Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Finanţelor contrazice datele Eurostat cu privire la valoarea deficitului bugetar

2
20 Jul 2019 17:33:37
Autor: Elena Deacu

Ministerul Finanţelor susţine că deficitul bugetar a fost de numai 0,5% din PIB, în primul trimestru, nu de 4,5% conform datelor Eurostat, care are altă metodologie de calcul.

„Referitor la comunicatul Eurostat privind deficitul bugetar în trimestrul I al anului 2019 pentru România, este necesar să aducem următoarele clarificări: Diferenţa dintre soldurile menţionate în comunicatul Eurostat şi datele publicate lunar pe site-ul MFP, provine atât din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizând metoda pe angajamente, cât şi din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier, lucru de altfel menţionat şi în comunicatul Eurostat.  Este important de precizat faptul că valoarea comunicată de Eurostat, de 4,5% din PIB trimestrial, este calculată pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestrială a PIB. Aceasta reflectă componenta de trend a deficitului bugetar înregistrat în trimestrele anterioare, şi raportată la nivelul PIB din trimestrul I, trimestru în care PIB înregistrează de obicei o valoare nominală mai redusă decât în celelalte trimestre ale anului”, arată un comunicat transmis de Ministerul Finanţelor.

Astfel, potrivit instituţiei, execuţia bugetului general consolidat conform metodologiei naţionale la finele trimestrului I al anului 2019 a prezentat un deficit de 0,5% din PIB-ul anual.

„De asemenea, în datele publicate de Eurostat se observă că acelaşi indicator a înregistrat un maxim de 3,6% din PIB în trimestrul I din anul 2018, în condiţiile în care deficitul pe întregul an a fost de 3% din PIB. Aşadar, datele trimestriale publicate de Eurostat nu sunt de natură a explica valorile anuale. Este de aşteptat o ajustare sezonieră pentru următoarele trimestrele din 2019, astfel încât să se ajungă pe întregul an la valoarea de sub 3% din PIB a deficitului bugetar”, conchid Finanţele. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Tomescu Tom
20.07.2019, 17:56:38

Punem pariu ca daca Teodarovici isi pune mintea , ii convinge pe europeni ca in Romania, de pesta porcina au murit doar oile ??? :))) Ca doar vorbim de ministerul propagandei aici ....? Nuu ?

+2 (2 voturi)
Ionel Marcu
20.07.2019, 18:22:39

Nu îi poate convinge dar poate susține gogomănia asta. Că ne-ar mai face încă o dată de râs guvernul Dăncilă, nici nu mai contează.

+1 (1 vot)