Niţă: Statul pregăteşte facilităţi pentru minerit şi termocentralele care investesc în reducerea poluării. Minele n-au mai fost modernizate din 1982

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Niţă vrea reducerea costurilor de operare paralel cu reducerea poluării, astfel încât România să respecte legislaţia Uniunii Europene
Niţă vrea reducerea costurilor de operare paralel cu reducerea poluării, astfel încât România să respecte legislaţia Uniunii Europene

Producţia de electricitate din cărbune va rămâne sustenabilă pentru mulţi ani, iar companiile care vor investi în reducerea emisiilor poluante generate de arderea cărbunilor ar putea primi unele facilităţi, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, citat de către Mediafax.

„Mineritul şi producţia de energie din cărbune vor fi sustenabile încă mulţi ani în România. (...) Ne gândim să stimulăm investiţiile care reduc emisiile de CO2 şi ne gândim la un act normativ prin care să dăm nişte facilităţi celor care investec în reducerea poluării, în concordanţă cu normele UE. Investiţii în modernizarea unităţilor de producţie, în special a celor pe cărbune“, a afirmat Niţă.

El a menţionat că există în curs de realizare mai multe proiecte care vizează reducerea emisiilor poluante cauzate de arderea cărbunilor în termocentrale, printre care modernizarea a două blocuri ale termocentralei Mintia, modernizarea a patru mine de huilă ale Complexului Energetic Hunedoara, proiect evaluat la 60-64 milioane de euro, şi modernizarea unui grup al termocentralei Turceni printr-un credit de 200 milioane euro de la BERD.

Minele n-au mai fost modernizate din 1982

„În România nu a mai fost modernizată o mină din 1982. După modernizare, preţul gigacaloriei va scădea la 53-54 lei pe gigacalorie, ceea ce va permite producţia electricităţii la un preţ mai redus. (...) Contractul Turceniului cu BERD este negociat, luna asta îl închidem“, a spus Niţă.

Modernizarea minelor Complexului Energetic Hunedoara ar urma să aibă ca efect reducerea preţului energiei termice produsă de companie, la circa 54 lei pe gigacalorie, de la nivelul de la 100 lei pe gigacalorie anul trecut.

Complexul Energetic Hunedoara este deţinut de stat, prin Departamentul pentru Energie. Compania a fost creat prin fuziunea termocentralelor Mintia şi Paroşeni cu patru mine ale fostei Companii Naţionale a Huilei şi asigură aproximativ 5% din producţia de energie electrică a României.

Grup nou de un miliard de dolari la Rovinari

Alt proiect care vizează producţia energiei din cărbune este cel al construcţiei unui grup nou de 500 MW la termocentrale Rovinari, investiţia fiind estimată la peste 1 miliard de dolari. Proiectul ar urma să fie derulat în parteneriat cu compania chineză de stat China Huadian Engineering.

Mai puteţi citi:

Sobolewski (BVB), la Forumul Energii Curate: Bursa va fi arbitrul unei posibile fuziuni între Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia

Piaţa va fi arbitrul preliminar în cazul în care statul va anunţa o posibilă fuziune între doi producători de electricitate listaţi la bursă, iar preţul acţiunilor va scădea în cazul în care acţiunea este greşită, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul executiv al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.

Surpriză: Complexul Energetic Oltenia exportă în acest moment 300 MW de energie

Complexul Energetic Oltenia exportă în prezent 300 MW de energie în state precum Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria şi Ungaria, a adeclarat Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Energie.

Secretar de stat: Liberalizarea pieţei energiei va însemna moartea cărbunelui, trebuie să realizăm un mix al resurselor

Liberalizarea pieţei energiei, asumată de România în acordurile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), va duce la moartea sectorului de producere a energiei pe bază de cărbune, deoarece costurile de producţie se situează acum la 39 de euro/MWh, în timp ce energia fotovoltaică costa 300 euro/MWh, dar aceasta din urma este preluată cu prioritate în sistem, a declarat Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei.

Guvernul aprobă un mecanism prin care şterge datoria CE Hunedoara la CNH, pentru a evita insolvenţa

Complexul Energetic (CE) Hunedoara va prelua o datorie de peste 70 de milioane de lei a Companiei Naţionale a Huilei (CNH) către buget şi nu i se va mai imputa astfel plata creanţei către CNH, în aceeaşi sumă, pentru care i s-a cerut insolvenţa în instanţă, operaţiunea fiind aprobată, miercuri, de Guvern.

Statul promite modernizarea minelor de huilă din Valea Jiului

Autorităţile vor investi o sumă de 60 de milioane de euro pentru dezvoltarea minelor din Valea Jiului, astfel încât costurile cu huila să scadă cu 40% în doi ani, a anunţat Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Energie.

EXCLUSIV Care sunt variantele de spargere a Hidroelectrica. Niţă: Acum nu sunt planuri de reorganizare a sectorului energetic, dar vor fi luate în calcul la "momentul oportun"

Autorităţile iau în considerare divizarea Hidroectrica în trei şi unificarea componentelor rezultate cu Nuclearelectrica şi complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, au declarat pentru "Adevărul" surse din sectorul energetic. Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, spune că acum nu este prevăzută implementarea unui plan de reorganizare a sectorului, dar "la momentul oportun" vor fi luate în calcul mai multe variante.

Agonia mineritului: Termocentrala Mintia importa cărbune de 80 de milioane de dolari, în timp ce minerii îşi pierdeau locurile de muncă

Situaţia disperată în care au ajuns minerii din Valea Jiului poate fi pusă pe seama unor măsuri de neînţeles pentru cei care lucrează în această zonă, luate de şefii termocentralei Mintia, inclusă în prezent în Complexul Energetic Hunedoara. Aceştia au preferat să importe cărbune de zeci de milioane de euro, în loc să îl aducă din Vale. Importurile au fost oprite abia în primăvara acestui an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite