Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Energiei a transmis BEI primele aplicaţii pentru finanţarea unor proiecte în sectorul energetic. Care sunt acestea şi ce beneficii ar putea aduce

0
15 Sep 2021 19:37:00
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Ministerul Energiei a transmis la Banca Europeană de Investiţii primele aplicaţii pentru finanţarea din bugetul Fondului pentru Modernizare a nouă proiecte strategice în sectorul energetic, cu un cost de investiţie de peste 693 milioane euro.

„În contextul legislativ european privind combaterea schimbărilor climatice şi tranziţia energetică în scopul creşterii nivelului de ambiţie pentru reducerea emisiilor, a creşterii ponderii surselor regenerabile de energie, a măsurilor de eficienţă energetică şi a nivelului de interconectivitate a reţelelor electrice, conform obiectivelor asumate în Planul Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice (PNIESC), care reprezintă angajamentul României la efortul comun de îndeplinire a obiectivelor europene din domeniul energiei şi climei stabilite pentru anul 2030. 
 
Ministerul Energiei în calitate de autoritate competentă pentru gestionarea şi derularea Fondului pentru modernizare, a transmis către BEI, prin intermediul platformei aferente, 9 propuneri de proiecte pentru finanţare din Fondul pentru modernizare, cu un cost de investiţie total de peste 693 milioane euro, din care peste 492 milioane euro au fost solicitaţi din Fondul de Modernizare", au transmis reprezentanţii Ministerului.
 
Este vorba despre un proiect aparţinând CNTEE Transelectrica S.A. - Noua Linie Electrică Aeriană (LEA) 400 kv d.c. Constanţa Nord - Medgidia Sud; CAPEX total (fără TVA) 22,992 milioane euro, reprezentând integral costuri eligibile, şi opt proiecte aparţinând Complexului Energetic Oltenia, CAPEX total (fără TVA) 670,8 milioane euro, costuri eligibile 469,562 milioane euro.
 
Cele opt proiecte ale CE Oltenia vizează: 
 
- construirea unui parc fotovoltaic pe halda Bohorelu - UMC 
 
- construirea unui parc fotovoltaic pe halda exterioară cariera Pinoasa - UMC Pinoasa 
 
- construirea unui parc fotovoltaic pe halda Rovinari Est 
 
- construire unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenuşă şi zgură închise din SE Isalniţa 
 
- construirea unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenuşă şi zgură închise din SE Rovinari 
 
- construirea unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenuşă şi zgură închise din SE Turceni 
 
- construirea unui parc fotovoltaic pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 1 - Roşia-Rovinari 
 
- construirea unui parc fotovoltaic pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 2 - Roşia - Rovinari 
 
Ministerul Energiei subliniază că implementarea proiectului „Noua Linie Electrică Aeriană (LEA) 400kv d.c. Constanţa Nord - Medgidia Sud" va contribui la securitatea, flexibilitatea şi adecvanţa Sistemului Energetic Naţional, oferind premisele punerii în funcţiune a unor noi capacităţi de producţie de energie din surse regenerabile.
 
„Pentru a putea înlocui rapid capacităţile închise de cărbune, energia regenerabilă trebuie să joace un rol cheie în susţinerea obiectivelor naţionale de decarbonizare şi în conformitate cu recomandările specifice fiecărei ţări. 
 
Proiectele aferente beneficiarului CE Oltenia, menţionate mai sus, transmise spre finanţare din Fondul pentru modernizare, răspund obiectivelor din Planul Naţional pentru Energie şi Schimbări Climatice (PNIESC) de reducere a emisiilor pentru 2030, de creştere a ponderii de energie din surse regenerabile şi de înlocuire a cărbunelui în mixul energetic.”, arată reprezentanţii Ministerului Energiei.
 
Potrivit acestora, proiectele de investiţii prezentate sunt incluse în Planul de restructurare a CEO, care este în realitate un plan de decarbonare prin înlocuirea capacităţilor pe cărbune cu capacităţi energetice din surse regenerabile de energie şi gaze naturale cu hidrogen. 
 
„Obiectivul principal, pe termen lung, este reducerea amprentei de carbon a producătorului principal de electricitate pe bază de cărbune din România, CE Oltenia, contribuind astfel la atingerea ţintelor de decarbonare pentru România, iar pe termen scurt şi mediu, are drept ţintă aprobarea planului de către Comisia Europeană şi transformarea ajutorului de salvare acordat companiei CEO în ajutor de restructurare. 
 
Având în vedere semnalele pozitive din partea Comisiei aprobarea Planului se va face în perioada imediat următoare şi este importantă demararea cât mai rapidă a investiţiilor în capacităţi de producere pe bază de regenerabile în succesul planului de restructurare. 
 
De asemenea, punerea în aplicare a acestor investiţii se încadrează în ţinta Acordului de la Paris privind neutralitatea climei până în 2050, deoarece conduce la reducerea emisiilor de carbon şi a consumului de energie primară prin producţia de surse regenerabile.”, transmite sursa citată.
 

Ce este Fondul de Modernizare

Fondul de Modernizare este un mecanism prin care Comisia Europeană pune la dispoziţia celor mai puţin dezvoltate state din Uniune fonduri nerambursabile pentru proiecte în domeniul energetic care să sprijine tranziţia spre obiectivul de emisii zero al Uniunii. Banii se alocă pe proiecte depuse de fiecare stat, pentru zece ţări: Bulgaria, Cehia, Estonia, Croaţia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările