Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Milioane de români riscă în continuare să aibă de la 1 iulie facturi mai mari la gaze

3
25 May 2020 18:11:11
Autor: Elena Deacu
Furnizorii au redus acum preţurile din oferte FOTO Shutterstock
Furnizorii au redus acum preţurile din oferte FOTO Shutterstock

Circa 17% din furnizorii actuali de gaze încă nu şi-au anunţat clienţii că au dreptul de a-şi renegocia până la 1 iulie 2020 preţurile pe care le vor plăti după liberalizare pieţei de gaze, arată Asociaţia Energia Inteligentă.

Cu toate acestea, numărul lor a scăzut semnificativ, ţinând cont că în urmă cu 10 zile, respectiv la data de 14 mai, 83% din cei care furnizau gaze consumatorilor casnici nu îşi informaseră clienţii despre liberalizarea totală a pieţei gazelor naturale de la 1 iulie 2020, deşi acest lucru este o obligaţie stabilită prin lege.

Urmare a intensificării dezbaterilor din mass-media despre necesitatea de a se obţine un Preţ Corect la Gaze, numărul consumatorilor casnici care au aflat despre liberalizarea pieţei de gaze din această vară a  crescut simţitor, de la circa 5% în urmă cu 10 zile, la circa 25% în prezent.

Analiza Asociaţiei Energia Inteligentă, realizată pe baza datelor site-urilor celor 35 de furnizori de gaze care vând către consumatorii casnici din piaţa reglementată ne arată următoarele:

  • 17% dintre furnizorii actuali nu şi-au informat şi nu au făcut oferte către consumatorii casnici de gaze pentru perioada când piaţa va fi liberalizată;
  • dacă în urmă cu 10 zile (14.05.2020) ofertele propuse consumatorilor casnici după data de 1 iulie 2020 aveau un pret mediu cu 13% mai mare decât preţurile din contractele existente, ofertele actuale (24.05.2020) propuse consumatorilor au un preţ mediu cu 1% mai mare decât preţurile din contractele existente;
  • ofertele actuale propuse clienţilor casnici, au un preţ mediu cu cca. 18% mai mare faţă de preţul mediu estimat de AEI ca fiind corect în acest moment pe piaţa de gaze.
  • cel mai mare preţ de gaze ofertat este pentru consumatorii de gaze din localităţile Iveşti şi Matca, judeţul Galaţi, preţ de 207,68 lei/MWh 
  • cel mai mic preţ de gaze ofertat este pentru consumatorii de gaze din Otopeni, judeţul Ilfov, preţ de 114 lei/MWh

„În ultimele 10 zile a fost o mare mobilizare la nivelul presei şi a societăţii civile, pentru asigurarea unui Preţ Corect la Gaze. Datele pe care le prezentăm, arată puterea pe care o are presa şi societatea civilă, în momentul în care găseşte sursele şi interesul să se mobilizeze. Totodată ne redemonstrează că aşteptările noastre de la autorităţi sunt inutile. Trebuie să continuăm demersurile de impunere a concurenţei pe piaţa de gaze astfel încât consumatorul de gaze să aibă parte de un Preţ Corect la Gaze, după liberalizarea pieţei de la 1 iulie 2020”, arată Asociaţia Energia Inteligentă.

Asociaţia le recomandă consumatorilor de gaze să compare ofertele primite de la furnizori cu ofertele de pe comparatorul de preţ care se găseşte pe site-ul ANRE şi să solicite furnizorului actual preţuri corecte. În situaţia unui refuz, recomandă consumatorilor să se adreseze unui alt furnizor din lista celor care se găsesc pe site-ul ANRE.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

imsi imsi
25.05.2020, 19:42:19

In toate tarile UE preturile au crescut dupa asa zisa liberalizare care de fapt ii "liber la furat" pt distribuitorii de energie. Deci OG 114 care fixa pretul era f. buna. Cum a disparut oferta de pret a saltat cu 18%, norocul ii ca a mai ramas in forta inca 6 luni. Minciunile lui orban si ale lui joianis ies la iveala incet incet la fel ca prostia asazisilor experti. M am uitat si eu pe comparator preturile oferite erau mai mari decit pretul actual iar ofertantii erau niste firme care deserveau 6000 7000 de gospodarii adica niste nimeni in drum care azi sunt miine nu, tepari ordinari care vind gaze la ceva sate prin bacau. EON sau Distrigaz nici nu se uita la agentia asta de rahat buna de tocat banii. Ma si mir cum oameni cu carte mai pot crede in concurenta libera pe timpul globalizarii cind pretul ii stabilit la mii de km de locul de vinzare. Alt aspect care arunca toata campania asta in derizoriu: Ieri alaltaieri eram sfatuiti de agentie sa nu contractam nimic pina la 1 iulie.

+2 (4 voturi)
Constantine Constantine
25.05.2020, 20:43:35

Liberalizarea totala inseamna ca preturile de la noi sa fie identice cu cele din UE pentru ca mediul de afaceri sa nu aiba de suferit.Nenorocirea mare e ca salariile de la noi nu se vor liberaliza niciodata.In plus , avind in vedere faptul ca pretul titeiului a cazut in derizoriu iar pretul gazului metan de pe pietele mondiale fluctueaza in functie de pretul titeiului, chiar liberalizate, preturile la gaz metan ar fi trebuit sa fie mai mici , doar ca ele vor creste cu cel putin 18-20%. In cazul gazului metan asa zisul mediu de afaceri e reprezentat de fapt de baietii destepti care stau comod intr-un birou si semneaza facturi.

+2 (2 voturi)
ivanhoe zoom
26.05.2020, 02:00:54

Inc-o modalitate de a ne insela pe noi consumatorii casnici.

+1 (1 vot)