Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Energiei susţine că mina de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş va fi deschisă pentru ca România să aibă în continuare combustibil nuclear propriu

3
27 Sep 2021 19:35:45
Autor: Melania Agiu
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis, luni, că mina de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş va fi deschisă, precizând că, în acest fel, România va avea în continuare combustibil nuclear propriu.

 „Adevărul este următorul şi este contrar celor afirmate de cei care încearcă să-şi facă doar imagine. Mina de la Crucea: Această mină nu mai are uraniu, de aceea se închide. Are uraniu mina de la Tulgheş- Grinţieş, mină care a trecut din administrarea Companiei Naţionale a Uraniului în administrarea Nuclearelectrica pentru a asigura circuitul nuclear integrat. Aşadar, vom deschide mina de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş pentru a avea în continuare combustibil nuclear propriu!”, a anunţat oficialul, pe pagina sa de Facebook.
 
Acesta a transmis că, în acest context, în prezent, uzina de la Feldioara este deja într-un contract de achiziţie cu Nuclearelectrica. 
 
„Nuclearelectrica, prin miljocirea CNU, va avea la dispoziţie circuitul nuclear integrat: aşa vom face şi octoxidul şi dioxidul de uraniu şi vom avea combustibil nuclear.”, a explicat Virgil Popescu.
 
Potrivit News.ro, Nuclearelectrica, compania care operează Centrala Nucleară din Cernavodă, a anunţat vineri că şi-a înfiinţat o filială pentru prelucrarea combustibililor nucleari, Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara, în urma încheierii contractului de vânzare-cumpărare a unor active de la Sucursala Feldioara a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU).
 
„Societatea Naţională Nuclearelectrica informează acţionarii şi investitorii că în data de 24.09.2021 a fost înfiinţată filiala SNN, Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara SRL, număr de ordine în Registrul Comerţului J8/2729/2021, CUI 44958790. Ca urmare a încheierii între SN Nuclearelectrica SA (SNN) şi Compania Naţională a Uraniului (CNU) a contractului de vânzare-cumpărare a unor active din cadrul liniei de procesare a concentratului de uraniu de la Sucursala Feldioara a CNU, în data de 18.03.2021, prin Hotărârea AGA nr. 4/05.04.2021, a fost aprobată înfiinţarea unei filiale integral deţinute de SNN, în calitate de asociat unic, filială care va avea ca principal obiect de activitate Prelucrarea Combustibililor Nucleari", anunţă compania.
 
Nuclearelectrica a anunţat în martie că a semnat contractul pentru a cumpăra active ale uzinei de procesare a uraniului de la Feldioara, aparţinând Companiei Naţionale a Uraniului. Compania vrea să integreze ciclul de fabricaţie a combustibilului nuclear tip CANDU şi va achiziţiona terenuri, clădiri, construcţii speciale, instalaţii, utilaje şi echipamente, mai puţin activitatea de minerit.
 
De asemenea, în baza Hotărârii AGEA nr. 10/11 august 2021 a fost aprobat Actul Constitutiv al Filialei SNN Feldioara.
 
„SNN urmăreşte prin investiţiile sale să îşi asigure infrastructura necesară pentru procesarea în condiţii optime a materiei prime, să menţină şi să consolideze ciclul integrat de combustibil care să sprijine proiectele de investiţii ale companiei pe termen lung, acestea fiind aspecte care conferă companiei un avantaj competitiv şi o abordare integrată a producţiei de energie nucleară", precizează compania.
 
Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Maximilian Musat
27.09.2021, 20:17:26

Mina de la Crucea din Suceava are uraniu de mai mare calitate insa Flutur nu este interesat de locuri de munca,a urcat groapa de gunoi in varful muntelui si a ajuns un sfert de prim vicepresedinte ,este suficient pentru el ! Important este ca este apreciat "politic"...de hoti !... sa salveze hotii de puscarie,jocurile vor fi facute tot la Bucuresti !

+2 (2 voturi)
ovidiu preda
27.09.2021, 20:18:13

Mincinosul secolului

-12 (12 voturi)
niki nikita11
27.09.2021, 22:42:42

Hm. Dupa ce ati desfiintat combinatul de apa grea? Minereul de uraniu e problema? Si-apoi daca tot nu avem voie sa ne vindem energia la pret de cost(pret adevarat, cu amortismente si investitii incluse) cu profit modic atunci de ce ne mai chinuim sa producem noi combustibilul? De ce nu-l cumparam direct de la altii? pe cine ajuta ca spargem muntii ca sa-l extragem? ca pe romani sigur nu, tocmai ne-ati anuntat asta saptamanile trecute.

+14 (14 voturi)
Modifică Setările