Ministerul Dezvoltării propune reglementări mai simple şi mai eficiente în construcţii. Unele prevederi legale, vechi din 1970

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunţat, marţi, că reglementările din domeniul construcţiilor nu corespund realităţii actuale, şi astfel a fost constituit un grup de lucru care va elabora un set de prevederi mai simple şi mai eficiente.

Într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării, ministrul a evidenţiat că, în prezent, sunt în vigoare 589 de prevederi legale, unele foarte vechi, cea mai veche datând din 1970. 

”Reglementările nu corespund realităţii actuale, şi necesită modificări. Am identificat 44 de acte normative care trebuie modificate cu prioritate. În acest sens a fost constituit un grup de lucru care va avea sarcina de a elabora un set de prevederi mai simple şi mai eficiente în domeniul construcţiilor, şi de a actualiza în permanenţă aceste normative”, a subliniat Cseke Attila.

Reglementările din domeniu trebuie corelate cu cele internaţionale în vigoare în Uniunea Europeană, a explicat acesta, adăugând că normativa privind siguranţa în caz de incendiu trebuie revizuită atât pentru construcţiile din domeniul învăţământului (creşe, grădiniţe şi şcoli), dar şi în alte domenii, pentru că nu a fost actualizată de mai mulţi ani. 

Totodată, prevederile privind eficientizarea energetică a clădirilor, adoptată acum un deceniu, trebuie actualizate cu scopul de a putea construi clădiri verzi, pasive din punct de vedere al protejării mediului înconjurător.

De asemenea, ministerul a anunţat şi actualizarea prevederilor normative, adoptate în 1997, privind construcţia creşelor, având în vedere că va demara, în acest an, conform programului de guvernare, un proiect amplu de construcţie de creşe noi. 

”În vederea sprijinirii familiilor tinere, vom dezvolta o reţea de creşe moderne, construite pe baza unor reglementări care reflectă realitatea de astăzi ”, a subliniat Cseke Attila, menţionând că, actul normativ în vigoare are 79 de pagini, din care se vor elimina 30, şi se vor modifica restul prevederilor care necesită actualizare.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite