Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Vîlceanu, despre contribuţiile la sănătate: E incorect ca cineva cu salariu mare să plătească 10%, iar altul cu salariu mic o sumă mai mică, pentru aceleaşi servicii

54
10 Oct 2021 18:30:16
Autor: Lizeta Oprea
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Ministrul demis al Finanţelor, Dan Vîlceanu, a vorbit despre situaţia contribuţiei la sănătate. „E incorect ca cineva cu salariu mare să plătească 10%, iar altul cu salariu mic o sumă mult mai mică, dar cu aceleaşi servicii”, argumentează ministrul.

Eliminarea excepţiilor la taxarea muncii, cum sunt scutirile acordate angajaţilor din IT şi construcţii, trebuie discutată la pachet cu o diminuare treptată a poverii fiscale pe muncă, spune ministrul demis al Finanţelor, Dan Vîlceanu, în emisiunea Ora de Profit.ro, explicând că trebuie analizată cu atenţie inclusiv situaţia contribuţiei la sănătate.

„Aş vrea să discutăm la pachet, pentru că aceste două măsuri - eliminarea excepţiilor şi scăderea treptată a taxării muncii - sunt două măsuri care nu pot să se întâmple decât la pachet. Există un principiu pe care noi ne-am dorit să îl vedem şi în România - taxe mai mici pentru toată lumea, dar care să fie plătite de toată lumea. În momentul de faţă există o problemă generată de o oarecare discriminare pentru anumite sectoare care sunt exceptate de la plata impozitului sau a contribuţiilor şi toate celelalte sectoare, care plătesc impozite şi contribuţii. Mă refer la salariaţi", a spus Vîlceanu.

Întrebat dacă Finanţele au stabilit deja domeniile pentru care vor fi eliminate scutirile, ministrul a răspuns că acestea sunt cele cunoscute deja, cum ar fi IT şi construcţii.

Ministrul a insistat însă şi asupra modului în care astăzi sunt percepute contribuţiile la sănătate.

„Pe de altă parte, trebuie să privim cu atenţie şi modul în care sunt percepute contribuţiile, pentru că în toată această discuţie cu eliminarea excepţiilor şi reducerea contribuţiilor, trebuie discutat principial. De exemplu, contribuţiile la sănătate funcţionează ca un RCA. E o asigurare, practic, pentru momentul în care ai nevoie de spital, de serviciile de sănătate. Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleaşi servicii atunci când ajung la spital. Atunci, ar trebui să gândim un plafon până la care să percepem contribuţia de sănătate, pentru că ea nu funcţionează ca acea contribuţie la pensii, când tu acumulezi, contribui şi vei primi înapoi, atunci când ajung la pensie, o sumă de bani", a anunţat Vîlceanu, conform Profit.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

54 Comentarii

Cneazul
10.10.2021, 18:42:32

Ei bine, nu toata lumea e dr. sau lucreaza in posturi bine platite. Niciunde si , cred ca, niciodata nu va fi asa. Sa-i privezi pe cei cu salarii mici de acces la servicii medicale doar fiindca ei au cotizat prea putin e criminal. Am mai atras atentia ca transformarea sanatatii, a actului medical, in afaceri e inumana. Poate ca virusul asta, sau daca nu, alta pandemie, va deschide ochii mai-marilor lumii. Sau poate le convine, cine stie ?

+12 (38 voturi)
Lucifer
10.10.2021, 18:43:21

Idiot. Dar la impozitarea pensiilor mari cu taxa de sănătate de ce nu zici nimic?

+5 (25 voturi)
lamuritorul
10.10.2021, 18:48:17

Vilcene, VEZI MAI DEGRABA LA MARIRIILE DE PENSII! E corect ca Dormenii, Ciorbii si altii sa ia o marire 10% de 2.000 lei, iar nea Pafnutie tot 10%, dar 100 lei. AICI CUM E?

+20 (24 voturi)
Coco Cocos
10.10.2021, 18:50:20

Mare Umorist Inteligent Ești, ''finanțistule''!

-1 (19 voturi)
Stan Toma
10.10.2021, 18:58:03

Adica cei saraci sa nu aiba dreptul la vaccin gratuit ?

-6 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (54)

Modifică Setările