Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Muncii: Angajatorii trebuie să verifice constant starea de sănătate a angajaţilor. Alternativa e să închidă

0
22 Jul 2020 08:25:52
Autor: Afrodita Cicovschi

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a lansat un apel către angajatori, cerându-le să verifice constant starea de sănătate a angajaţilor, evitând astfel să fie nevoiţi să-şi închidă afacerea din cauza focarelor de coronavirus.

Alternativa este să închidă - caz în care Guvernul, care nu vrea să ajungă la blocări de activitate economică, le va „acorda celor sănătoşi, care rămân acasă pentru că unitatea este închisă, plata aferentă şomajului tehnic”, a spus Violeta Alexandru la B1 TV.

Ministrul Muncii susţine că a spus încă de la „începutul pandemiei că acest guvern este foarte atent la tot ceea ce se întâmplă şi că ia măsuri imediat. Ca atare, de îndată ce am fost sesizaţi de către prefecţi că există focare, că există persoane infectate care justifică măsura închiderii unei unităţi, am gândit o completare la cadrul legal existent, în sensul în care le vom acorda celor sănătoşi, care rămân acasă pentru că unitatea este închisă, plata aferentă şomajului tehnic.

Deşi domeniul din care face parte respectiva unitate nu este închis, suntem conştienţi că o asemenea măsură are consecinţe în privinţa veniturilor oamenilor. De aceea spun că noi nu ne dorim să ajungem aici, este foarte bine că insistaţi pe latura medicală şi pe responsabilitatea individuală. Din punctul nostru de vedere, nu stăm nicio clipă şi luăm măsuri imediate, dar soluţia ar fi ca fiecare dintre noi să aibă grijă la sănătatea lui şi a celor din jur, ca angajatorii să îşi asume responsabilitatea”.

„Când vorbesc de angajatori, mă refer la cei care în spaţiul de lucru au un număr de persoane care lucrează în apropiere sau care nu poartă mască. Trebuie să fie conştienţi, că sunt patroni de cluburi, că sunt directori de firme de confecţii, că sunt patroni de magazin de cartieri, toţi aceşti oameni poartă responsabilitatea salariaţilor. Vreau să subliniez asupra rolului celui care administrează afacerea respectivă, spaţiul respectiv din punct de vedere al sănătăţii clienţilor şi al salariaţilor. Trebuie să facă un efort să verifice constant. Nu văd altă soluţie. Alternativa este să închidă şi în niciun caz Guvernul nu vrea să ajungă aici”, a mai afirmat Violeta Alexandru, marţi seară, în direct pe B1 TV.
 
„Poate că aţi văzut, m-am gândit să merg pe litoral, acolo unde ştiu că în această perioadă este aglomeraţie în cluburi, şi m-am dus cu un mesaj foarte civilizat. Am avut o discuţie cu managerii respectivelor cluburi în care am văzut aglomeraţie. Mi-au explicat că fac toate eforturile şi le-am spus că nu este de ajuns.
 
Alternativa este să închidem aceste cluburi, ceea ce nu ne dorim, pentru că acest lucru înseamnă, pe de o parte, scăderea veniturilor angajaţilor, pe de altă parte închiderea unor locuri în care dacă s-ar respecta condiţiile de distanţă, oamenii s-ar putea relaxa, iar mulţi dintre dânşii ne şi spuneau în cluburile respective, să nu ne închideţi că ne dorim spaţii...
 
Înţelegem acest lucru – ce rugăm este ca fiecare să contribuie pentru asigurarea tuturor condiţiilor de siguranţă a sănătăţii, pentru că a nu contribui la acest efort înseamnă până la urmă un impact direct asupra veniturilor unor oameni. Personal, ca ministru al Muncii, am trăit cele mai intense momente în această perioadă”, a continuat ea.
 
Ministrul Violeta Alexandru a explicat că Guvernul ar putea adopta un proiect de act normativ, care să prevadă plata şomajului tehnic pentru persoanele trimise acasă pe motiv că, deşi sunt sănătoase, unitatea în care se lucrează s-a închis după depistarea unor cazuri de COVID-19.
 
„Mâine (n.r. – miercuri) în şedinţa de Guvern, voi propune completarea actualului cadru legal, astfel încât şi unităţilor închise pentru că s-au identificat focare să le acordăm şomaj tehnic. Cei care sunt bolnavi vor merge în tratament, iar cei care merg acasă vor putea beneficia (n.r. – de şomaj tehnic)”, a subliniat Violeta Alexandru.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările