Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Dezvoltării propune reglementări mai simple şi mai eficiente în construcţii. Unele prevederi legale, vechi din 1970

4
2 Mar 2021 18:42:45
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunţat, marţi, că reglementările din domeniul construcţiilor nu corespund realităţii actuale, şi astfel a fost constituit un grup de lucru care va elabora un set de prevederi mai simple şi mai eficiente.

Într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării, ministrul a evidenţiat că, în prezent, sunt în vigoare 589 de prevederi legale, unele foarte vechi, cea mai veche datând din 1970. 
 
”Reglementările nu corespund realităţii actuale, şi necesită modificări. Am identificat 44 de acte normative care trebuie modificate cu prioritate. În acest sens a fost constituit un grup de lucru care va avea sarcina de a elabora un set de prevederi mai simple şi mai eficiente în domeniul construcţiilor, şi de a actualiza în permanenţă aceste normative”, a subliniat Cseke Attila.
 
Reglementările din domeniu trebuie corelate cu cele internaţionale în vigoare în Uniunea Europeană, a explicat acesta, adăugând că normativa privind siguranţa în caz de incendiu trebuie revizuită atât pentru construcţiile din domeniul învăţământului (creşe, grădiniţe şi şcoli), dar şi în alte domenii, pentru că nu a fost actualizată de mai mulţi ani. 
 
Totodată, prevederile privind eficientizarea energetică a clădirilor, adoptată acum un deceniu, trebuie actualizate cu scopul de a putea construi clădiri verzi, pasive din punct de vedere al protejării mediului înconjurător.
 
De asemenea, ministerul a anunţat şi actualizarea prevederilor normative, adoptate în 1997, privind construcţia creşelor, având în vedere că va demara, în acest an, conform programului de guvernare, un proiect amplu de construcţie de creşe noi. 
 
”În vederea sprijinirii familiilor tinere, vom dezvolta o reţea de creşe moderne, construite pe baza unor reglementări care reflectă realitatea de astăzi ”, a subliniat Cseke Attila, menţionând că, actul normativ în vigoare are 79 de pagini, din care se vor elimina 30, şi se vor modifica restul prevederilor care necesită actualizare.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Tomescu Tom
2.03.2021, 19:11:56

Să-mi fie cu iertare dacă scriu vreo prostie ... Dar toate reglementările esențiale .. sunt puține, simple și derivă din bunul simț .... Alea mai sofisticate, adică cele care țin cont secolul în care trăim, care se referă la cerințe de calitatea materialelor folosite , la siguranța construcției, la calitatea vieții celor ce vor locui în locuințele respective .. la impactul asupra mediului .. la dezvoltarea firească a localităților , prezentă și viitoare ..sunt apanajul inginerilor de tot felul .. Și pot suferi modificări oricât de dese , în funcție de progresele tehnologice .. . Momentan ..toți șmecherii construiesc unde , când , cât ..orice își doresc ... Nu cred că va mai dura mult până o să vedem un zgârie nori ..construit pe Caraiman .. O așa priveliște ar merita toți banii ..nu-i așa ?

-7 (7 voturi)
Ludwig
2.03.2021, 22:05:43

Dar ti se pare normal sa stai un an dupa o autorizatie de constructie de un grup sanitar de 3mp si la final mi-au zis ca nu-mi dau ca e depasit POT-ul? /procentul de ocuparea terenului era pe zona 45% si eu aveam deja 50%. Vorbim de o casa veche, multe perosnae si era o necesitate inca o baie. Bine case sconstruiesc blocuri lipite decatedrale. In strainanate pana in 100mp utili nu-ti trebuie respectare de plan urbanistic general.

+1 (1 vot)
laur laur
2.03.2021, 19:51:45

Domnul Ministru ar trebui sa va preocupe mai mult siguranta constructiilor Cum primesc receptia la terminarea lucrarilor multe constructii executate dupa ureche de toti chelnerii deveniti ”dezvoltatori imobiliari” . Coruptia din primarii si ISC si alte istitutii ale statului care au tangenta cu constructiile va iesi la iveala la primul mare cutremur.

Ludwig
2.03.2021, 22:07:25

Pai mafia din primarii e cea mai tare, ei semneaza de receptie si ei dau autorizatii pe spagi. Adevaratii ingineri constructori si meseriasi in constructii au plecat afara. La viiotorul cutremur va trebui sa ne luam niste corturi

+1 (1 vot)
Modifică Setările