Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Economiei: Statul ia jumătate din banii munciţi de români ca să acopere cheltuielile cu salariile tot mai mari ale sinecurilor sau pensiilor speciale

5
23 Jul 2021 12:09:42
Autor: Melania Agiu
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, susţine că, în fiecare an, un român obişnuit munceşte 170 de zile doar ca să îşi plătească dările la stat, astfel că,  jumătate din ziua de muncă a românilor este petrecută doar în slujba statului.

„Din fiecare 100 lei câştigaţi de un român, statul ia aproape jumătate. Povara fiscală pentru un salariat român obişnuit este şi anul acesta sufocantă. 46.32% din salariu, adică aproape jumătate din veniturile noastre, se duc în taxe şi impozite.
 
Dacă punem la socoteală restul taxelor şi accizelor plătite de români, trecem clar peste jumătate. În fiecare an, românul obişnuit munceşte 170 de zile doar ca să îşi plătească dările la stat. Practic, jumătate din ziua de muncă a românilor este petrecută doar în slujba statului, şi abia apoi pentru propriile familii", afirmă Claudiu Năsui, vineri, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
 
Ministrul arată că, mai grav, cheltuielile publice susţinute din aceste taxe cresc neîncetat an de an.
 
„Deşi muncesc mult, românii rămân săraci doar ca să acopere cheltuielile cu salariile tot mai mari ale sinecurilor, pensiilor speciale, schemelor de mers la târguri sau altor robinete de bani publici instalate în ultimii 30 de ani.
 
La ministerul economiei am început deja să închidem aceste robinete. Dar închiderea acestor robinete nu înseamnă că România nu rămâne campioană la taxele mari pe salarii, şi mai ales pe salariile mici. România taxează cel mai mult sărăcia şi îi ţine tocmai pe cei care au cea mai mare nevoie de susţinere într-o situaţie precară prin politica sa fiscală", adaugă ministrul Economiei.
 
Potrivit lui Năsui, programul actualului guvern cuprinde şi "soluţia liberală la rezolvarea sărăciei în muncă cauzată de această povară fiscală: Zero Taxe pe salariul minim, adică scutirea echivalentului salariului minim – primii 2.300 de lei – de taxe". "Este o politică aplicată şi în ţările pe care România le ia drept reper de dezvoltare", a transmis ministrul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

A.G.
23.07.2021, 12:22:54

Stai sa vezi ca vine ţanţos bârna cu taxa noua pe autoturisme pentru pensionari. Asta nu se gandeste ca parintii nostrii(oamenii normali) si-au luat masina pe viata?. Acum vine cu taxa de poluare, cica. Pai "saracii" nostri parinti nu au facut destule sacrificii pentru mediu? Apa calda si caldura cu taraita, curentul luat 2 ore pe zi, dumininica circulau numere pare/impare, cota de benzina in timp ce in vest se dastrabalau cu poluarea? Frumos, foarte frumos.

0 (4 voturi)
West
23.07.2021, 12:49:11

suntem satui de vorbe! actionati! scadeti taxele pe munca! taiati toate pensiile speciale(si incepeti cu cu cei multi, cu serviciile), reduceti anvelopa salariala a aparatului de stat! faceti reforme adevarate nu mimate! opriti indatorarea coiilor si nepotilor! faceti reforma administrativ teritoriala! depolitizati aparatul de stat! ce initiative legislative are usr in parlament legat de toate astea? raspuns : niciuna! deci doar ne aburiti! ACTIONATI! sai iesiti de la guvernare! nu puten sa mai asteptam inca 4 ani!

-21 (23 voturi)
muresan anna
23.07.2021, 12:52:26

Domnule ministru, noi oamenii de rand stim de multa vreme acest aspect. De ce nu opriti risipa? Sunteti la guvernare!

+5 (7 voturi)
Vasile Naftuli
23.07.2021, 13:15:36

Și cine este „statul”?

-7 (9 voturi)
Paun Al
23.07.2021, 14:19:31

Acum exista un deficit bugetar imens pentru care guvernul de imprumuta in prostie. Datoria publica a ajuns la aproape la 50%, datoria externa, in mare parte garantata tot de stat la peste 100 de miliarde de Euro Daca reduc taxarea pe munca dupa formula .... ( salariu-2300) X impozite pe munca .... vor crea o gaura si mai mare in buget.. Mai intai ar trebui sa echilibreze bugetul actual, sa nu se mai imprumute in numele copiilor si nepotilor, sa reduca cheltuielelile de care se tot vorbeste, cu sinecurile, pensiile speciale, salariile bugetare fara legatura cu rezultate. Si apoi, ajungand pe excedent bugetar, sa ne spuna ca din excedentul asta bugetar ..reducem taxa pe munca Principala problema nu sunt impozitele, sunt comparabile cu ale altor tari din UE. Principala problema este ca acele impozite se praduiesc in sinecuri, in pensii speciale, in "achizitii publice" umflate si alte asemenea privilegii pentru cativa.. Si nu se intorc sub forma de servicii de calitate in educatie, sanatate, justitie, siguranta cetateanului, infrastructura..

+6 (6 voturi)
Modifică Setările