Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Finanţelor aruncă vina pe CNAS pentru că angajaţii în şomaj tehnic figurează neasiguraţi la sănătate

1
10 Jul 2020 15:36:08
Autor: Elena Deacu
Ministerul Finanţelor Publice
Ministerul Finanţelor Publice

Ministerul Finanţelor susţine că este vina Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru faptul că angajaţii în şomaj tehnic s-au trezit neasiguraţi la sănătate, deoarece instituţia trebuia să îşi adapteze sistemele informatice şi trebuia să se ocupe de înregistrarea corectă a datelor.

Ministerul Finanţelor Publice şi instituţiile din subordine anunţă că au demarat o verificare a condiţiilor în care mai multe persoane care au beneficiat de şomaj tehnic ca măsură de limitare a efectelor negative cauzate de criza COVID-19 au constatat că nu mai figurează asiguraţi în sistemul naţional de sănătate.

„Din punct de vedere al legislaţiei fiscale şi al modului de completare a declaraţiei 112 această situaţie nu trebuia să apară, având în vedere că pentru indemnizaţia de şomaj acordată potrivit OUG nr. 30/2020 se datorează CASS, iar persoanele beneficiare ale indemnizaţiei rămân în continuare asiguraţi”, transmite Ministerul Finanţelor, într-un comunicat.

Mecanismul de declarare al obligaţiilor fiscale aferente indemnizaţiilor de şomaj tehnic introdus prin Ordinul nr. 1942/979/819/2020 din 12 mai 2020 pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate” a fost elaborat şi aprobat în comun de către Ministerul Finanţelor Publice,  Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Finanţele precizează că, în ceea ce priveşte calitatea de asigurat în sistemul naţional de sănătate, aceasta este reglementată prin Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

În acest context, instituţiile beneficiare ale informaţiilor privind contribuţiile declarate prin formularul D112 au atât dreptul, cât şi obligaţia de a propune şi solicita câmpurile necesare pentru înregistrarea tuturor contribuabililor asiguraţi, precum şi adaptarea sistemelor informatice la modelele de declaraţii aprobate în comun. În acest sens, înregistrarea corectă a tuturor persoanelor care beneficiază de asigurări cade în responsabilitatea acestor instituţii.

Ministerul Finanţelor Publice transmite că furnizează celorlalţi beneficiari ai informaţiilor din formularul 112 datele exacte completate de contribuabili, aşa cum au fost ele stabilite prin ordinul comun.

„În ipoteza în care au apărut, însă, şi erori de înregistrare a persoanelor asigurate din cauza completării greşite de către angajatori a formularului 112, acesta trebuie corectat prin depunerea declaraţiei rectificative”, anunţă ministerul.

Pentru clarificarea tuturor acestor aspecte, având în vedere reglementările din legislaţia sănătăţii cu privire la calitatea de asigurat, este necesar şi punctul de vedere al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ca autoritate competentă, conchid Finanţele.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

florin bala
10.07.2020, 18:13:46

cel mai probabil din lipsuri de proiectare a functionarii sistemelor electronice de evidenta ...

Modifică Setările