Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Mii de tineri între 15 şi 34 de ani au părăsit definitiv România în 2018. Top 5 judeţe din care au plecat

23
17 Feb 2020 20:48:55
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto arhiva Adevărul
Foto arhiva Adevărul

Peste 10.000 de tineri cu vârsta între 15 şi 34 de ani au părăsit definitiv România în 2018, se arată într-o analiză publicată de INACO, o comunitate non-profit de manageri, consultanţi, analişti, experţi în domeniul economic.

INACO a făcut o scurtă analiză a gradului de părăsire definitivă a ţării de către tinerii cu vârsta între 15 şi 34 de ani din rândurile acelora pe care îi mai aveam acasă în anul 2017.
 
Principalele concluzii sunt următoarele:
 
• Peste 10 mii de tineri au părăsit definitiv România în anul 2018. Nu am luat în calcul deplasările sezoniere pentru studii, muncă etc., ci doar emigranţii definitivi.
 
• Intuitiv, Bucureştiul deschide podiumul numărului de emigranţi tineri definitivi, urmat în clasamentul primelor 5 judeţe de: Iaşi, Timiş, Bacău şi Galaţi (vezi graficul ataşat). 
 
• Clasamentul naţional al judeţelor este încheiat de Mehedinţi, Gorj, Sălaj, Covasna şi Harghita, judeţe cu populaţie mai redusă.
 
 
INACO este o comunitate non-profit de manageri, consultanţi, analişti, experţi în domeniul economic, conectată la reţeaua de specialişti în economia de stat şi privată din România.
 
Raportul Băncii Mondiale, “Markets and People: Romania Country Economic Memorandul”, relevă că un copil născut în România îşi atinge doar 60% din potenţialul său de productivitate odată ajuns adult. Perspectiva celor din Bucureşti-Ilfov este mai pozitivă, cu un indice al capitalului uman de 68%, urmată îndeaproape de judeţul Cluj cu 65%. Judeţele care oferă cele mai mici oportunităţi de educaţie, sănătate şi speranţă de viaţă sunt în: Satu Mare (53%), Călăraşi (52%), Ialomiţa (52%) şi Giurgiu (51%).
 
Concluziile Raportului Global al Competitivităţii, care arată că România se află în topul ruşinii mondiale, pe locul 132 în lume din 137 de ţări analizate din perspectiva capacităţii de a-şi reţine resursa umană talentată în ţară, completează tabloul general şi ne cheamă la acţiune.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Mironov George
17.02.2020, 21:30:56

Tinerii pleaca pentru ca nu vor sa munceasca in Romania pe salariu minim ca sa plateasca pensile PROFITORILOR DE STAT, in valoare de mii sau zeci de mii de euro.

+12 (14 voturi)
AltCineva
17.02.2020, 23:07:16

nu are legatura cu pensiile...in rest ai "ceva" dreptate... migratia este un fenomen vechi si exista in majoritatea tarilor din UE ! Am intalnit belgieni, spanioli, italieni, etc...care au migrat spre un salariu mai bun...spre o conditie de viata mai buna ! De ce "migreaza" asa de multi tineri romani ??? Daca ar migra spre joburi "meserii" pe care le-au studiat/invatat as fi fost "revoltat" ! Dar majoritate (NU am spus TOTI...) de duc la joburi care nu au legatura cu "pregatirea profesionala"...se duc la cules de capsuni, la spalat vase, la ingrijit batrani, curieri, etc...JOB-URI pe care CEILALTI (din tarile respective) LE REFUZA deoarece sunt prost platite sau considerate "degradante" ! DE CE se duc ai nostri? nu pentru ca nu au ce munci aici, in ROMANIA...pentru ca nu sunt in stare sa munceasca in domeniul in care s-au pregatit...(de ce ? alta discutie...familie, scoala, societate...) MULTI se duc pentru ca NU FAC FATA cerintelor de aici...au urmat o scoala/facultate "usoara"...au reusit sa promoveze...dar NU AU HABAR cu ce se mananca... ex. real:firma unde lucrez cauta programatori...JUNIORI !!! le ofera 800-1000 euro in mana dupa perioada de proba (3-6 luni)...dar trebuie SA PRODUCA !! si nu gaseste...toti care stiu sa faca o pagina web in wordpress...se cred programatori...dar cand ii pui in fata unui challenge... o dau cotita... CONCLUZIA ? cei care vor sa "inteleaga" ...o inteleg...

0 (10 voturi)
m lupascu
17.02.2020, 21:56:33

- tineri fara sperante - imparatul cixi la crima constitutionala - parlament ilegitim 300 - clanciurienii usl M.Ro50

+3 (5 voturi)
mitrut
17.02.2020, 22:33:45

Pai sa stea copiii alora cu pensii speciale sa munceasca in Romania si sa le plateasca pensiile!

+9 (9 voturi)
Mihai Popescu
17.02.2020, 22:55:02

Pai ce le poate oferi tinerilor tara asta ? Sclavagism modern cu salariul minim pe economie de vreo 1.500 lei/luna pe cind preturile le avem ca in Occident ? Bravo lor si succes pt. ca nu prea mai este de stat in tara asta.

+9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (23)