Ministrul Finanţelor va participa la şedinţele de politică monetară ale BNR. Cîţu a cerut băncii centrale reducerea dobânzii cheie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu, Ludovic Orban şi Florin Cîţu FOTO gov.ro
Mugur Isărescu, Ludovic Orban şi Florin Cîţu FOTO gov.ro

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat joi că va participa la şedinţele de politică monetară de la Banca Naţională a României (BNR). Anunţul vine după ce demnitarul a solicitat băncii centrale o nouă reducere a dobânzii cheie.

„Aş vrea ca opinia publică să ştie foarte clar că există comunicare foarte bună şi transparentă între Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională şi de aceea am spus că voi merge la aceste şedinţe de politică monetară pentru a prezenta puncte de vedere ale Finanţelor exact acolo, în momentul în care se iau deciziile. Nu are drept de vot Ministerul Finanţelor, poate doar să participe la acest şedinţe”, a precizat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă.

Totodată, ministrul Finanţelor a subliniat că doreşte să participe la aceste şedinţe în primul rând pentru că legea îi permite, iar în al doilea rând pentru transparentizare.

„În primul rând, legea îmi permite şi, în al doilea rând, transparentizare, pentru a nu mai exista în spaţiul public această discuţie despre ce zice ministrul Finanţelor despre politică monetară, ce zice politica monetară despre ce trebuie să facă Ministrul de Finanţe. Mergem la discuţii, vor fi transparenţi. De fiecare dată, noi, şi elementele de buget sau deficit le discutăm cu Banca Naţională”, a mai spus Florin Cîţu.

​Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât în cea mai recentă şedinţă, din data de 12 noiembrie, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5 la sută pe an.

Decizia a venit deşi, în data de 30 octombrie, ministrul Florin Cîţu declara că rata de politică monetară din România încă este mare comparativ cu alte ţări din UE. Potrivit lui, politica fiscală a făcut majoritatea muncii până acum, ajutată de politica monetară, „dar dacă ne uităm, Banca Centrală nu şi-a atins ţinta pentru cumpărarea de titluri de stat de pe piaţa secundară”. „Dobânda de politică monetară este încă sus. România are încă spaţiu să ajungă la zero sau chiar negativă”, a mai afirmat Cîţu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite