Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Dezvoltării, „la zi” cu jaloanele asumate prin PNRR. „Vom construi peste 100 de creşe noi, moderne şi prietenoase cu mediul”

1
30 Jun 2022 15:31:59
Autor: Melania Agiu
Foto: Facebook Virgil Popescu
Foto: Facebook Virgil Popescu

Ministrul Cseke Attila a anunţat, joi cu ocazia lansării ultimului apel de proiecte din cadrul jaloanelor asumate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin PNRR, că vor fi construite peste 100 de creşe noi, „moderne şi prietenoase cu mediul”.

„Cu lansarea acestui apel, finalizăm ultimul dintre cele 20 de jaloane care-i revin, până astăzi, Ministerului Dezvoltării, care a avut cele mai multe de îndeplinit în trimestrul II al anul 2022. În plus, sunt îndeplinite alte două jaloane, care ar fi avut termen mai târziu în acest an.”, a precizat ministrul.
 
Prin PNRR, Ministerul Dezvoltării finanţează construcţia a 64 de creşe noi, moderne şi eficiente din punct de vedere energetic, iar pentru alte 56 lansează, alansat astăzi, la ora 10:00, apelul de proiecte. Acest program beneficiază de cele mai multe proiecte mature.
 
„În prezent, în creşele de stat, sunt locuri disponibile pentru mai puţin de 4% dintre copiii de vârstă antepreşcolară, aproximativ 16.000 copii. Construcţia creşelor finanţate prin PNRR, până în anul 2025, va asigura încă 7.450 locuri, la care se adaugă locurile în creşele construite de Ministerul Dezvoltării, finanţate din bugetul naţional”, a declarat ministerul dezvoltării, Cseke Attila.  
 
Creşele vor fi dotate cu săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivităţi, bucătărie şi spălătorie proprie, cabinet medical, spaţii administrative şi spaţiu de joacă amplu, în aer liber. Creşele vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic.
 
Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puţuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp.
 
Vara pot fi folosite pentru răcirea spaţiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi creşele pornind de la 10⁰. În acelaşi timp, aceste creşe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirile vor avea sisteme inteligente, digitale, de management al acestor resurse şi, în acest fel, cheltuielile vor fi mici.
 
Ministerul Dezvoltării a deschis apelul de proiecte astăzi, la ora 10:00, iar cererile de finanţare se depun digital, pe platforma pusă la dispoziţie de Ministerul Dezvoltării (www.mdlpa.ro/investitii/PNRR) şi cunoscută deja de autorităţile publice locale şi de public. Termenul limită de depunere a proiectelor este 30 iulie.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Imsi2 Imsi2
30.06.2022, 15:46:49

Cum poate fi gradi neprietenoasa cu mediul ? Pai simplu daca mananca natural copiii vor face kk si vor avea gaze unii ceea ce pt Ursulina ii cumplit. Asa ca vom hrani copiii mai putin vor sta in frig ca sa reduca emisiile de carbon samd in timp ce propagandisti stiti si voi de care ii vor invata tainele sexului la varste fragede.

Modifică Setările