Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Agriculturii limitează creşterea porcilor în gospodării DOCUMENT

31
11 Feb 2021 20:05:12
Autor: Afrodita Cicovschi

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a preluat o idee mai veche a predecesorului său Petre Daea şi emis un ordin prin care limitează creşterea porcilor în gospodăriile ţărăneşti.

Astfel, prin Ordinul nr. 24 din 29.01.2021, ministrul Agriculturii stabileşte dimensiunile tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, limitând creşterea porcilor la 5 capete în cazul gospodarilor, iar ce depăşeşte acest efectiv se consideră exploataţie comercială şi trebuie să se înregistreze la Registrul Comerţului şi să se transforme în persoane juridice (PFA, II, IF, SRL etc).
 
„Anul trecut am încercat să facem un ordin privind biosecuritatea, în care să stabilim care sunt măsurile de biosecuritate, care trebuie respectate de orice crescător de porci, că este mic, că este mare, că este gospodărie ţărănească sau că este o fermă mare, pentru că această pandemie (pesta porcina – n. red.) este la fel ca şi COVID-19. Dacă nu respectăm nişte reguli dure, care chiar dacă sunt neplăcute sunt eficiente, nu vom scăpa niciodată de această pestă porcină africană”, a declarat Oros într-o conferinţă online.
 
Astfel, se stabilesc dimensiunile şi tipurile exploataţiilor de creştere a suinelor pe teritoriul României:
a) exploataţie noncomercială de suine - exploataţie de subzistenţă de creştere a suinelor pentru consum familial, cu un efectiv de maximum 5 capete porci la îngrăşat înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.) şi care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului;
b) exploataţie comercială de suine - exploataţie de creştere a suinelor înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate şi este autorizată sanitarveterinar, deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului.
 
Responsabilitatea trecerii dintr-un tip de exploataţie în altul, aşa cum sunt prevăzute mai sus intră în obligaţia crescătorilor de suine.

Citeşte şi:
 
ANSVSA interzice viaţa sexuală a porcilor din gospodării DOCUMENT
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

dumitru bogdan
11.02.2021, 20:17:30

Le stau în gat acești crescători. Trebuie sa cumpărăm de ma supermarket. Problema este ca un om ce creste pentru el trebuie sa facă PFA dacă fata purceaua 10 purcei. Și uite asa omul renunță, nu mai ai de unde cumpăra un purcel, doi. Și se termina, mâncăm porci cu hormani, antibiotice și alte delicatese.

+5 (15 voturi)
Eduard
11.02.2021, 20:26:11

Trebuia macar de la 10 purcei in sus. Ministerul agriculturii ar trebui sa stie care este media la o fatare.

+1 (7 voturi)
vasile gygy
11.02.2021, 20:28:40

mai corect ar fi fost maxim 10 capete,mai manca si nepotii o bucatica bio,parlamentarii oricum nu consuma porc industrial

+1 (7 voturi)
Vasile Marcus
11.02.2021, 20:55:01

Orice idee a unui oarecare usor idiot, trebuie sa devina lege ? Un popor accepta sa se supuna chiar si atunci cind este evidenta imbecilitatea unei legi ? Un politician prost, produce legi proaste. Dar asta nu inseamna ca 20 milioane de oameni trebuie sa accepte o prostie, doar fiindca la un moment dat a fost in nu stiu ce functie, nu stiu care idiot.

-6 (20 voturi)
Vasile Marcus
11.02.2021, 20:56:32

Poporul e dezbinat. Vecinii cu mai au incredere unii in altii...se toarna la politie pe motiv de masca sau reguli de distanta. Pare ca le-a reusit manevra de distrugere a poporului.

-3 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările