Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Mii de pensionari, manipulaţi în cel mai josnic mod: greşeala care i-a făcut pe craioveni să creadă că pensiile au fost tăiate

36
15 Nov 2019 10:11:51
Autor: Afrodita Cicovschi

Şeful Casei Naţionale de Pensii Publice pare să-şi fi creat un alibi extrem de solid prin intrarea sa în concediu medical, exonerându-se astfel de la eventuala tragere la răspundere pentru faptele subordonaţilor săi.

17.000 de oameni din Dolj s-au trezit că poştaşul le-a adus pensii mai mici luna aceasta, iar vestea că pensiile au fost tăiate s-a răspândit rapid, scrie gds.ro, precizând că au fost afectaţi doar cei care primesc banii pe card de la CEC.

Speriaţi, oamenii s-au dus la primar pentru a-l întreba de ce li s-au tăiat pensiile şi abia apoi au făcut reclamaţii la Casa de Pensii din Craiova.
 
„S-au speriat, unii au zis că le-au tăiat. (...). Uite, bă, veniră ăştia de la PNL şi tăiară din ele”, au povestit oamenii.
 
CEC Bank Dolj a virat, în cursul zilei de miercuri, pensiile diminuate pentru aproximativ 17.000 de pensionari doljeni. Practic, pensionarii care au carduri la banca de stat amintită s-au trezit că li s-au virat miercuri în conturi pensiile la nivelul lunii august 2019.
 
Aşadar, pensionarii primiseră în conturile deschise la CEC Bank pensiile la nivelul avut înainte de majorarea punctului de pensie, care a intrat în vigoare la data de 1 septembrie.
 
Mai mulţi pensionari care s-au trezit cu mai puţini bani în conturi au mers la bancă să vadă care este situaţia. Reprezentanţii băncii i-ar fi informat că un funcţionar din bancă a făcut o plată greşită, încurcând un fişier informatic. Respectivul ar fi virat clienţilor pensiile în cuantumul aferent lunii august, nicidecum la nivelul aferent lunii noiembrie.
 
Casa de Pensii a virat către CEC pensiile corecte, la nivelul majorat
 
Casa de Pensii a virat cuantumul real al pensiilor tuturor doljenilor. Contactată de GdS, directoarea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj, Daniela Licu, a precizat că eroarea nu a aparţinut instituţiei.
 
„Nu a fost eroarea de la Casa de Pensii. Conform procedurii, în fiecare lună, casele de pensii virează banii în conturile băncilor cu două zile lucrătoare înainte de data de 14. Luna aceasta, Casa de Pensii a făcut ordinele de plată din Trezorerie pe data de 12 noiembrie, iar Trezoreria a făcut viramentele către toate băncile la cuantumul real al pensiilor. Noi am aflat întâmplător de la un pensionar care a venit la sediul nostru să spună că a primit de la CEC Bank pensia diminuată.
 
De la bancă ni s-a comunicat că a fost o eroare informatică a CEC Bank. În cursul zilei de miercuri au virat pensiile diminuate. Am înţeles de la conducerea băncii că până seara s-a remediat situaţia. Nu s-a mai întâmplat până acum un astfel de eveniment. Dar a fost doar o eroare informatică”, a declarat Daniela Licu, directoarea CJP Dolj.
 
În tot acest scandal, fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, anterior primar al Craiovei, a fost acuzată de PNL de Dolj, Nicolae Giugea, că ar fi dat ordin să se taie pensiile, iar CEC s-ar fi conformat, dând vina pe sistemul informatic. Olguţa Vasilescu ar fi ripostat spunând: „Câţi nebuni produc la hectar cei de la PNL? Ora şi nebunul! V-aţi încurcat la guvernare şi acum căutaţi vinovaţi? Cautaţi-vă proştii din bătătură! Aşa cevaaaaa…”
 
Orban: Sunt întârzieri la calcularea pensiilor după ce şeful CNPP a intrat în medical
 
Probleme nu sunt însă doar în Dolj. Premierul avertizează că sunt întârzieri la calcularea pensiilor şi este revoltat că cel care trebuia să găsească soluţii lipseşte de la serviciu.
 
„Preşedintele Casei de Pensii şi-a luat concediu medical, parcă special ca să creeze probleme în plata pensiilor. Creează nişte situaţii de neimaginat, un asemenea comportament iresponsabil eu n-am mai văzut. Sunt întârzieri la calcularea pensiilor. S-au pensionat oamenii şi aşteaptă deciziile de pensionare, sunt întârzieri de o lună, de două, de trei luni de zile în calculare”, a declarat premierul Ludovic Orban la Digi24.
 
Ioan-Petru Căprariu a fost numit de premierul Viorica Dăncilă în funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Pensii Publice în aprilie 2019. Anterior, el fusese preşedintele Casei Judeţene de Pensii Timiş timp de aproximativ 30 de ani.
 
"Probabil ştia că urmează să fie schimbat şi din cauza asta a intrat în concediul medical", a mai subliniat preşedintele PNL.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

ileana iliescu
15.11.2019, 10:31:03

cat de josnic merge psdul in a si atinge scopul in unele judete!toti cei care se fac vinovati la puscarie,manipularea a atins cote alarmante,maine pot pune otrava in apa de la robinet si justificarea sa fie ca in judetele respective se imputineaza votantii psd,mana criminala fiind a pnlistilor.pana nu vor infunda cativa puscaria nu se lasa .cupoanele de pensii tiparite cu pensiile micsorate si viramentul in carduri la nivelul pensiilor din august au avut responsabili la nivel inalt in psdu,asa cum cuc decretase sa nu zboare niciun avion in ziua motiunii pe rute interne.

+14 (14 voturi)
Ionel Marcu
15.11.2019, 10:33:36

Făcu Olguța ce făcu, aranjă cu șeful Cec Banc ce-l puseră tot pesediștii și-i manipulă pe olteni. Nu vru să zică, numai gândi: „V-am spus eu că ăștia ce veniră, vă taie pensiile”.

+10 (10 voturi)
GAN
15.11.2019, 10:40:24

in sef sta calculul pensiilor? bai da ce sistem avem noi, incat totul sa se reduca la prezenta sau nu a sefutzului Casei? nu stiu cine pe cine manipuleaza, dar eu cred ca Mandolina umbla cu shioara vopsata

-11 (17 voturi)
defu gabi
15.11.2019, 10:54:13

Intrebare, intrebatoare... De cand a ajuns concediul medical echivalentul imunitatii in fata legii?!

+8 (12 voturi)
MV R.
15.11.2019, 11:41:50

Câtă parșivenie și cât jeg la PSD!!!!

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările