Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Agriculturii afirmă că România ar avea nevoie „de cel puţin 15 miliarde de euro” pentru a deveni performantă

4
12 Jul 2020 23:16:41
Autor: News.ro
Adrian Oros a anunţat că agricultorii afectaţi de seceta din acest an vor primi despăgubiri. FOTO gov.ro
Adrian Oros a anunţat că agricultorii afectaţi de seceta din acest an vor primi despăgubiri. FOTO gov.ro

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, afirmă că este nevoie de susţinere pentru micii agricultori români şi că agricultura românească ar avea nevoie de „cel puţin” 15 miliarde de euro pentru a deveni performantă.

„Noi avem un deficit pentru produsele agro-alimentare de 2,5 miliarde de euro cu UE. Mai recuperăm cu un miliard de euro cu ţările arabe, unde exportăm animale vii şi de unde nu importăm mare lucru. Stăm foarte prost din păcate şi trebuie să lucrăm foarte mult”, a afirmat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, duminică, la Realitatea Plus. 
 
Întrebat care este suma de care ar avea nevoie agricultura românească pentru a deveni una performantă, ministrul a răspuns că este nevoie de „cel puţin 15 miliarde” de euro.
 
„Avem nevoie de cel puţin 15 miliarde. Din negocierile pe care le-am avut în mod repetat, în trei rânduri cu domnul Boloş, am obţinut 6 miliarde pentru irigaţii, pentru desecare, drenaj”, a afirmat ministrul Agriculturii.
 
Adrian Oros a precizat că 3 miliarde de euro din fonduri europene ar urma să fie investite în următorii ani în sistemul de irigaţii, 1,5 miliarde pentru desecare şi drenaj, iar 1,1 miliarde euro ar urma să fie investiţi pentru combaterea eroziunii solului.
 
„Vrem să dedicăm 500 de milioane pentru formarea unei reţele de colectare, depozitare şi distribuţie a produselor româneşti, doar pentru produsele româneşti”, a adăugat ministrul Agriculturii.
 
Acesta a precizat că una dintre priorităţi în acest domeniu o reprezintă încurajarea tinerilor fermieri, iar în acest sens Guvernul ia în calcul concesionarea de terenuri către tinerii care vor să facă afaceri în agricultură.
 
„Să concesionăm teren al statului celor care pentru prima dată se instalează ca tineri fermieri, din păcate până acum acest teren a fost concesionat altor fermieri şi nu acestor categorii, deşi legea spunea că au prioritate tinerii fermieri”, a precizat Oros.
 
Acesta a adăugat că Programul Naţional Strategic al Guvernului va cuprinde măsuri care să stimuleze asocierea micilor fermieri, în condiţiile în care există ferme agricole foarte mici care au dificultăţi majore în a reuşi să vândă la preţuri competitive ceea ce produc.
 
Oros a vorbit şi despre „vânătorii de subvenţii” despre care spune că vor dispărea din agricultură atunci când subvenţiile vor fi retrase şi despre care susţine că „au făcut mult rău” acestui domeniu.
 
„Trebuie să lucrăm la fiscalitatea muncii sezonierilor şi zilierilor, pentru că în bună parte a agriculturii se lucrează cu sezonieri şi zilieri”, a adăugat ministrul.
 
El a afirmat că 25% din salariul acestora va fi subvenţionat de Ministerul Muncii, iar pe de altă parte cei care angajează sezonieri şi zilieri vouchere, pe modelul Italiei, care plăteşte acest tip de muncă din fonduri europene. 
 
Adrian Oros a vorbit şi despre recoltele din acest an, el arătând că pentru culturile  de toamnă există pagube importante.
 
„Avem 1,2 milioane de hectare afectate de secetă într-o proporţie mai mare de 30%, de aceea anul acesta oferim despăgubiri”, a declarat ministrul.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

OmTacut
13.07.2020, 02:05:24

Olanda are o suprafata de teren arabil de cel putin 6 ori mai mica ca a Romaniei. Cu toate acestea, valoarea produselor agricole olandeze este de cel putin 5 ori mai mare ca acelor romanesti. Valoarea produselor agricole olandeze se cifreaza la 95 miliarde de euro in 2019 Link: https://www.government.nl/latest/news/2020/01/17/dutch-agricultural-exports-worth-%E2%82%AC94.5-billion-in-2019#:~:text=The%20most%20profitable%20export%20sectors,vegetables%20(%E2%82%AC3.5%20billion).

+2 (2 voturi)
Constantine Constantine
13.07.2020, 09:22:06

Cineva imi spunea ca in Grecia se scoate apa pentru irigatii si de la 5=600 m adincime, statul nu face nimic, cine are nevoie de apa investeste.Iar eu am vazut cu ochii mei cum peste balta cea mare, zone aride sint irigate prin exploatarea curbelor de nivel iar porumbul e mare si frumos chiar daca afara sint 50 grade.La noi toti cer statului.Terenurile nu mai sint ale statului si micul agricultor se descurca cum stie el mai bine.Problema e la cei care detin suprafete foarte mari, latifundiarii.Ei cistiga sume imense dar in sistemele de irigatii nu vor sa investeasca, asteapta de la stat.Iar cerealele pleaca unde vor ei.Aia 15 miliarde de care vorbeste actualul ministru al agriculturii ar trebui sa aiba alta destinatie. latifundiarii au suficiente fonduri ca sa-si faca singuri sisteme de irigat.

+1 (1 vot)
Ionel Marcu
13.07.2020, 09:52:00

Agricultura produce 4% din PIB, adică 7-8 miliarde euro și are nevoie să cheltuiască 15, adică dublu ?! Păi, nu e mai bine să...stăm ?

+1 (1 vot)
OmTacut
13.07.2020, 15:10:11

Constantine Constantine Stiu ca exista "Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România" Imi aduc aminte ca in 1989 Romania avea un sistem de irigatii care deservea 3 milioane de ha de teren arabil. In 2019, se dorea ca Romania sa aiba 2 milioane de ha irigate. Link: https://agrointel.ro/107908/terenuri-irigate-2019-investitiile-in-sisteme-de-irigat-ajung-si-in-vestul-tarii/ Oare ce s-a intamplat si pe unde o mai fi acest "faimos" sistem de irigatii"?

Modifică Setările