Ministrul Economiei: Veste bună pentru IMM-urile care aşteaptă bani. Guvernul transferă la Măsura 2 granturile pentru investiţii din Măsura 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Executivul a aprobat miercuri proiectul de Ordonanţă de Ordonanţă de Urgenţă pentru a muta banii alocaţi Măsurii 3 - granturi pentru investiţii la Măsura 2 - granturi pentru capital de lucru, a anunţat ministrul Economiei, Claudiu Năsui, la finalul şedinţei de Guvern.

„Azi a trecut şi proiectul de Ordonanţă de Urgenţă de modificare a OUG 130/2020 prin care mutăm finanţarea şi banii care erau pe Măsura 3 pe Măsura 2, pentru a putea face plăţile. Deci am deblocat fonduri pentru Măsura 2.

Pe Măsura 2 avem o problemă, un deficit de finanţare, care acum va fi mult redus, vom vedea exact cu cât. Avem şi estimări în interiorul ministerului, dar depinde de mai mulţi factori. Este o veste bună pentru IMM-urile care aşteaptă bani şi este o veste bună pentru toată lumea, pentru că înseamnă absorbţie de bani europeni", a explicat Năsui.

Conform Ministerului Economiei, Măsura 3, în varianta prezentă, va fi anulată din cauza suspiciunilor de fraudare, confirmate de DNA prin începerea unei urmăriri penale in rem.

Beneficiarii care au depus cereri de finanţare în cadrul Măsurii 3 nu vor fi restricţionaţi prin criterii de eligibilitate să îşi redepună aplicaţia în vederea obţinerii de granturi.

În cadrul Măsurii 2 s-au depus un număr de 22.226 cereri, în valoare de 5,25 miliarde de lei, din care 16.823 au fost deja admise.

Potrivit MEAT, fondurile pentru Măsura 2 au fost majorate cu 500 de milioane de euro fără acoperire anul trecut.

"Anul acesta MEAT a reuşit să realoce o parte din fonduri astfel încât numărul cererilor finanţate să ajungă până la numărul de registru unic electronic (RUE) 9.633. În urma transferului de fonduri permis de această OUG, estimarea este că se va ajunge cu plăţile la RUE 17.000", precizează instituţia.

Măsurile 1, 2 şi 3 sunt parte dintr-un pachet de sprijin al companiilor afectate de criza COVID-19, a căror activitate a fost interzisă ori redusă în perioada stării de urgenţă sau de alertă. 

Prin Măsura 1 - microgranturi au fost acordate companiilor ajutoare de stat de câte 2.000 de euro. Prin Măsura 2 - granturi pentru capital de lucru au fost acordate granturi pentru capital de lucru de 2.000-150.000 euro. Prin Măsura 3 ar fi urmat să fie acordate granturi pentru investiţii cuprinse între 50.000 şi 200.000 de euro. 

Conform datelor companiei de consultanţă REI Finance Advisors, transmis în urmă cu puţin timp, circa 3.500 de companii, dintr-un total de 27.000, care au aplicat pentru sprijin financiar prin intermediul Măsurii 3 de susţinere a investiţiilor în România, şi care au întrunit toate condiţiile pentru a primi fondurile de la stat, ar fi creat peste 10.000 de noi locuri de muncă.

Potrivit sursei citate, companiile ar fi plătit taxe în cuantum de 300 milioane de euro doar cu salarizarea acestora pentru o perioadă de 5 ani, în timp ce investiţiile generate de acestea ar fi depăşit 1 miliard euro.

REI precizează că, autorităţile iau însă în calcul anularea completă a finanţării acestora, deşi cele peste 27.000 de companii care au aplicat pentru sprijin financiar prin Măsura 3 vor pierde peste 40 milioane de euro achitate pentru pregătirea proiectelor.

Citeşte şi:

Desfiinţarea Măsurii 3 pentru IMM-uri: Investiţiile ar fi creat peste 10.000 de noi locuri de muncă

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite