Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Agriculturii, după ce Azomureş a anunţat că opreşte producţia de îngrăşăminte: Căutăm soluţii pentru a limita scumpirea produselor agricole

7
6 Dec 2021 19:41:31
Autor: Melania Agiu
Ministrul Agriculturii, Adrian Cheşnoiu: Foto: Facebook
Ministrul Agriculturii, Adrian Cheşnoiu: Foto: Facebook

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a transmis, luni, că este îngrijorat după ce Azomureş a anunţat sistarea temporară a activităţii de producţie, din cauza preţului prea mare la gaz.

„Sistarea temporară a producţiei de îngrăşăminte a principalului producător de fertilizanţi pentru agricultură, Azomureş, mă preocupă în mod direct. Împreună cu colegii din Minister căutăm soluţii pentru a proteja munca fermierilor, a preveni scăderea producţiei agricole şi a limita scumpirea produselor agricole primare din recolta anului viitor.” a transmis ministrul pe pagina sa de Facebook.  
 
Potrivit acestuia, din datele specialiştilor, abandonarea fertilizării de bază cu azot va aduce ţării noastre pierderi în recolta viitoare de circa 30%.
 
În acest context, Chesnoiu anunţă că va propune Guvernului o serie de măsuri urgente care să vină în sprijinul fermierilor, dar şi care să asigure producţia agricolă la un nivel care să acopere necesarul de consum al populaţiei. 
 
„Soluţii sunt şi vor fi puse rapid în aplicare pentru a le oferi fermierilor stabilitate, iar românilor acces la produse româneşti, la preţuri rezonabile”, a transmis Adrian Chesnoiu.  
 
Cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, Azomureş din Târgu Mureş, a anunţat luni că se confruntă cu o situaţie excepţională din cauza preţului foarte mare la energie, gaz natural şi energie electrică. Acest lucru determină începerea pregătirilor pentru oprirea temporară a activităţilor de producţie.
 
Directorul general al Azomureş, Harri Kiiski, declară că „nivelul ridicat al preţului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activităţii. Din această cauză, la nivel european, şi alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activităţile de producţie. Reluarea activităţii depinde de preţul gazului metan şi de disponibilitatea acestuia în piaţă.
 
Decizia managementului, aprobată de Consiliul de Administraţie, nu are efecte imediate asupra angajaţilor. Se păstrează programul normal de lucru, ne vom concentra pe lucrările de mentenanţă ce pot fi executate în perioada rece, vom securiza şi menţine în funcţiune echipamentele critice şi vom continua să derulăm proiectele în care suntem implicaţi. Ne aşteptăm ca lunile ianuarie şi februarie să fie perioadele critice pe care trebuie să le depăşim, deşi situaţia incertă pe piaţa gazelor ne determină să rămânem flexibili pe tot parcursul primului trimestru din 2022.” 
 
Astfel, reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au transmis,luni, că evaluează consecinţele directe asupra producţiei din anul 2022 ale unei eventuale întreruperi a producţiei de îngrăşăminte de către principalul producător de fertilizanţi pentru agricultură din România.
 
„La solicitarea ministrului Adrian Chesnoiu, o echipă de specialişti lucrează la identificarea unor soluţii viabile ce pot fi implementate imediat pentru a preveni scăderea producţiei agricole şi a limita efectele în evoluţia preţurilor produselor agricole primare din recolta anului viitor.”, au transmis reprezentanţii MADR.
 
Potrivit acestora, anual, în România se cultivă circa 9,2 milioane ha teren arabil, din care o pondere importantă o au culturile de bază care contribuie la siguranţa alimentară a populaţiei. 
 
„Pentru realizarea unor producţii constante este importantă îndeplinirea tuturor verigilor tehnologice, utilizarea îngrăşămintelor având rolul de a asigura stabilitatea producţiei şi un garant al viitoarelor recolte.
 
Abandonarea fertilizării de bază cu azot sau reducerea cantităţilor de îngrăşământ utilizate pentru culturile agricole creşte riscul reducerii producţiei de anului viitor cu până la 30%. Azomureş este producătorul de îngrăşăminte pe bază de azot care asigură 50% din fertilizanţii necesari agriculturii româneşti.”, a mai preczat MADR.
 
 
Citeşte şi: Primul colos industrial din România afectat de scumpirea abruptă a energiei: Vom opri temporar activităţile de producţie
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Marcel Popa
6.12.2021, 20:21:46

Ce mai avem, trebuie distrus ,Petrica Roman cu tov.Ilescu au inceput ,cei de acum continua.

-8 (10 voturi)
Sandel
6.12.2021, 20:39:11

Taranii nu mai au vaci si in curand nu vor mai tine nici porci. Fara animale nu vor mai lucra pamantul si-l vor vinde pe nimic. Si uite asa cei care ne-au hranit de sute de ani vor ajunge muritori de foame, iar mafiotii de la putere se vor imbogati.

+1 (1 vot)
leuldinpanjshir99
6.12.2021, 20:47:59

Sigur, rezolva problema shpionu' din cucuruz, implementat de Ciuma rosie la sefia Ministerului Agriculturii ...

Ion Capsuna
6.12.2021, 21:36:59

Ba multumiti ecologistilor si progresistilor de la cirma UE care au impus suprataxe si sanctiuni pt. energia non-verde! Intreprinderile de ingrasaminte folosesc gazul natural ca sursa de materie prima, la concurenta cu sectorul energetic, iar acum, folosit excesiv, gazul a devenit superscump! Minele de carbuni si centralele s-au inchis, centralele nucleare cica nu sunt suficient de ecologice! Intre timp China deschide cite o noua centrala pe carbuni la fecare saptamina si foloseste gazul pt. industria chimica si fertilizatori! Aia vor avea ce minca, europenii vor mincam paletele de la eoliene care nu se invirt daca nu bate vintul si celulele solare care sunt nefolositoare daca e innorat! Spunetii timpitei de Greta ca lumea va suferi de foame si va raspunde "Haw you dare...?!" Acum citeva luni, patru cei mai mari producatori de ingrasaminte din UE si-au inchis portile din aceleasi motive. Cind scriam ca va fi criza de alimente si scumpiri am luat injuratiri de la activistii Adevarului, formatorii ecologisti! Iar prostimii care inca pupa in dos UE si scrie aiureli pe aici ii recomand sa citeasca despre sursa adevarata a cestor probleme care este UE si politiciule sale ecologice si de energie absolut aberante!!!!! https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-09-20/surging-fertilizer-costs-risk-making-food-even-pricier-next-year

-9 (9 voturi)
Ion Capsuna
6.12.2021, 21:48:30

Alte surse despre dezastrul mondial care va urma: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-10-13/fertilizer-group-warns-europe-plant-shutdowns-may-turn-permanent https://www.icis.com/explore/resources/news/2021/06/24/10655660/belarus-bpc-warns-eu-sanctions-on-potash-threaten-global-agriculture/ https://www.gasworld.com/co2-fertiliser-plant-closures-expected/2021734.article https://finance.yahoo.com/news/european-energy-crisis-forces-first-134759805.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAJ1XduaeZcer1pIbTt9IkAHJZCqw6jVBjrXwdd0SIrmi7jY_M1bYV6NxF1nX_4huESyFdEgzjsGuD2gcaiwCENEwyVca8sjwoOyAKlFGxPEqBuYV6GJcQPc1-fW2C0Nk5QCjPMGJlGa0lqgKsu1A6KIQER-Sy2qjuI4Lf7XOmH_n

-9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările