Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Energiei anunţă modificări la ordinul care prevede trecerea consumatorilor în piaţa serviciului universal

5
19 Jan 2021 06:46:20
Autor: News.ro
Virgil Popescu / FOTO Arhivă
Virgil Popescu / FOTO Arhivă

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunţă că ANRE modifică Ordinul care prevedea că toţi consumatorii care nu au contracte pe piaţa concurenţială vor fi trecuţi automat în piaţa serviciului universal, dacă nu modifică contractele în 30 de zile. Perioada de preschimbare a contractelor urmează a fi prelungită până la 30 iunie.

Ministrul Energiei anunţă că este în circuitul de avizare o OUG care să modifice Ordinul ANRE care permitea trecerea din piaţa reglementată în piaţa serviciului universal a şase milioane de clienţi, fapt care presupunea majorarea facturilor, însă precizează că este posibil să nu mai fie nevoie de adoptarea acestui act ormativ de către Executiv. 

„Am spus: nu, nu asta este logica, să punem în centrul liberalizării furnizorul şi clientul să se bată pe furnizor, ci în centrul liberalizării trebuie pus clientul în aşa încât furnizorii să dea preţuri mai bune şi să se bată pe client. Şi atunci am ieşit şi am spus: dacă ANRE nu va modifica acest Ordin, o vom face noi prin Ordonanţă de Urgenţă, proiectul de ordonanţă care e deja pe circuitul de avizare, dar s-ar putea să nu mai fie nevoie să-l dăm”, a declarat Virgil Popescu luni seară, la B1 TV.

El anunţă că ANRE va modifica ordinul, urmând ca cei care nu au încheiat noi contracte cu un furnizor de energie să aibă posibilitatea de a face acest lucru până la jumătatea anului.

„Vineri, ANRE a pus în dezbatere modificarea Ordinului, după ce a avut discuţii şi cu Consiliul Concurenţei, şi cu noi, şi cu furnizorii, şi a modificat acest Ordin, a prelungit perioada de preschimbare a contractelor de la 30 la şase luni de zile, 180 de zile, până pe 30 iunie. Şi a mai adăugat un lucru: se trece toată lumea în piaţa serviciului universal, dar furnizorii pot acorda discount până la nivelul preţului concurenţial, adică factura să fie mai mică, lună de lună, clientului, indiferent dacă clientul încheie contract cu el, se mută sau nu se mută. Eu sunt uşor nemulţumit, pentru că mi-aş fi dorit ca în Ordin să scrie «furnizorii au obligaţia să ofere preţul concurenţial cel mai mic clientului din portofoliul său». Că putea să fie preţul cel mai mic oferit cu obligaţie de preţ de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la preţul concurenţial, sau preţul concurenţial, ar fi fost mai explicit” a adăugat ministrul Energiei.

Virgil Popescu a precizat că, în urma discuţiilor cu ANRE, reprezentanţii instituţiei i-au adus la cunoştinţă că au discutat cu toţi cei patru furnizori şi că aceştia ”s-au angajat benevol să iasă public cu comunicate că vor acorda acest discount tuturor”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

M Costi
19.01.2021, 08:06:54

Ruşine Draknea , ruşine CCR , ruşine PSD ! Ati bulibăşit-o si de data asta ! De nimic bun nu sunteti in stare , doar sa furati.... !

-10 (10 voturi)
Fahrenheit 451
19.01.2021, 09:33:50

Proști cu diplome superioare ,,coafate''! Recunosc impostura cuiva de la o poștă! Eu i-aș pune pe toți politicienii să dea teste de inteligență care să le stabilească IQ-ul! Degeaba ai ,,doftorat'', dacă nu ai cunoștințe temeinice care să susțină că ,,doftoratul'' e obținut pe bune, nu luat pe bani și ,,cunoștințe politice''! În România ai ajuns să ia ,,doftoratul'' toți...., că, deh, doftoratul te face mai deștept, chiar dacă ești un prostănac! Ați văzut că ați dat cu mucii în fasole și acum vreți să dregeți busuiocul! Nu v-a păsat de consumatorul casnic, ăsta e adevărul!... Hodoronc-tronc, oamenii s-au trezit cu liberalizarea prețului la furnizor! Nu a existat o informare prealabilă a populației! E iarnă, consumul e ridicat și voi ați dat drumul la liberalizare, ,,liberalizări'' care de fiecare dată înseamnă scumpiri, iar oamenii trebuie să se scotocească din nou după bani prin buzunare! ,,Și-ar fi dorit ca furnizorii să aibă obligația să ofere prețul cel mai mic!'' Dacă nu, ce? Îi arestați, le luați boii la căruță? Vrăjeli de doi bani!... Oricum, continuați, țineți-o tot așa! Mai aveți până când iese lumea în stradă să vă ceară demisia!

Fahrenheit 451
19.01.2021, 09:44:34

Cei de la ANRE nu sunt de capul lor! Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este o instituție publică autonomă din România, de interes național cu personalitate juridică, aflată în subordinea Parlamentului României. Citiți ordinul ANRE! https://www.anre.ro/ro/energie-electrica/legislatie/documente-de-discutie-ee1/proceduri-oper-regl-comerciale/proiect-de-ordin-pentru-modificarea-ordinului-presedintelui-autoritatii-nationale-de-reglementare-in-domeniul-energiei-nr-171-2020-pentru-aprobarea-conditiilor-de-furnizare-a-energiei-electrice-de-catre-furnizorii-de-ultima-instanta-si-pentru-modificarea-si-completarea-contractului-cadru-de-furnizare-a-energiei-electrice-la-clientii-casnici-ai-furnizorilor-de-ultima-instanta-aprobat-prin-ordinul-presedintelui-autoritatii-nationale-de-reglementare-in-domeniul-energiei-nr-88-2015-faza-a-iia

ana_
19.01.2021, 22:38:28

Pe când ia și A.N.R.E. o scuturătură, ca să-i mai iasă fumurile din cap (salarii cu carul mare, treabă bine făcută ioc)?

ana_
19.01.2021, 22:36:33

„Că putea să fie preţul cel mai mic oferit cu obligaţie de preţ de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la preţul concurenţial, sau preţul concurenţial, ar fi fost mai explicit” Nu ar fi fost „mai explicit”, ci cu totul altceva. Așa, depinde de nobilii furnizori să ne ofere o reducere (își mai spală și ei obrazul după înțelegerea cu A.N.R.E. pe prima formă, odioasă).

Modifică Setările