Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Muncii, despre reforma pensiilor: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat

7
27 Oct 2021 19:29:24
Autor: Melania Agiu
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a transmis, miercuri, că a lansat caietele de sarcini pentru obţinerea de expertiză profesională necesară celor două reforme asumate prin PNRR, respectiv pensii şi salarizare.

„Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a lansat caietele de sarcini pentru obţinerea de expertiză profesională necesară celor două reforme asumate prin PNRR, respectiv pensii şi salarizare. Finanţarea expertizei prevăzută în caietele de sarcini este decontabilă integral prin PNRR”, au transmis reprezentanţii MMPS. 
 
Potrivit acestora, asistenţa tehnică este necesară pentru fundamentarea reformelor în domeniile pensiilor şi salarizării din fonduri publice, precum şi pentru obţinerea de analize, proiecţii şi ipoteze de lucru necesare pentru elaborarea noilor acte normative în domeniile menţionate. 
 
Ministerul explică, însă, că proiectele de lege vor fi elaborate de specialiştii Ministerului Muncii.  
 
„Legislaţia care va fi trimisă în Parlament spre dezbatere şi aprobare va fi elaborată de către specialiştii Ministerului Muncii. Rolul consultanţilor este să pună la dispoziţia echipelor tehnice din minister, analize, proiecţii şi ipoteze de lucru care să ajute la elaborarea şi fundamentarea unor proiecte de lege predictibile, echitabile şi sustenabile. Precizăm că sprijinul unor specialişti cu expertiză internaţională, menţionat în caietele de sarcini, a fost înţeles, acceptat şi asumat integral de CE prin PNRR”, a mai transmis Ministerul Muncii.  
 
Instituţia mai precizează că vârsta de pensionare nu va fi majorată.  
 
„Atragem atenţia că viitoarea lege nu prevede majorarea vârstei de pensionare, iar proiectul la care se face referire în caietul de sarcini este cel care a fost deja aprobat de Guvern, care este în dezbatere în Parlament şi dă posibilitatea rămânerii în activitate până la 70 de ani celor care doresc”, a mai menţionat Ministerul Muncii.  
 
De asemenea, instituţia subliniază că stagiul complet de cotizare nu va fi modificat.  
 
Actuala lege a pensiilor publice (Legea nr. 263/2010) prevede că stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Acest stagiu va rămâne neschimbat în viitoarea lege. 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Constantine Constantine
27.10.2021, 20:13:17

In acelasi timp UE spune altceva atit pentru salarii cit si pentru pensii.E vorba de armonizrea grilei, lucru ce va deveni OBLIGATORIU din 2024.

-7 (7 voturi)
Aurel Zbarlea
27.10.2021, 22:56:52

Impun certificatul verde si sa vezi munca la negru. Romanii nu vor avea alta varianta. Economia subterana.Volguta desfiintase part time-ul de au urmat mii de desfaceri de contracte de munca si statul a luat-o in mana.

-7 (7 voturi)
bios
27.10.2021, 20:55:39

De ce sa nu majoreze varsta si stagiul de cotizare ? Prostii pot muncii pana crapa ca sa se poata platii pensiile uriase ale parazitilor din justitie, MAI, MApN, etc., care se "chinuie" sa iasa la pesie inainte de 50 de ani, dupa 25 de ani de taiat frunze la cainei, saraciii. Fara sa plateasca vreo contributie semnificativa, evident...

-5 (9 voturi)
iosif kiszely
27.10.2021, 21:40:51

Toata mascarada cu elaborarea uni noi legi a pensiilor este pentru ca in aceasta perioada sa nu se faca majorari sau indexari. Aceasta incompetenta ministra stie numai sa pacaleasca oameni, fara sa spuna ceva concret privind noile principii care vor sta la baza acestei legi. Aceasta lege va fi unitara pentru tot poporul sau iar vor fi exceptii?

-7 (7 voturi)
jeff
27.10.2021, 23:52:46

Alo, stagiul complet de cotizare e 35 ani pt toată lumea? Ia mai citiți legea, sunt categorii și situații pt care stagiul complet coboară chiar pana la 20 de ani, iar varsta pana la 40!Legea e un ghiveci care a adâncit diferențele și vrând sa mulțumească pe toată lumea, a obținut efectul invers. MULTUMITI, CU ADEVARAT, sunt cei care au legile proprii, SPECIALIi. În Constituție arta sa scrie ca Nimeni nu e mai presus sau mai prejos de ACEEAȘI lege.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările