UPDATE Finanţele renunţă la plafonarea preţului gazelor. Proiectul a fost retras de pe site-ul ministerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor a retras de pe site-ul său proiectul care prevedea o plafonare a preţului gazelor din producţia până în 2021. Ministrul Eugen Teodorovici a confirmat că renunţă pe termen nedefinit la această măsură.

UPDATE 16.25 Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a confirmat că Guvernul renunţă deocamdată la plafonarea preţului gazelor. „Vom discuta despre acest subiect când cu toţii vom fi pregătiţi”, a declarat el.

Întrebat ce înseamnă „când cu toţii vom fi pregătiţi”, ministrul a răspuns „şi peste ani de zile”. 


Proiectul a fost publicat miercuri seară, în mod neobişnuit, la secţiunea „Presă”, deşi astfel de iniţiative legislative sunt publicate de obicei în secţiunea „Transparenţă decizională”.

Joi, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici anunţa că proiectul va intra într-o primă lectură în şedinţa de Guvern, însă acest lucru nu a mai avut loc, după cum a confirmat după şedinţă purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

Acum, proiectul de lege nu se mai regăseşte nici pe site-ul Ministerului Finanţelor. Surse citate de profit.ro spun că retragerea proiectului de pe site nu reprezintă o eroare tehnică şi că la acest moment are loc o discuţie în interiorul ministerului.

Proiectul de lege prevedea că se „stabileşte preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30.06.2021, în valoare de 55 lei/Mwh”. Ministerul susţine că actul normativ „are impact pozitiv prin stoparea creşterii necontrolate a preţurilor gazelor naturale din producţia internă, generată de poziţia dominantă a celor doi mari producători care au cota de piaţă, fiecare de peste 46% şi împreună de 95%”.

Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a recunoscut că plafonarea preţului gazelor „este o măsură comunistă”, pentru că încerci să intri în piaţă, dar „până la un punct”, a spus el. Teodorovici a argumentat prin faptul că nu există concurenţă, ci sunt doar doi operatori care cresc unul câte unul preţurile, iar celălalt se aliniază imediat.

Jucătorii din industrie au reacţionat imediat la anunţul acestei iniţiative. 

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră – ROPEPCA a transmis că pe termen mediu şi lung o astfel de măsură conduce la creşterea dependenţei de sursele externe. Creşterea cantităţilor importate va genera un impact negativ atât în ceea ce priveşte siguranţa în aprovizionare a consumatorilor cât şi asupra preţului suportat de aceştia.

Dacă va fi adoptată, plafonarea preţului la gaze va încălca în mod flagrant legislaţia naţională în vigoare, cât şi obligaţiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pieţei libere şi de a liberaliza piaţa gazelor naturale, a avertizat şi Fondul Proprietatea.

Investitorii de pe burse au reacţionat, joi, la intenţia de a plafona preţul gazelor la 55 lei/MWh până în 2021. Acţiunile celor mai mari producători din România s-au depreciat semnificativ pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite