Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Energiei: La Cernavodă, cea mai mare provocare este resursa umană. Oamenii se instruiesc aici, apoi pleacă în alte ţări

6
25 Jan 2021 16:24:52
Autor: Elena Deacu
Ministrul Energiei Virgil Popescu
Ministrul Energiei Virgil Popescu

Cea mai mare problemă a sectorului nuclear din România este resursa umană, în condiţiile în care oamenii se instruiesc la centrala de la Cernavodă, apoi pleacă în alte ţări, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

El a fost prezent la Cernavodă la startul campaniei de vaccinare pentru Covid a angajaţilor din centrala nucleară.

„Am discutat despre problemele care sunt şi cum putem trece peste ele. Avem o provocare foarte mare: să construim unităţile 3 şi 4, să retehnologizăm unitatea 1, iar cea mai mare provocare este resursa umană. Avem nevoie de resursă umană calificată, profesionistă, aşa cum este acum”, a precizat ministrul, potrivit Agerpres.

El a amintit că centrala de la Cernavodă are cele mai eficiente reactoare nucleare din lume, conform unui studiu independent care se publică anual.

„Provocarea cea mai mare va fi să asigurăm resursa umană pentru funcţionarea unităţilor 1 şi 2 şi pentru construcţia şi funcţionarea reactoarelor 3 şi 4. Oamenii vin, stau aici, sunt instruiţi, instruirea unei persoane din domeniul nu este simplă, durează foarte mult, după care, evident, omul caută ceva mai bun şi sunt oameni care au plecat de la Cernavodă şi lucrează în alte ţări în sectorul nuclear. Trebuie să fim pregătiţi să trecem şi peste acest lucru, să găsim şi să aducem oameni tineri, oameni noi. Este o mare provocare, pentru a menţine standardul de eficienţă şi de securitate nucleară”, a completat oficialul guvernamental.

Popescu a mai spus că furnizarea de echipamente nucleare este o altă provocare.

„Aceasta deoarece Legea securităţii nucleare se cam loveşte de Legea achiziţiilor, dar noi, la o centrală nucleară, trebuie în primul rând să asigurăm securitatea din punct de vedere nuclear şi apoi să vorbim de partea comercială. Suntem printre cele mai sigure centrale din lume, cea mai eficientă şi vrem să rămânem aşa”, a punctat el.

În ceea ce priveşte campania de vaccinare pentru Covid, ministrul a precizat că el însuşi s-a vaccinat şi recomandă tuturor românilor să facă acest lucru, pentru ca lucrurile să revină la normal.

„Am venit pentru a fi alături de colegii mei de la Cernavodă, care au început procedura de vaccinare. Le mulţumesc pentru tot ce au făcut în cursul anului 2020, să nu uităm că ei au fost primii care au intrat în autoizolare în campusul de la Cernavodă tocmai pentru a asigura producţia de energie necesară ţării şi alături de ei mai sunt şi alţii în sectorul energetic şi le mulţumesc tuturor”, a arătat Popescu.

Potrivit acestuia, 1.100 din cei 1.400 de angajaţi ai centralei s-au înscris deja pentru a fi vaccinaţi.

„Am vorbit cu primarul din Cernavodă şi am anunţat un sprijin de investiţii sociale de 5 milioane de lei pentru comunitatea locală. Acesta se va materializa în investiţii în zona medicală, de educaţie şi în alte zone. 40% medical, 40% educaţie şi 20% alte activităţi. Practic vrem să continuăm ce am început anul trecut, ca toate companiile mari din sectorul energetic să ajute comunităţile de pe tot teritoriul României şi acum vreau o implicare mai mare în comunitatea de acolo de unde îşi au sediul”, a mai spus Popescu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Toru Okada
25.01.2021, 16:39:17

pai platiti-i bani, nu nasturi. altfel, normal ca pleaca in alte tari.

-3 (7 voturi)
Andreas TSA
25.01.2021, 17:15:57

Pai si de ce sa raman?? Se presupune ca este irelevant ce vreau pentru mine? Sunt bun numai daca tac, inghit si proslavesc cu Stefan, Mircea, dacii si romani? Rumania ❤️

-3 (3 voturi)
m lupascu
25.01.2021, 18:02:03

- este firesc sa plece - nedreptatea sociala generată de abuzurile primului, celui de-al doilea și celui de-al treilea parlament ilegitim 300

+1 (3 voturi)
Iobag Nerfos
25.01.2021, 18:18:49

In SUA daca beneficiezi de pregatire pe banii unei firme (sunt societati care angajeaza din facultate studentii si le platesc studiile, le acorda burse) cei pregatiti pe banii firmei trebuie sa semneze un contract cu firma respectiva si sa lucreze un anumit numar de ani acolo. Daca pleaca inainte trebuie sa achite tot ce au primit. La fel ar trebui facut si cu absolventii de facultate de la noi, cei care nu platesc taxe. Invatamantul in Romania este obligatoriu si gratuit 10 ani (plus clasa pregatitoare acum). N-am inteles de ce trebuie sa scolarizez pe banii mei studenti care se gandesc numai sa plece dupa ce termina facultatea

-9 (13 voturi)
bovis.
25.01.2021, 19:14:33

Pleaca dar pe lumea aialalta nici unul nu trece de 50 de ani.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările