Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Comunicaţiilor, surprins că operatorii de telefonie au majorat preţurile, după ce le-a introdus o nouă taxă: Aştept să reducă tarifele

8
10 Apr 2019 11:35:27
Autor: Afrodita Cicovschi

Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, solicită clarificări din partea operatorilor de telefonie în condiţiile în care, în ultimele săptămâni, o parte dintre aceştia şi-au anunţat clienţii că vor majora tarifele.

"Sunt revoltat şi nu voi negocia interesele românilor! În ultimele săptămâni, remarc creşteri de preţuri la tarifele în comunicaţii, într-o abordare de scumpire anticipativă, în condiţiile în care OUG114/2018 cu modificările şi completările ulterioare în sectorul telecom nu are un impact de cost imediat asupra operatorilor de telefonie mobilă", scrie ministrul Comunicaţiilor într-o postare pe propria pagină de Facebook.
 
Potrivit acestuia, amendamentele aduse recent Ordonanţei 114, care vizează suspendarea aplicării penalităţilor până pe 1 septembrie 2019, pentru dezvoltarea infrastructurii de telecomunicaţii fără autorizaţii de construcţie, reprezintă o dovadă de încredere pe care autorităţile o acordă sectorului telecom, tocmai pentru a crea premisele unei dezvoltări a industriei în condiţii de conformare şi simplificare a procesului de obţinere a autorizaţiilor de construcţie.
 
"În timp ce mingea e la operatorii de telefonie, ministerul aşteptând propunerile acestora de simplificare a legislaţiei în domeniu precum şi discuţii privind şi alte elemente prevăzute în OUG 114/2018, milioane de abonaţi primesc notificări prin SMS în care sunt înştiinţaţi de creşteri de preţuri. În dialogul constructiv, buna credinţă a părţilor este o componentă esenţială în atingerea scopului propus! În acest sens, aştept ca alături de clarificări privind recentele scumpiri să primesc din partea operatorilor şi modele de tarifare care să aibă ca rezultat reducerea preţurilor pentru abonaţi! Punctul meu de inflexiune în negociere este interesul românilor!", scrie ministrul Petrescu.
 
Ordonanţa de Urgenţă 114 din 29 decembrie 2018 a instituit taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar. Potrivit documentului, în sectorul telecom, companiile vor plăti o contribuţie de 3% din cifra de afaceri, faţă de 0,4% anterior.
 
O parte dintre companiile din telecomunicaţii au anunţat deja scumpirea abonamentelor la telefonie, fiind de aşteptat ca şi alte grupuri să facă acelaşi lucru.
 
Toate abonamentele Orange costă cu un euro mai mult, din data de 3 aprilie, conform datelor afişate pe site-ul companiei.
 
Vodafone şi-a informat clienţii că va opera scumpirile din luna mai, din cauza „creşterii majorităţii costurilor legate de operaţiunile pentru furnizarea serviciilor de comunicaţii”.
 
Şi UPC România şi-a notificat clienţii că va majora preţurile abonamentelor de televiziune şi internet, de la 1 mai, la numai şase luni de la ultima scumpire. 
 
Totodată, Telekom a anunţat că preţul pentru fiecare serviciu fix (voce fixă, internet, TV) şi pentru fiecare abonament mobil, pentru clienţii rezidenţiali, va fi majorat cu 0,42 euro, TVA inclus, (0,35 euro, fără TVA), adică aproximativ 2 lei, începând cu 15 aprilie 2019.

Totodată, clienţii Digi | RCS&RDS plătesc, de la 1 martie, preţuri mai mari la abonamentele pentru serviciile de televiziune, telefonie mobilă şi fixă, Internet mobil şi fix, atât pentru abonamentele noi, cât şi pentru contractele în derulare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Stefan din Nord
10.04.2019, 11:53:01

Chiar acum 3 zile am primit de la Vodafone un SMS ca-mi maresc abonamentul cu 0,69 de euro Baieti gentili imi acorda sansa ca in termen de 30 de zile sa-mi reziliez contractul daca nu sunt multumit Unde sa ma duc ? Astia s-au vorbit intre ei s-au pus de acord sa scumpesca cu totii deodata serviciile Asa ca am sa raman totusi unde ma aflu Doar nu o sa trec la moda de acum sute de ani aceea a porumbelului cu biletel legat de piciorus

-3 (3 voturi)
sandel62
10.04.2019, 12:01:45

Mai nenorocitule daca ai crescut birul pe convorbirile telefonice de la 0,5 la 3 % din cifra de afaceri cine credeti ca o sa plateasca, matusa Tamara sau tot prostimea?

+4 (4 voturi)
foarte atent
10.04.2019, 12:31:36

am abonament de 2 EURO/luna la Vodafone...m-au instiintat ca mi-l majoreaza cu 1 EURO !! adica 50% !!! sa-mi bag picioarele in ea de tara !

+1 (1 vot)
Un cititor
10.04.2019, 13:23:34

Pai nesimtitilor, daca le-ati dat motiv, prosti ar fi sa nu o faca ! Scumpirea Vodafone este extrem de mare . 4 ron ne-ati mai luat in plus criminalilor din guvernul gunoi ! Scurt, doar pt un amarat de telefon. Cand va opriti, mafiotilor ?!

Un cititor
10.04.2019, 13:33:57

Pensia batranilor nu au indexat-o, nu au marit-o, in schimb ii ia dreptul unui batran care a acumulat toata iarna datorii la diverse, ii ia si dreptul de a avea un telefon de siguranta. Si urla Tuta ca le vor mari pensiile dupa ce se vor afla in groapa.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările