Ministrul Muncii: Bugetarii sunt obligaţi să aleagă între pensie sau salariul la stat în 30 de zile de la publicarea legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos
Foto: Inquam Photos

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, că bugetarii care încasează şi pensie trebuie să-şi exprime opţiunea în 30 de zile de la publicarea legii care va interzice cumululul pensiei cu salariul la stat.

Raluca Turcan a explicat că proiectul prevede posibilitatea continuării activităţii până la vârsta de 70 de ani pentru persoanele care îndeplinesc vârsta de pensionare.

”Acesta măsură este un drept nu o obligaţie, care ţine de drerptul slariatului de a muncii. Personele au dreptul să muncească atât în sectorul privat cât şi în cel public. De asemenea, există posibilitatea ca acestea să revenă asupra acestei hotărâri şi să se întoarcă la pensie, înainte de vârsta de 70 de ani iar anii munciţi în plus conduc la recalcularea pensiei.”, a subliniat Turcan.

”Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare şi doreşte să muncească mai departe depune o cerere şi e suficientă pentru a-şi putea continua activitatea. În sectorul public însă, atunci când optează pentru prelungirea continuării activităţii, atunci se suspendă dreptul la pensie. Cei care cumulează pensie cu salariul la stat au obligaţia ca în 30 de zile de la publicarea actului normativ să-şi exprime opţiunea, iar angajatorii trebuie să îi informeze”, a precizat Raluca Turcan.

Ministrul muncii a precizat că în prezent în sistemul public sunt aproximativ 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul. Raluca Turcan a precizat că prevederile proiectului de lege se aplică şi celor care sunt în pensie din sistemul de apărare şi ordine publică.

Guvernul a aprobat în primă lectură proiectul de lege, iar săptămâna viitoare acesta ar urma să fie trimis Parlamentului.

În ceea ce priveşte legea salarizării, Turcan a declarat: "Am solicitat ministerelor de linie să prezinte propria viziune în privinţa salarizării în sistemul public plecând de la nişte principii pe care Ministerul Muncii le-a identificat: Să existe unitate în privinţa salariului în plată, care se calculează pentru toate categoriile socio-profesionale. Noi propunem ca salariul de bază la care să se raporteze calculul salariilor să fie 2.300 de lei, nivelul salariul minim brut pe economie. Dacă sunt sporuri care sunt necesar a fi acordate, ele să nu depăşească 20% din nivelul salariului de baza. Sistemul sporurilor să fie revizuit radical, unele sporuri să fie acordate în sume fixă pentru că presupun expunerea la condiţii de muncă identice şi altele eliminate şi în domeniile respective să se prefere o reaşezare pe grilă de salarizare a salariilor în plată".

Legat de o posibilă perioadă limită de punere în aplicare a legii salarizării, Ministrul Muncii a spus că nu există o presiune în acest sens, dar că cel mai probabil se va întâmpla "într-un an de zile".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite