioada 29-30 aprilie, şi vom hotărî cum acţionăm în continuare. Reamintim că Federaţia AGROSTAR aşteaptă şi o asigurare scrisă de la Ministerul Finanţelor că prin aceste atestate producătorii nu sunt supuşi unei duble impozitări“, a precizat Ştefan.
 
Reprezentanţii AGROSTAR consideră că schimbarea radicală a modului în care agricultorii au acces în pieţe nu a fost tratată cu responsabilitate şi solicită Ministerului Agriculturii, prin Direcţiile Agricole şi împreună cu factorii locali, să înceapă acţiuni de informare, iar în cazul în care noile tipizate nu sunt gata şi agricultorii nu sunt informaţi cu privire la noile reguli să amâne intrarea în vigoare a acestora.
 
Atestatul de producător se eliberează de către primăriile în raza cărora domiciliază producătorii, aceştia neavând dreptul să-şi desfăşoare activitatea în pieţe dacă nu deţin pe lângă acesta un carnet de comercializare şi actul de identitate.
 
Potrivit legii, care intră în vigoare de la 1 mai, producătorii agricoli au obligaţia de a completa carnetul de comercializare atât în timpul transportului produselor din locul de producţie în cel de vânzare, cât şi la finele fiecărei zile de desfăşurare a activităţii de comerţ. De asemenea, aceştia trebuie să prezinte etichete pe produse comercializate, pe care să fie menţionate denumirea, locul de origine, data obţinerii produsului şi preţul de vânzare.
 
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat recent că, deşi în mai multe zone din ţară aceste documente pe care ar trebui să le comande primăriile nu au ajuns la producători, pentru o perioadă nu vor exista sancţiuni. „Va fi o perioadă de tranzit, o perioadă nu vor exista sancţiuni, dar fac un apel la primării să comande aceste documente importante“, a subliniat Constantin.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările