Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Agriculturii pune parul pe marile magazine: Percep iarăşi tot felul de taxe, discriminatorii faţă de producătorii români

7
15 Jul 2020 20:06:49
Autor: Elena Deacu
Adrian Oros FOTO gov.ro
Adrian Oros FOTO gov.ro

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat miercuri că va corecta „abuzurile” unor retaileri care au introdus taxe suplimentare ascunse, discriminatorii faţă de procesatorii şi producătorii români, prin implementarea directivei europene privind practicile comerciale neloiale în legislaţia naţională, scrie Agerpres.

„În zilele acestea am reluat discuţiile privind Programul Naţional Strategic şi la întâlnirea pe care am avut-o alaltăieri (luni n.r.), foarte mulţi dintre producătorii români şi cooperative, care au contracte cu marile lanţuri de retail, ne-au spus că în momentul în care a apărut Legea 28/2020 s-a permis retailerilor să perceapă iarăşi tot felul de taxe - reducere conform contract, discount de volum, reducere ulterioară raportată la cifra de afaceri, remiză lunară - sigur că aceste taxe poartă denumiri diferite în funcţie de reţeaua respectivă. Au revenit cu aceste taxe, care sunt discriminatorii faţă de procesatorii şi producătorii români”, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că unii retaileri fac promoţii cu produse româneşti, pentru că există o sensibilitate şi o anumită dorinţă a consumatorului român de câţiva ani de zile pentru astfel de produse, după care sunt comercializate alte tipuri produse.

„Vreau să le atrag atenţia public, prin intermediul dumneavoastră, am avut întâlniri cu domniile lor şi o să mai avem întâlniri, pentru că vrem să transmitem şi avem pregătit textul de ordonanţă prin care implementăm această directivă privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderile în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar. Este directiva 633/2019 pe care trebuie să o implementăm până în mai anul viitor. Avem textul de ordonanţă şi în curând o să-i dăm drumul. (...) Am crezut că semnalele noastre şi ale producătorilor şi procesatorilor români au fost clar înţelese. Noi oricum o să dăm drumul la această ordonanţă ca să reparăm aceste abuzuri în opinia mea”, a precizat Adrian Oros.

Întrebat care sunt mai exact aceste abuzuri făcute de retaileri, ministrul a răspuns: „Abuzurile sunt taxe suplimentare ascunse, în funcţie de retailer”.

„Foarte mulţi producători, chiar cooperativele care au produse de calitate, în cantitate suficientă pot să asigure o anumit ritmicitate şi au contracte, au spus că după apariţia acestei legi au fost reintroduse aceste taxe ascunse şi s-a prelungit iarăşi termenul de plată. Unii, nu toţi, comit asemenea abuzuri, de aceea folosesc acest prilej, pentru că ştiu cu siguranţă că ei se uită la noi şi vreau să îşi corecteze această manieră de a lucra cu producătorii şi cu procesatorii, care de regulă în România sunt mici”, a adăugat şeful MADR.

Legea nr. 28/2020 care modifică o serie de prevederi ale Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare a fost promulgată de către preşedintele României în data de 27 martie 2020. Noua reglementare este mai flexibilă în ceea ce priveşte regimul anterior şi permite trecerea de la o interdicţie absolută a taxelor şi serviciilor între retaileri şi furnizori, la o permisiune condiţionată. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

MM Ordean
15.07.2020, 20:37:10

Corect era să fie oferit și punctul de vedere al retailerilor.

0 (2 voturi)
imsi imsi
15.07.2020, 20:46:35

MM Ordean Aia le arata degetu si lui prostu de joianis si lu prostu asta de ministru. Ce ati crezut ca Daia a introdus regula de 30% si a interzis taxele ca sa l favorizeze pe Dragnea idiotilor ! Asa tineti voi cu taranul roman de parca ati fi frati in franta si pamint in germania cretinilor.

0 (2 voturi)
imsi imsi
15.07.2020, 20:38:07

Pai nu guvernul vostru de habarnisti a revocat ordinul princare erau obligati sa aiba la raft 30% produse romanestii ? Daca sunteti prosti si rau voitori cine i de vina ? Ati zis ca ii o masura pusa de PSD si gata trebuie inlaturata ca si vindea dragnea ciorapii murdari in mall uri unde umbla joianis ca asta nu maninca decit sparangel cules de romani in germania. Se vede ca habar n ai de agricultura medic de pisici ce esti.

0 (2 voturi)
imsi imsi
15.07.2020, 20:43:49

Auzi acolo semnale ! Statul roman da semnale ! Ce suntem la CFR ? Doar locomotiva de semnale tu trebuie sa guvernezi ferm fara semnale in favoarea tarii nu a retailerilor. Semnalele n au fost intelese vai vai ! Ma cind abrogi o obligatie semnalul ii ca restrictia aia nu mai este si tu ca ministru nu mai tii cu beneficiarul restrictiei ci cu cel restrictionat, ii dai voi sa nu mai tina seama de regula aia. Guvern de cretini al unui cretin si mai mare.

0 (2 voturi)
Alex Alex
15.07.2020, 21:15:05

Domnule Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, Ironia sortii face ca Legea 28/2020 sa fie initiata de Senator - PNL Cristina Ioan sau ati uitat ?? La fel cum Ministrul Dezvoltarii acuza PSD-ul ca blocheaza un proiect de lege in Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, insa Domnul Adrian Oros uita sa mentioneze faptul ca Ministerul Agriculturii, cel pe care il conduce, este cel care a solicitat amanarea dezbaterilor.

Vezi toate comentariile (7)