Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Mediului, despre procesul intentat de Gabriel Resources privind Roşia Montană: Statul şi-a îndeplinit toate atribuţiile

3
24 Jul 2015 18:47:00
Autor: Daniel Ionascu
Graţiela Gavrilescu spune că statul şi-a îndeplinit toate atribuţiile, venind chiar şi cu un proiect de lege în Parlament
Graţiela Gavrilescu spune că statul şi-a îndeplinit toate atribuţiile, venind chiar şi cu un proiect de lege în Parlament

Statul român a făcut toate demersurile şi şi-a îndeplinit toate atribuţiile în ceea ce priveşte proiectul minier de la Roşia Montană, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, răspunzând unei întrebări privind procesul intentat de către Gabriel Resources împotriva României.

„Statul român a făcut toate demersurile şi şi-a îndeplinit conform legii absolut toate atribuţiile (…). Noi ne vom apăra şi vom depune toate probele noastre în instanţă. Guvernul României a făcut toate demersurile, efectiv am epuizat ca instituţie executivă tot ce puteam să facem. Am trimis inclusiv Parlamentului - care este legiuitor - să se poată exprima pro sau contra modului de exploatare sau dacă să se facă în România“, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, Graţiela Gavrilescu, potrivit Mediafax.
 
Ministrul Mediului a afirmat că este dreptul oricărei companii să se adreseze unei anumite instanţe, iar instanţa va decide cine a greşit. „Dacă cumva am greşit noi, instanţa va spune da sau nu (…). Noi ne-am îndeplinit misiunea (…). Procedura a fost respectată şi într-adevăr termenul a fost mai lung, fiindcă fiecare pas care a fost făcut a trebuit să fie extrem de riguros analizat astfel încât să nu avem probleme în momentul în care am putea să ajungem în instanţă cu această speţă“, a adăugat Gavrilescu.
 
Anterior, Ministerul Economiei a transmis că era datoria investitorului să obţină avizele şi autorizaţiile conform legislaţiei în vigoare, iar acest lucru nu este supus negocierilor. „Sublinien că obţinerea autorizaţiilor/acordurilor necesare pentru realizarea proiectului, este responsabilitatea societăţii Roşia Montană Gold Corporation S.A (RMGC). Emiterea acestora se realizează în condiţiile legii de către terţi şi nu pot face obiect al unor negocieri cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului“, a arătat instituţia, la solicitarea „Adevărul“.
 
Mai exact, proiectul nu a demarat pentru că RMGC nu a demonstrat că proiectul este sigur şi nu a obţinut, astfel, acord de mediu pentru exploatare. Acesta ar fi trebuit acordat de către Ministerul Mediului. Proiectul s-ar fi realizat cu cianuri. În total s-ar fi extras 300 de tone de aur şi 1.500 de tone de argint, iar în urmă ar fi rămas un imens iaz de decantare.
 
Compania canadiană Gabriel Resources a reclamat România la Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor de Investiţii (ICSID) de la Washington, solicitând compensaţii pentru pierderile provocate de „blocarea“ proiectului minier de la Roşia Montană. Societatea consideră că „prin acţiunile şi inacţiunile ei, România a blocat şi a împiedicat implementarea proiectului, fără procedurile necesare şi fără compensaţii, privând efectiv Gabriel de întreaga valoare a investiţiilor“. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Danci Istrate
24.07.2015, 19:53:38

dealungu timpului se tot extrăgea aurul de acolo. oricum trebuie extras totul de acolo, dacă nui se va pierde totul în timp din cauza extragerii ileegale. tot multele de aur teebuie valorificat. degeaba de gândim că ne distruge peisajul, căci în timp tot muntele dispare. dar nu e legal ca o societate să aibă acte pentru aur și argint iar apoi extrage și folosește restul de minerale. trebuie să fie avantajos și pentru stat și muncitori dar și pentru o companie care investește și în utilaje. trebuie să se sfârșească cu acest șantaj dintre stat și companie. trebuie să se folosească și metode fără cianuri sau alte substanțe care distrug mediul înconjurător. să nu uităm de dezastrul de la baia mare. statul trebuie să întocmească toate avizele și cerințele pentru toate mineralele rare și cine acceptă, să meargă înainte. nu există doar o singură companie care poate să investească acolo. este ilogic ca o singură companie să aibă acces și apoi ea însăși decide ce face. dacă statul nu este stăpân atunci să se ceară ajutor la bruxelles.

0 (2 voturi)
Danci Istrate
24.07.2015, 19:56:05

există o singură cale. statul face toate avizele și cerințele iar cine acceptă, poate să extragă NU INVERS!!!!!!! este ilogic ca statul să desemneze cine extrage iar apoi statul face avizele și cerințele!!!!

Danci Istrate
24.07.2015, 19:58:21

aici statul și-a bătut joc de mii de oameni este o rușine trebuie încetat cu politica racului ce naiba

-1 (1 vot)
Modifică Setările