Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Economiei, proiect pentru debirocratizarea comerţului. Năsui: Eliminăm încă o tură de excese ale statului împotriva antreprenorilor

3
18 Aug 2021 14:34:42
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunţat miercuri că va elimina încă o „tură de excese” ale statului împotriva antreprenorilor, precizând că Ministerul a publicat în transparenţă un proiect pentru debirocratizarea comerţului.

Practic, spune ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, proiectul va desfiinţa mai multe bariere inutile şi rente de „băieţi deştepţi”.
 
Claudiu Năsui a dat şi câteva exemple, privind modificările care vor fi făcute printre care şi eliminarea obligaţiei de a face „un curs inutil de vânzător pentru oamenii care vor să facă vânzare.”
 
„Acum, dacă cineva vrea să vândă ceva, trebuie să ia o ştampilă cum că a făcut un curs inutil. Evident, cursul nu poate fi făcut oriunde, ci numai la nişte firme special „acreditate” de stat. Care, după cum aţi intuit, ne taxează pentru asta. M-am uitat de curiozitate, preţurile variază între 500 şi 700 de lei”, a afirmat Năsui, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
 
„Vă întrebaţi de ce nu scad preţurile produselor? Sau nu scad sub anumite praguri? Pentru că prin legea actuală acest lucru este amendat şi descurajat printr-o birocraţie infernală. Aberant, nu?”, a scris Claudiu Năsui.
 
Ministrul susţine că modificările ar încuraja scăderea preţurilor la produse.
 
„Eliminăm şi birocraţia de care era nevoie la soldarea sau lichidarea stocurilor. Dacă o firmă voia să-şi lichideze marfa, trebuia să parcurgă o birocraţie întreagă, inclusiv să facă o notificare la primărie. Eliminăm şi interdicţia de a face mai mult de două soldări pe an. După acest proiect, totul se va face uşor. O economie este cu atât mai sănătoasă cu cât permite concurenţa. Concurenţa pentru cele mai bune produse şi concurenţa pentru cele mai mici preţuri”, spune Năsui.
 

Statul român blochează modelele noi de afaceri

Potrivit ministrului, o altă absurditate a statului român este că, deşi zice că vrea să încurajeze inovaţia şi concurenţa, blochează modele noi de afaceri prezente în toată Europa. 
 
„Cum? Prin supra-reglementare şi sancţiuni. Aşa cum au apărut serviciile de tip Uber şi livrările la domiciliu, aşa trebuie să fim deschişi la mai multe inovaţii. De exemplu, în Europa s-a extins recent modelul de afaceri „from-farm-to-fork”, adică direct de la fermă la furculiţă, fără intermediari.
 
Cum funcţionează? Fermierii se adună pe reţele de socializare împreună cu clienţii lor şi spun ce produse au pe stoc. Clienţii încep să plaseze comenzi. Şi, ca să evite costurile recurente de transport, se întâlnesc o dată pe săptămână timp de o oră să îşi livreze produsele comandate. Practic, oamenii cumpără direct de la fermier. Mai toate conceptele şi politicile pe care le susţine Uniunea Europeană de lanţ scurt, bio, eco, green sunt acoperite de acest model de afaceri.”, explică ministrul Economiei.
 
Acesta menţionează că, toate produsele sunt verificate de ANSVSA şi toate entităţile sunt înregistrate la ANAF. 
 
„Dar ce să vezi, protecţia consumatorului de la noi zice că e ilegal modelul de business practicat în restul Europei. Adică taman statul care pretinde că vrea să ne apere, ne ia dreptul de a avea opţiuni. Deci, de fapt, nu ne apără deloc. Ne împiedică să alegem dintr-o gamă mai largă de servicii şi ne trimite la vechile lanţuri de magazine. Nu avem nimic contra lor, dar românii au dreptul să aibă cât mai multe opţiuni. 
 
Din toate aceste motive, am clarificat lucrurile în acest proiect de lege, astfel încât să fie clar pentru toţi că modelul este legal şi nu trebuie sub niciun pretext blocat.”, transmite ministrul Economiei.
 
Conform acestuia, capitalismul înseamnă să permiţi concurenţa şi să ajuţi micul antreprenoriat, acela care nu a fost reprezentat de nimeni în 31 de ani.
 
Proiectul privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă poate fi consultat AICI
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

muresan anna
18.08.2021, 15:30:54

Domnule Nasui, noi oamenii de rand stim se pare mai multe decat politicienii, doar ca nu avem puterea de-a face schimbari. Dumneavoastra incepeti odata reformarea sistemului, ca de constatari si proiecte nematerializate, ne-am cam saturat.

+8 (8 voturi)
Ionel Marcu
18.08.2021, 16:48:03

Anna, când spui „dumneavoastră începeți” cred că te referi la Întregul guvern, nu la Năsui care, ca și Drulă, a început reformarea sistemului, nu e asta prima măsură. Păcat că nu și ceilalți miniștri și cei doi prim-miniștri post PSD!

+3 (7 voturi)
muresan anna
18.08.2021, 16:56:24

@ Ionel Marcu, absolut!

+7 (7 voturi)
Modifică Setările