Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Agriculturii: Secetă ca anul acesta n-a fost de 50-60 de ani

2
24 May 2020 14:35:57
Autor: Elena Deacu
Lan de grâu grav afectat de secetă FOTO Mihai Alexandru
Lan de grâu grav afectat de secetă FOTO Mihai Alexandru

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că o secetă ca aceasta de acum nu a mai fost în România de 50-60 de ani şi că încearcă să-i obişnuiască pe fermieri să-şi asigure culturile.

„E o secetă extremă şi puternică, ce s-a instalat în această parte a Europei, nu numai în România, care se suprapune acestei crize a evoluţiei pandemiei COVID. (...) Secetă ca anul acesta, spun specialiştii, n-a fost de 50-60 de ani”, a afirmat Adrian Oros, potrivit Agerpres.

Ministrul a mai spus că până acum sunt înregistrate 1,4 milioane de hectare de culturi afectate de secetă.

„În afară de faptul că-i despăgubim, încercăm să-i încurajăm pe fermieri - pentru că sunt şi alte fenomene climatice nefavorabile sau extreme care pot să le diminueze producţiile, grindină, inundaţii, îngheţ, ploi torenţiale, furtuni - încercăm să-i obişnuim să-şi asigure culturile. (...) Ministerul Agriculturii suportă 70% din poliţa de asigurare. În acelaşi timp, încercăm să negociem cu băncile să fie prinsă în poliţa de asigurare şi seceta, pentru că foarte multe bănci nu asigură pentru secetă sau acolo unde asigură pentru secetă, condiţiile pe care le impun în contracte nu sunt acceptate sau sunt foarte greu acceptate de fermieri”, a adăugat Adrian Oros.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Smeritu Pahomie
24.05.2020, 17:04:34

Intreg pamantul va fi pedepsit cu COVID, MINCIUNI, razboaie si SECETA de 3.5 ani pana se pocaieste si-l alunga pe diavolul la care se inchina...

-1 (1 vot)
leonard crassas
24.05.2020, 19:20:27

Asta nu este o scuza d-le ministru ,Reface-ti irigatiile pe care le-ati distrus , prin ordine imbecile. Nu deti vina pe politicienii dinainte, ca timp de 30 de ani la ciolan s-a perindat si pnl si pd,si psd deci in concluzie FSN, care ati furat revolutia romana

+1 (1 vot)