Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Economiei, despre tăierea salariilor bugetarilor cu 20%: Este soluţia găsită de domnul Lazea, BNR. Nu se regăseşte în programul de guvernare

11
20 Nov 2020 09:36:20
Autor: Afrodita Cicovschi

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a vorbit joi seară despre soluţia găsită de economistul şef al BNR pentru reducerea cheltuielilor de la buget, susţinând că soluţia privind tăierea salariilor bugetarilor cu 20% reprezintă doar opinia domnului Lazea, neregăsindu-se în programul de guvernare al PNL.

Programul de guvernare al PNL nu vorbeşte despre taierea salariilor bugetarilor, dar, cu certitudine, salariile demnitarilor vor fi îngheţate, a declarat, joi seara, ministrul Economiei, Virgil Popescu, la Antena 3.
 
Acesta a fost întrebat care este punctul său de vedere în legătură cu afirmaţia economistului şef al BNR, Valentin Lazea, care propunea ca din 2021 salariile bugetarilor să fie tăiate cu 20%.
 
"Am citit afirmaţia domnului economist. Este părerea dânsului. Este un scenariu la care dânsul s-a gândit. Nu cred că aţi văzut în programul de guvernare al Partidului Naţional Liberal că vorbim de tăieri de salarii în sectorul bugetar. Deci nu vorbim despre aşa ceva. Vorbim eventual de îngheţarea, şi cred că cu certitudine, a salariilor demnitarilor. Asta se va întâmpla cu certitudine, cum s-a întâmplat la 1 ianuarie 2020: salariile demnitarilor nu au crescut", a spus Popescu.
 
Şi ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a afirmat că o asemenea soluţie nu este fezabilă.
 
"Nici eu nu cred că este fezabilă o asemenea soluţie. Sigur, orice analist are dreptul la o opinie. Probabil se bazează pe nişte date la care dânsul are acces, dar nicio clipă în Guvern sau în Partidul Naţional Liberal nu s-a vorbit despre acest lucru", a precizat Oros.
 
Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat joi că se pot imagina soluţii pentru bugetari - pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu în sectorul bugetar să fie mai mare decât în mediul privat.
 
El a venit cu un exemplu de soluţie, respectiv săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului acestora.
 
"O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina", a spus Lazea.
 
Citeşte şi:
 
Lazea, BNR, propunere pentru scăderea cheltuielilor: Săptămâna de lucru de 4 zile cu tăierea salariilor bugetarilor
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Lucifer
20.11.2020, 09:49:59

Ba ar cam trebui...începând cu BNR, Justiţie, ANRE, ASF, Poliţie, etc.....

-2 (12 voturi)
Bănăţanu v.2
20.11.2020, 09:55:17

Păi da! Nu e deloc „fezabil” să le tăiem macaroana tăietorilor de frunză la câini. Băieții ăștia au dreptul să fie plătiți și atunci când nu fac nimic... E „democrație”, neică! Cum să le „tai” 20%? Nu e mai bine să-i pui la muncă doar patru zile pe săptămână, că cinci e prea mult?

+3 (5 voturi)
West
20.11.2020, 10:04:11

vedetei ce spun penelistii? practic spun ca vor continua politicile psd-iste! adica 'fraierii' vor muncii pt bugetari si speciali! aceeasi mizerie! conform programului pnl, la fel ca si in programul psd-ului nu se vor face reforme! practic aceeasi mizerie din ultimi 30 de ani! Daca veti pune stampila pe cele doaua partide va fi la fel ca si pana acum!

+3 (7 voturi)
West
20.11.2020, 10:08:11

important pt alegeri: niciunde in lume nu exista o asemenea diferenta ca in romania! unde salariile de la stat sunt cu mult mai mari decat in privat(ale celor ce produc acesti bani) deci trebuie corectat acest lucru urgent! nu putem indatora copii si nepotii pt asta! si niciunde in lume nu exista asa diferente mari intre pensiile oamenilor de rand si cele ale 'specialilor'! si acest lucru trebuie corectat URGENT! tot in aceasta tara numita romania, exista si cel mai mare impozit pe salarii din europa, practic 50% cu mult peste toate tarile europene(daca nu ar fi impozitati asa mult salariatii, nu ar fi bani de priviegii si pensii speciale) si acest lucru trebuie corectat foarte urgent! romania este tara care cheltuieste cel mai mult din europa cu sallaariile bugetarilor raportat l cat produce! din aceste motive, votul este foarte important! nu mai vrem aceeasi mizerie ca in ultimi 30 de ani! trebuie tinut cont la vot de reformele din justitite (predoiu = dorneanu), din administratie, fara baroni penali, cu reducerea numarului de primarii si de consilii cu tot cu baroni, de depolitizare institutiilor cu numirile politice, de restructurarea anaf, etc .etc. nu mai putem tolera ce a fost in ultimi 30 de ani! gata!

0 (8 voturi)
Bănăţanu v.2
20.11.2020, 10:56:45

Am o întrebare pentru dumneavoastră, domnule West: cum credeți că ne putem scăpa de păduchii acestei „democrații originale” când infestarea e atât de masivă? Îmi veți răspunde că votul e soluția. Încerc să sper că aveți dreptate...

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările