Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Energiei: 90% din populaţia României beneficiază de compensarea facturilor la energie

3
16 Feb 2022 15:54:56
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

90% din populaţia României beneficiază de compensarea facturilor la energie electrica şi gaze naturale, a declarat miercuri ministrul Energiei, Virgil Popescu, precizând că ordinul privind decontarea sumelor de către furnizori a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

Ordinul comun care stabileşte modul de decontare a sumelor acordate de stat către furnizorii de electricitate şi gaze pentru compensarea facturilor a fost publicat în Monitorul Oficial, a anunţat, miercuri, pe Facebook, ministrul de resort, Virgil Popescu.
 
"Aproximativ 90% din populaţia României beneficiază în prezent de această schemă. Mai mult chiar, începând cu data de 1 februarie până la sfârşitul lunii martie beneficiază de schema de compensare toţi consumatorii noncasnici cu excepţia marilor consumatori de energie", a precizat Popescu.
 
Sumele rezultate din aplicarea schemei de compensare pentru clienţii finali se comunică de către furnizori Ministerului Energiei în termen de 15 zile de la încheierea lunii calendaristice, pentru care se solicită decontarea sumelor compensate şi evidenţiate în facturile emise de furnizor atât pentru consumul aferent lunii calendaristice, cât şi pentru orice regularizări realizate potrivit legii evidenţiate în facturile emise de furnizor, aferente perioadei de aplicare a ordonanţei de urgenţă în vederea decontării lunare a acestora, se mai arată în postare.
 
Marţi a avut loc şedinţa Comitetului interministerial în domeniul energiei, pentru a analiza setul de măsuri care să contribuie la protejarea populaţiei şi a economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, context în care a fost prezentată soluţia de simplificare a procedurilor de decontare a facturilor către furnizori, care va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
 
Potrivit unui comunicat al Guvernului, în aceeaşi reuniune, la solicitarea participanţilor, pentru a identifica cele mai potrivite soluţii durabile, care să asigure sustenabilitatea măsurilor de protejare a consumatorilor casnici, dar şi a mediului de afaceri faţă de valurile de creştere a preţurilor, va continua procesul de colectare a propunerilor avansate de partenerii de dialog social şi de autorităţile responsabile, urmând ca săptămâna viitoare să fie reluate întâlnirile de discutare a soluţiilor.
 
Sursa citată precizează că, în cadrul primei părţi a întâlnirii, participanţii au prezentat propunerile înaintate de către membrii şi invitaţii permanenţi ai Comitetului, cu această ocazie fiind actualizate informaţiile cu privire la măsurile propuse şi aplicate de Guvern.
 
"În acest sens, Ministerul Muncii, împreună cu Ministerele Economiei şi Finanţelor, într-un efort comun au prezentat noul mecanism de decontare a facturilor pentru furnizori. În acest fel, furnizorii îşi vor putea ridica sumele decontate mult mai uşor, iar plăţile se vor putea face imediat. Ordinul urmează să fie publicat în această seară în Monitorul Oficial, iar acesta face parte din setul de măsuri sustenabile pus la punct de Guvernul României, set ce urmăreşte atât protejarea consumatorilor, cât şi sprijinirea furnizorilor de energie din România", se arată în comunicat.
 
Conform comunicatului, în cea de-a doua parte a întâlnirii Comitetului interministerial în domeniul energiei, propunerile au fost dezbătute şi centralizate, urmând ca noi propuneri să fie primite în decursul zilelor următoare.
 
"După centralizarea acestora, propunerile vor fi trimise către ministerele de resort, pentru a fi analizate şi integrate în pachetul care va fi pus în aplicare. Toate aceste propuneri venite atât din partea membrilor şi invitaţilor Comitetului, cât şi din partea Guvernului României au ca ţel găsirea soluţiilor potrivite pe termen scurt şi pe termen lung pentru stabilizarea situaţiei energetice în România şi pentru dezvoltarea capacităţii de producţie a energiei pe teritoriul ţării", precizează sursa citată. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Iobag Nerfos
16.02.2022, 17:49:19

Asta nu-i ala pe care-l trimitea maistrul sa aduca o galeata de curent?

Spintecatorul Jack
16.02.2022, 18:39:32

Bah popescule de ce furi , mah?

-13 (13 voturi)
UN OM DE STANGA
16.02.2022, 19:12:59

Tare sunt curios. Inainte de a liberaliza preturile ati facut o simulare sa vedeti consecintele?. Cand ati inchis capacitati de productie si cererea a depasit oferta, cum credeati ca preturile vor cobari? Cred ca de la bun inceput ati stiut efectul acestei masuri. Asta dovedeste ca sunteti implicat si probabil nu degeaba.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările