Milioane de români riscă în continuare să aibă de la 1 iulie facturi mai mari la gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 17% din furnizorii actuali de gaze încă nu şi-au anunţat clienţii că au dreptul de a-şi renegocia până la 1 iulie 2020 preţurile pe care le vor plăti după liberalizare pieţei de gaze, arată Asociaţia Energia Inteligentă.

Cu toate acestea, numărul lor a scăzut semnificativ, ţinând cont că în urmă cu 10 zile, respectiv la data de 14 mai, 83% din cei care furnizau gaze consumatorilor casnici nu îşi informaseră clienţii despre liberalizarea totală a pieţei gazelor naturale de la 1 iulie 2020, deşi acest lucru este o obligaţie stabilită prin lege.

Urmare a intensificării dezbaterilor din mass-media despre necesitatea de a se obţine un Preţ Corect la Gaze, numărul consumatorilor casnici care au aflat despre liberalizarea pieţei de gaze din această vară a  crescut simţitor, de la circa 5% în urmă cu 10 zile, la circa 25% în prezent.

Analiza Asociaţiei Energia Inteligentă, realizată pe baza datelor site-urilor celor 35 de furnizori de gaze care vând către consumatorii casnici din piaţa reglementată ne arată următoarele:

  • 17% dintre furnizorii actuali nu şi-au informat şi nu au făcut oferte către consumatorii casnici de gaze pentru perioada când piaţa va fi liberalizată;
  • dacă în urmă cu 10 zile (14.05.2020) ofertele propuse consumatorilor casnici după data de 1 iulie 2020 aveau un pret mediu cu 13% mai mare decât preţurile din contractele existente, ofertele actuale (24.05.2020) propuse consumatorilor au un preţ mediu cu 1% mai mare decât preţurile din contractele existente;
  • ofertele actuale propuse clienţilor casnici, au un preţ mediu cu cca. 18% mai mare faţă de preţul mediu estimat de AEI ca fiind corect în acest moment pe piaţa de gaze.
  • cel mai mare preţ de gaze ofertat este pentru consumatorii de gaze din localităţile Iveşti şi Matca, judeţul Galaţi, preţ de 207,68 lei/MWh 
  • cel mai mic preţ de gaze ofertat este pentru consumatorii de gaze din Otopeni, judeţul Ilfov, preţ de 114 lei/MWh

„În ultimele 10 zile a fost o mare mobilizare la nivelul presei şi a societăţii civile, pentru asigurarea unui Preţ Corect la Gaze. Datele pe care le prezentăm, arată puterea pe care o are presa şi societatea civilă, în momentul în care găseşte sursele şi interesul să se mobilizeze. Totodată ne redemonstrează că aşteptările noastre de la autorităţi sunt inutile. Trebuie să continuăm demersurile de impunere a concurenţei pe piaţa de gaze astfel încât consumatorul de gaze să aibă parte de un Preţ Corect la Gaze, după liberalizarea pieţei de la 1 iulie 2020”, arată Asociaţia Energia Inteligentă.

Asociaţia le recomandă consumatorilor de gaze să compare ofertele primite de la furnizori cu ofertele de pe comparatorul de preţ care se găseşte pe site-ul ANRE şi să solicite furnizorului actual preţuri corecte. În situaţia unui refuz, recomandă consumatorilor să se adreseze unui alt furnizor din lista celor care se găsesc pe site-ul ANRE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite