Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Mii de locuri de muncă sunt disponibile în România. Care sunt cele mai căutate meserii

3
8 Dec 2021 15:41:11
Autor: Melania Agiu
Foto: Amazon
Foto: Amazon

Un număr de 18.694 de locuri de muncă erau disponibile la nivel naţional, miercuri, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, informează instituţia.

Potrivit sursei citate, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: lucrător comercial (1.104); manipulant mărfuri (823); muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (772); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (689); agent de vânzări (656); muncitor necalificat în industria confecţiilor (525); amabalator manual (476); agent de securitate (377); operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice (335); lăcătuş mecanic (302).
 
Din cele 18.694 locuri de muncă vacante, declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 1.191 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer în diferite domenii de activitate; programator; funcţionar administrativ; consilier/expert/inspector/referent/econimist în economie generală; inginer construcţii civile, industriale şi agricole etc.). 
 
De asemenea, 4.831 sunt pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (agent de vânzări; lucrător comercial; muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor; funcţionar informaţii clienţi; operator la maşini-unelte semiautomate şi automate etc.), iar 5.245 de locuri de muncă sunt pentru persoanele cu studii profesionale (lăcătuş mecanic; sudor; operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice; sudor; şofer autocamion/ maşină de mare tonaj etc.)
 
Restul de 7.427 de locuri de muncă sunt destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (manipulant mărfuri; muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor; ambalator manual; muncitor necalificat în industria confecţiilor; operator fabricarea produselor făinoase etc.). 
 

Locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European 

Potrivit datelor transmise de ANOFM,  şi angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 308 locuri de muncă vacante, după cum urmează:
 
- Germania - 276 locuri de muncă pentru: muncitor în construcţii; maistru în construcţii; lucrător în construcţii; lucrător în producţia şi prelucrarea sticlei/ fabricarea fibrei de sticla; operator maşini şi sisteme (tehnologia de prelucrare a metalelor şi a materialelor plastice); specialist în restaurarea textilelor/ examinarea şi conservarea textilelor; şef atelier restaurare textile; tăietor de carne şi lucrător în producţie; 
 
- Norvegia - 14 locuri de muncă pentru: vopsitor auto; 
 
- Slovenia - 10 locuri de muncă pentru: manipulant mărfuri; 
 
- Polonia - 3 locuri de muncă pentru: măcelar abator vită; 
 
- Franţa - 2 locuri de muncă pentru: farmacist; 
 
- Malta - 2 locuri de muncă pentru: tehnician frigotehnist; supraveghetor construcţii; 
 
- Olanda - un loc de muncă pentru: tâmplar. 
 
Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă în Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES. 
 
Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

mircea miricioiu
8.12.2021, 16:48:04

am aflat din text care sunt meseriile in care se gasesc posturi vacante, dar, contrar angajamentului luat de autor prin titlul prin care ne vinde subiectul, nu am aflat totusi care sunt cele mai cautate meserii. ori el - autorul - nu intelege ce scrie ori ne minte in titlu in mod deliberat.

+2 (2 voturi)
Ludwig
8.12.2021, 17:20:30

Sunt locuri de munca de analfabeti cu 4 clase maxim. Nu tu ingineri, arhitecti, finantisti...De asta suntem ultimii in europa...

+2 (2 voturi)
bios
8.12.2021, 17:35:47

18000 de locuri de munca - in general pentru analfabeti...Raportat la cate sute de mii de oameni fara serviciu? Inca o ineptie pe care unii o cred jurnalism...

+1 (1 vot)
Modifică Setările