Ministerul Finanţelor prezintă o listă de modificări ale Codului Fiscal pentru debirocratizare. O parte dintre măsuri sunt cele propuse iniţial de Biriş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor a publicat o listă cu modificări ale Codului Fiscal şi al Codului de procedură fiscală în vederea simplificării şi debirocratizării, o parte dintre măsuri fiind preluate din proiectul de ordonanţă respins în urmă cu două săptămâni, elaborat sub coordonarea fostului secretar de stat Gabriel Biriş.

Ministerul Finanţelor propune extinderea documentelor acceptate ca dovadă a plăţii în relaţia cu instituţiile publice, pentru toate modalităţile de plată existente la nivel naţional – internet banking, mobile banking, terminale de plată sau bancomate. Astfel, arată Finanţele, orice cetăţean care achită impozite, taxe sau alte obligaţii către instituţiile publice poate beneficia imediat de un serviciu public, indiferent de metoda folosită. 

Ministeruil Finanţelor oferă şi un exemplu: „O persoană care îşi plăteşte taxele de paşaport prin internet banking sau mobile banking, când merge la ghişeul instituţiei pentru depunerea documentelor şi ridicarea paşaportului, poate prezenta ca dovadă a plăţii un print de pe telefon sau calculator sau completa o declaraţie pe proprie răspundere cu detaliile plăţii. Dacă instituţia către care trebuie să facă dovada plăţii are dezvoltate aplicaţii interactive, atunci cel care face plata poate transmite electronic dovezi ale plăţii“. 

De asemenea, Ministerul Finanţelor propune să se dezvolte metode de blocare sau deblocare a conturilor bancare în timp real sau prin intermediul schimbului de informaţii şi documente în mediul electronic, între administraţia fiscală şi bănci la care aceşti contribuabili au conturi bancare. Astfel s-ar înlătura deficienţele legate de întârzierea ridicării măsurii popririi conturilor bancare în cazul stingerii obligaţiilor fiscale. 

Legea privind combaterea evaziunii fiscale 241/2005 va fi modificată pentru a încadra ca infracţiune neplata către buget a impozitelor şi contribuţiilor cu reţinere la sursă. „Angajatorul reţine din salariul brut impozitul şi contribuţiile şi plăteşte salariul net

către salariat, fără însă a plăti la buget sumele reţinute. În cazul în care salariatul merge la medic şi se constată că nu au fost declatate şi plătite contribuţia de sănătate, persoana nu beneficiază de serviciile medicale“, dă exemplu Ministerul Finanţelor. Această măsură era cuprinsă şi în proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat sub coordonarea fostului secretar de stat Gabriel Biriş, proiect care a fost respins după ce el a fost publicat de Profit.ro şi a generat agitaţie în birourile de la Ministerul Finanţelor. 

Ministerul mai arată că, din toamnă, adeverinţele de venit şi certificatele de atestare fiscală vor putea fi cerute şi transmise online către instituţiile publice beneficiare. „Concret, de la 1 noiembrie 2016, ANAF va pune la dispoziţie celorlalte instituţii publice, inclusiv primării,

pe bază de protocol de schimb de informaţii, pârghiile necesare în vederea transmiterii, în format electronic, a documentelor ce atestă situaţia fiscală a contribuabililor, în vederea acordării, de către instituţiile respective, a unor drepturi legale“, se arată în propunerea Ministerului Finanţelor. 

Finaneţele aui mai multe propuneri de modificare a Codului Fiacal. De exemplu, în ceea ce priveşte impozitul pe profit, Finanţele vor să completeze prevederile privind stabilirea anului fiscal cu perioade diferite decât perioada anului calendaristic şi extinderea perioadei de aplicare a facilităţii privind scutirea de impozit a profitului reinvestit, fără limită de timp. De asemenea, se introduc prevederi referitoare a deducerea cheltuielilor efectuate de

agenţii economici cu pregătirea teoretică şi/sau practică a elevilor şi studenţilor şi a altor categorii de persoane care urmează orice formă de şcolarizare sau perfecţionare într-un cadru instituţionalizat. 

În ceea ce priveşte facilităţile fiscale, MFP propune introducerea unui Regim special de TVA pentru agricultori.

Astfel, în urma dificultăţilor majore pe care le întâmpină agricultorii în aplicarea regimului normal de TVA, Ministerul Finanţelor Publice propune un regim simplificat. Pentru livrările de produse agricole/serviciile agricole, agricultorii nu vor avea obligaţiile ce revin celor care aplică regimul normal de TVA, respectiv: să se înregistreze în scopuri de TVA după depăşirea plafonului de scutire de 220.000 lei, să colecteze TVA, emită facturi, să ţină jurnale de vânzare/cumpărare sau alte evidenţe în scopuri de TVA, să depună decontul de TVA, etc.

Măsura se aplică atât în cazul persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate, cât şi a întreprinderilor individuale sau familiale.

La capitolul „Impozite şi taxe locale”, propunerile MFP prevăd reintroducerea scutirii (aplicate până la 31 decembrie 2015) de la plata impozitului pe clădiri şi terenuri şi pentru soţii/soţiile persoanelor cu handicap grav, accentuat şi cele încadrate în gradul I de invaliditate. 

Totodată, de la începutul acestui an, beneficiază de scutire şi reprezentanţii legali ai minorilor cu handicap, motiv pentru care extindem scutirea şi pentru soţii/soţiile acestora.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite