Mii de sindicalişti ies în stradă împotriva scumpirii eneregiei. Cum vor evolua aceste tarife în următoarea perioadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, 19 iunie, începând cu ora 10.00, va avea loc în faţa Guvernului un pichet de protest organizat de Federaţia Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie, Federaţia Siderurgistilor METAROM, Federaţia SOLIDARITATEA-METAL şi Federaţia Generală a Sindicatelor FAMILIA. Liderii sindicali arată că preţurile la energie vor creşte dincolo de limita suportabilităţii industriei.

La manifestaţie vor participa aproximativ 2.000 de membri ai celor patru federaţii din industrie, care protestează faţă de perspectiva pierderii locurilor de muncă din cauza majorării preţului la gaze şi energie electrică.

Industria din Est, „distrusă sistematic de FMI şi UE“

Aceste măsuri de o duritate fără precedent au fost angajate şi asumate de guvernanţi la presiunea Troicii (Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Mondială), fără să fie analizate cu discernământ consecinţele pe termen mediu şi lung asupra economiei naţionale. Dacă până în anul 2000, Fondul Monetar Internaţional era singura instituţie financiară care lua decizii aberante şi antisociale, azi, organismele financiare ale Uniunii Europene merg mână în mână, protejând marile companii - care, în parte, aparţin unor state din Europa de Vest - şi distrugând sistematic şi calculat industria statelor din Europa de Est“, se arată într-un comunicat comun al federaţiilor sindicale.

Efectele majorării tarifelor

Potrivit sindicatelor, prin liberalizarea preţului la gaze şi prin creşterea preţului energiei electrice se vor produce o serie de efecte dramatice pentru societatea românească:
- creşterea preţului de cost al produselor finite din industrie
- alunecarea spre faliment a întreprinderilor din a€œeconomia reala”
- pierderea a zeci de mii de locuri de muncă
- reducerea încasărilor bugetare
- creşterea şomajului şi izbucnirea unor convulsii sociale majore
- dezindustrializarea României
- creşterea sărăciei, a excluziunii şi a polarizării sociale.

De acord cu patronatele

Suntem de acord cu analizele impactului economic făcute de patronate şi credem că amânarea cu un an a creşterii acestor preţuri este măsură cea mai înţeleaptă pentru salvarea industriei româneşti urmând că în această perioadă să se găsească împreună cu partenerii sociali soluţii viabile la aceste probleme“, arată liderii sindicali.
La data de 22 ianuarie 2013 a fost adoptată de Guvemul României Hotărârea nr. 22 privind stabilirea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţă reglementată de gaze naturale. Acest act normativ a stabilit de fapt Calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate la gazele naturale din producţia intema.

Ritmul de creştere: 12% pe trimestru

Prin aplicarea acestui act normativ preţul gazelor naturale a crescut în primele trei luni ale acestui an cu circa 21% pentru consumatorii industriali. Preţul va continua să crească într-un ritm mediu trimestrial de peste 12%, până la 1 octombrie 2014. Acest ritm de creştere al preţului se aplică şi pentru consumatorii din piaţa liberă", avertizează reprezentanţii lucrătorilor.

Cum vor evolua preţurile

image

După cum se poate observa în tabelul de mai sus, consumatorii industriali vor ajunge să plătească în luna octombrie 2014 un preţ la gazele naturale din producţia internă cu 160% mai mare faţă de luna ianuarie 2013. Este un ritm de creştere de neconceput într-o perioadă atât de scurtă pentru orice producător industrial din orice ţară.

Din calculele efectuate prin aplicarea noilor preţuri la gazele din producţia internă a rezultat că în unităţile de producţie din domeniile metalurgiei, siderurgiei, construcţiilor de maşini, chimiei, sticlei, în care ponderea cheltuielilor cu gazele naturale reprezintă între 30-75%, cheltuielile de producţie vor depăşi cu mult preţurile de vânzare ale mărfurilor pe piaţă concurenţială.

Marjele de profit, topite de scumpiri

În industria construcţiilor de maşini şi în cea metalurgica în care profitul mediu este cca. 5% din cifră de afaceri, creşterile preţului gazelor naturale vor conduce la eliminarea de pe piaţă a producătorilor români, ieşind din competiţie pe motive de preţ.

În industria chimică, încă din lunile aprilie-mai 2013, cheltuielile de producţie la îngrăşăminte sunt deja mai mari decât preţul de piaţă al mărfii. Pe măsura creşterii preţului la gazele naturale costurile de producţie se vor amplifică şi mai mult, astfel că niciun producător din chimie nu va mai putea rezista pe piaţa respectivă.

Subliniem că în industriile metalurgică (oţel şi aluminiu) precum şi în cea chimică, preţurile sunt stabilite de piaţă la nivel mondial, cu alte cuvinte producătorii nu pot stabili preţul de vânzare în corelaţie cu evoluţia costurilor de fabricaţie“.

De asemenea, „menţionăm că aproape simultan cu creşterea preţului la gazele naturale, începând cu 1 ianuarie 2013 au crescut preţurile şi la energia electrică cu circa 8% - prin creşterea tarifelor de transport şi distribuţie - iar de la 1 aprilie 2013 au crescut şi tarifele de transport la gazele naturale cu circa 5-6%. Evident că toate aceste creşteri de preţ se vor regăsi în preţurile finale ale mărfurilor şi în nici o conjunctură, oricât de favorabilă ar fi, piaţă nu poate absorbi aceste creşteri de preţ“, mai arată sindicaliştii.

Concluzia: stop calendarului de liberalizare!

Se face abstracţie de faptul că industria în general dar şi cea chimică în special, reprezintă singura modalitate de valorificare superioară a gazelor naturale şi contribuie substanţial la realizarea de noi investiţii, la menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă, la amplificarea exporturilor ţării, la bugetul consolidat al statului“.
În concluzie, federaţiile semnarare solicită Guvernului României să stopeze "calendarul aberant" de creştere a preţurilor la gazele naturale, "pentru salvarea industriei româneşti şi a mii de locuri de muncă".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite