Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Muncii anunţă o nouă lege a asistenţei sociale. „Nu poţi fi un stat civilizat, respectat, dacă ai nuclee de sărăcie lucie în ţară”

5
22 Sep 2021 17:25:33
Autor: Melania Agiu
Foto: Inquam Photos / George Calin
Foto: Inquam Photos / George Calin

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, miercuri, că o nouă lege a asistenţei sociale urmează să fie pusă în dezbatere publică, astfel încât statul să finanţeze ţintit o persoană aflată în dificultate şi nu instituţii de asistenţă socială.

„Alături de organizaţii neguvernamentale am finalizat deja şi urmează să fie pusă în dezbatere publică o nouă lege a asistenţei sociale, astfel încât să permitem funcţionarea serviciilor integrate de asistenţă socială, să deschidem parteneriatele între public şi privat, iar statul să finanţeze ţintit o persoană aflată în nevoia de asistenţă socială şi nu per ansamblu instituţii de asistenţă socială. 
 
Sper să găsim înţelepciune şi solidaritate la nivelul societăţii să mergem şi în asistenţa socială pe acelaşi sistem ca în educaţie, finanţarea urmează beneficiarul", a declarat ministrul Muncii, potrivit Agerpres.
 
În timpul unei conferinţe de presă de la Tulcea, Raluca Turcan a menţionat că modificarea legislativă este însoţită şi de măsuri complementare prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), respectiv alocarea a 182 de milioane de euro pentru crearea centrelor cu servicii sociale necesare persoanelor vulnerabile.
 
Ministrul a afirmat că săptămâna viitoare va avea o primă consultare pe noua formă a legii privind asistenţa socială.
 
„Noua lege a asistenţei sociale va fi sustenabilă. Asistenţa socială nu mai poate fi privită în România ca o povară. Nu poţi fi un stat civilizat, respectat, cu un mediu antreprenorial puternic, dacă ai nuclee de sărăcie lucie în ţară. Aceste nuclee pot fi sprijinite şi ajutate cu asistenţă socială de calitate", a precizat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.
 
În context, Raluca Turcan a menţionat că anul acesta 29 din cele 47 de direcţii generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din ţară au fost penalizate cu 25% din bugete, din cauză că nu au restructurat unităţile cu peste 50 de beneficiari, conform legislaţiei în vigoare.
 
„Nu am penalizat eu. Aşa prevede legea, iar legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie anul acesta, iar eu am urmărit aplicarea legii", a mai spus ministrul Muncii.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

muresan anna
22.09.2021, 17:36:58

Doamna sunteti tot in faza de studii si proiecte! Descoperiti ceea ce noi stim de zeci de ani, oare va mai crede cineva?

+11 (11 voturi)
Kelemen Jakob
22.09.2021, 17:44:27

Cine stie ce mai inventeaza prostoaica asta.

-6 (10 voturi)
Mihai Popescu
22.09.2021, 17:40:39

Gargara si tot felul de promisiuni. Nimic concret ci doar ... joc de glezna. Astia nu sunt in stare sa fac nimic bun pt. populatie si pt. tara.

-6 (10 voturi)
Paun Al
22.09.2021, 17:59:48

Se pate dezvolta o regiune saraca printr-o noua lege a asistentei sociale? Mai degraba prin facilitati pentru investitii si prin construirea infrastructurii.

+8 (8 voturi)
Stefan din Nord
22.09.2021, 18:09:44

Sa le dai bani si celor dintr-o anumita etnie ce nu pot sa munceasca , ca-i ia cu ,,frizoane ''

-8 (8 voturi)
Modifică Setările