Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului: „În data de 14 decembrie începe procedura de plată pentru beneficiarii măsurii HoReCa”

0
8 Dec 2021 19:05:36
Autor: Melania Agiu
FOTO: Facebook Daniel Cadariu
FOTO: Facebook Daniel Cadariu

Procedura de plată pentru beneficiarii măsurii HoReCa va începe în data de 14 decembrie, urmând ca în acest an să fie achitată suma de un miliard de lei către antreprenorii din sector, a anunţat, miercuri, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

„Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului nu reprezintă doar o denumire frumoasă. Avem măsuri concrete care pot şi trebuie să susţină mediul antreprenorial, iar primul pas este să le oferim tuturor celor care fie au aplicat pentru aceste măsuri, fie sunt deja beneficiari, predictibilitate. 
 
Acum, la mai puţin de 2 săptămâni de la preluarea mandatului, mă bucur să anunţ că schema HoReCa este pe drumul cel bun, iar din 8.369 de antreprenori care au primit scrisoare de acceptare, 8.100 deja au trimis contractele semnate înapoi către minister, iar pe 14 decembrie începe procedura de plată.
 
Anul acesta va fi plătită suma de 1 miliard de lei către antreprenorii din HoReCa, urmând ca la începutul anului viitor să fie plătită şi diferenţa de aproximtiv 1,2 miliarde de lei, în conformitate cu numărul dosarelor depuse şi aprobate”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu.
 
Potrivit datelor transmise de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu a realizat o analiză privind situaţia implementării schemelor de ajutor de stat derulate de instituţie. 
 
Mai exact, este vorba despre măsurile dedicate compensării pierderilor suferite ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19, respectiv M1, M2 şi HoReCa, dar şi separat Start-Up Nation.
 
Astfel, în ceea ce priveşte instrumentele de sprijin instituite prin OUG 130/2020, situaţia este următoarea:
 
- Măsura 1 (M1) - Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile: pe 23 noiembrie a.c. s-a încheiat al doilea apel de finanţare, iar numărul aproximativ de aplicanţi este de 33.000, rezultând suma de aproximativ 66 milioane euro. 
 
„În următoarea etapă are loc analizarea cererilor depuse, contractarea şi efectuarea plăţilor la începutul anului viitor.”, transmit reprezentanţii Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului.
 
- Măsura 2 (M2) – Granturi pentru capital de lucru: aproximativ 2.966 de companii nu au primit, încă, ajutorul de stat în cadrul acestei măsuri. Aceste restanţe însumează aproape 570 milioane de lei.
 
„În bugetul pe anul 2021, această sumă nu a fost inclusă, însă ministrul îşi propune indentificarea unor soluţii pentru acoperirea diferenţei în anul viitor.”, precizează sursa citată.
 
„Totodată, în legătură cu Programul Start-Up Nation, ultimul apel de finanţare, cel din 2018, are alocat în bugetul pe anul acesta suma de 40 de milioane, necesară achitării ultimelor 200 de contracte. Mai avem nevoie doar de certificările de la faţa locului, care sunt realizate de către partenerii noştri – băncile cooptate în program. 
 
Sper că, până la finalul lunii decembrie, ministerul să se achite de datorii, dar acest lucru depinde, aşa cum am subliniat, şi de atingerea obiectivelor asumate de către beneficiari. Îmi doresc ca acest program să fie reluat şi în anul 2022. În acest sens am realizat şi arhitectura bugetului pentru anul viitor”, a completat Constantin-Daniel Cadariu.
 
Sursa citată menţionează că cea de-a treia măsură instituită prin OUG 130/2020, Granturi pentru investiţii acordate IMM-urilor, a fost blocată în cursul acestui an, însă instrumentul a fost preluat de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene prin Programul Operaţional Competitivitate, Măsura 4.1.1. „Investiţii în activităţi productive”, prin care microîntreprinderile, firmele mici şi mijlocii (IMM) vor putea obţine fonduri europene între 50.000 şi 1 milion de euro.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările