Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Agriculturii: Cultivatorii de sfeclă de zahăr, determinaţi să poarte negocieri pentru preluarea fabricii de zahăr de la Luduş

2
13 May 2022 19:20:27
Autor: Melania Agiu
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a avut, vineri, o întâlnire cu  fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr, iar aceştia şi-au luat angajamentul să demareze negocierile pentru preluarea investiţiei de la deţinătorii francezi, compania Tereos, informează ministrul de resort.

Potrivit datelor transmise de MADR, la discuţiile de la sediul ministerului au participat reprezentanţii Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „Beta Luduş” şi ai Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.
 
„În cadrul discuţiilor de zilele trecute cu managementul companiei Tereos, am prezentat soluţiile care s-au desprins în urma dialogului cu dumneavoastră, cultivatorii de sfeclă de zahăr, iar conducerea companiei şi-a arătat disponibilitatea pentru demararea negocierilor privind vânzarea fabricii. Vreau să vă asigur în continuare de întreaga disponibilitate pentru derularea acestui proces care să ducă la menţinerea în activitate a fabricii de zahăr de la Luduş, păstrarea locurilor de muncă de acolo şi continuarea activităţii de către fermierii din zonă”, a declarat ministrul Chesnoiu.
 
„În cadrul discuţiilor care au avut loc vineri, reprezentanţii fermierilor şi-au luat angajamentul să demareze negocierile pentru preluarea investiţiei de la deţinătorii francezi, urmând ca în perioada următoare să fie organizată o întâlnire cu managementul companiei Tereos România, în prezenţa ministrului Agriculturii”, mai arată reprezentanţii MADR.
 
De altfel, ministrul Adrian Chesnoiu, a avut miercuri o întâlnire oficială cu managementul companiei Tereos România, la sediul ministerului, în contextul mandatului primit de la Guvern privind negocierile pentru menţinerea activităţii fabricii de zahăr de la Luduş, continuarea activităţii de cultivare a sfeclei de zahăr în zonă şi, implicit, păstrarea locurilor de muncă ale salariaţilor din fabrică.
 
Ministrul Chesnoiu a transmis atunci conducerii companiei că există o determinare puternică din partea fermierilor pentru reluarea ciclului de producţie şi menţinerea integrităţii fabricii de zahăr de la Luduş.
 
Reprezentanţii companiei care deţine în prezent fabrica de zahăr de la Luduş din judeţul Mureş şi-au arătat deschiderea pentru demararea oficială a negocierilor pentru vânzarea acesteia.
 
Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este mandatat în demararea negocierilor pentru menţinerea activităţii fabricii de zahăr de la Luduş – SC TEREOS RO SA.
 
Mandatarea are loc în contextul deciziei Grupului Tereos, care deţine una dintre ultimele două fabrici de procesare a zahărului din sfeclă din România, de a închide fabrica situată în Luduş, judeţul Mureş, ce funcţionează de peste 60 de ani.
 
Până în anul 2021, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

zero zorro
13.05.2022, 20:37:59

Deci statul a instrainat-o prin privatizare la o multinationala si acum se roaga de producatorii de zahar sa aduca bani ca sa cumpere fabrica ? Dar daca face asta statul nu ar merita sa ofer facilitati de cel putin 30 ani de scutiri de taxe si impozzite ? ...datorita incopetentei de a gestiona MACROECONOMIA si industria producatoare (a distrus toata industria )

+1 (1 vot)
Toader Aileanei
13.05.2022, 21:31:47

Desteptul de Roman a catalogat toată industria drept energofagă și a vândut-o de 2 lei. Acum e bine-mersi, a întinerit, își vopseste părul (dar caracterul BA). Cine-i va trage la răspundere pe șmecherii care au contribuit la închiderea acestor fabrici?

+1 (1 vot)
Modifică Setările