Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Finanţelor, despre pensionarea decreţeilor: Le putem asigura o pensie decentă cu plafonul de 9,4% din PIB? Ei au contribuit, nu au nicio vină

6
21 Jan 2022 08:51:41
Autor: Afrodita Cicovschi

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a vorbit la Digi24 despre pensionarea decreţeilor, care ar trebui să aibă loc în anul 2032, sugerând că plafonul actual de 9,4% din PIB ar putea fi insuficient în contextul unui număr de câteva milioane de pensionări.

"Trebuie să ştiţi câteva lucruri despre 9,4% din PIB (pentru plata pensiilor, n.r.). Nu se pune problema că îl atingem sau îl depăşim. Nu avem o presiune pe 9,4%. Din punctul meu de vedere sunt nişte erori pe care aş putea să le scot în evidenţă.
 
Problema pe care aş ridica-o este că va trebui să facem o dezbatere, dincolo de Comisia Europeană, la noi în societate. Suntem toţi conştienţi că vom avea un val de pensionări în 2032, cu acea generaţie a decreţeilor? Avem capacitatea să ne încadrăm în acel 9,4% cu toate elementele de pensii cuprinse acum şi cu numărul suplimentar astfel încât, în final, să avem o pensie decentă pentru aceşti oameni? Ei nu au nicio vină, au contribuit.
 
Angajamentul luat în acest PNRR este pe 50 de ani, ca să ne înţelegem. În acel procent de 9,4% a fost introdus din păcate şi Pilonul II de pensii. Acesta reprezintă 0,9% din PIB în acest moment... Pilonul II de pensii nu este o cheltuială efectivă, ci un transfer de fonduri din Pilonul I către un administrator privat", a spus Câciu.
 
Acesta a adăugat că banii din Pilonul II de pensii se capitalizează şi vor reprezenta pensie viitoare pentru cetăţenii care la momentul acesta contribuie.
 
"În contextul în care îl introduci într-o anvelopă fixă vei genera sărăcie pe Pilonul II, pentru că vei constrânge Pilonul II să rămână la o anumită anvelopă. Legea era cu 6%, atunci de ce ajungem la 4,75%? Banii aceia produc bani care se strâng în dreptul cetăţeanului ca o acumulare viitoare. În momentul în care tu îi consideri de fiecare dată cheltuială bugetară pe un plafon de 9,4% este incorect, pentru că nu ai cum să creşti alocarea la Pilonul II. O să o creşti la 4,75%, dar vi se pare normal să fie la 4,75%, când în lege a fost construită pe 6%. Cred că cetăţenilor români nu le convine acest lucru", a subliniat ministrul.
 
Oficialul a menţionat faptul că pe acest subiect trebuie să înceapă dezbaterea şi că asta "nu înseamnă că se va modifica PNRR în acest an". "E vorba să facem o analiză, o discuţie sinceră în societate, cu toţi actorii, nu numai cu cei care sunt beneficiari de pensii, să vedem unde putem optimiza", a afirmat demnitarul. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Utilizator Adevărul
21.01.2022, 09:20:53

Comentariu considerat abuziv.

john pope
21.01.2022, 09:26:23

Normal că se poate, dar trebuie desființate toate pensiile speciale, salariile nesimțite din AGA și alte sinecuri, redus numărul de parlamentari conform referendumului.

+3 (3 voturi)
Fahrenheit 451
21.01.2022, 10:58:55

D-le Câciu, aveți o situație exactă a ,,decrețeilor'' care mai sunt în țară sau sunteți doar un politicianist care vorbește gura fără el?... N-am o situație exactă, câți ,,decreței'' mai sunt în România, nu sunt statistician și nici nu lucrez la evidența populației, dar, după câte știu eu, după '90, o mare parte din decreței a plecat la muncă în străinătate și s-a stabilit acolo, cu domiciliul în străinătate, așa că problema asigurării pensiilor decrețeilor este una falsă! Mai degrabă aveți grijă ca economia să nu intre în faliment datorită facturilor mari la energie, găsiți soluții, puneți banii Statului în mișcare, nu dormiți pe voi!

Fahrenheit 451
21.01.2022, 11:13:34

P.S. F. pe scurt, cunosc peste 40 de români care pot fi încadrați la categoria ,,decreței''. Din aceștia toți doar 2 mai sunt în țară, restul s-au stabilit în Occident, Africa de sud, Australia, Japonia, Brazilia, Argentina, țările arabe etc., așa că spuneți prostii, dle ministru, sunteți un incapabil, nu va fi nici un val al pensionării ,,decrețeilor'' în 2032, deoarece, spre ex., cei doi ,,decreței'' pe care îi cunosc eu, vor ieși la pensie, unul în anul 2025, iar celălalt în 2026, îndeplinind toate condițiile pensionării de drept, având stagiul de cotizare complet!

Gigi banateanul
21.01.2022, 11:27:40

Taiati pensiile speciale !!! Aceasta nedreptate este prioritatea romanilor.... Si eliminati pensiile prin vcare militienii ies la pensie la 48 de ani....am ajuns de rasul Europei !!! Am ajuns ca o mama sa plateasca pensie pentru fiul ei !!!!!!!!!!!!!!! Sau macar impozitati pensiile speciale....Chiar am fost blestemati sa avem conducaTORI HOTI ??? Va mai mirati ca-l plang romanii pe Ceao....

-9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările