Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Muncii: Mă gândesc la o majorare semnificativă a salariului minim. Românii noştri aleg să plece în străinătate din cauza salariului

49
16 Sep 2021 16:43:24
Autor: Melania Agiu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a declarat joi, la Oradea, că se gândeşte la o majorare semnificativă a salariului minim pe economie, care ar trebui, în mod normal, să intre în vigoare de la începutul anului viitor.

Potrivit acesteia, salariul minim este o prioritate zero pentru Guvern şi un mare pas înainte comparativ cu modul în care s-au comportat alte guverne până acum.
 
„De obicei, majorarea salariului minim intră în vigoare la începutul anului viitor. De la 1 ianuarie, în mod normal, trebuie să avem o majorare a salariului minim. Eu mă gândesc la o majorare semnificativă a salariului minim întrucât creşterile de preţuri sunt mult peste ce s-a întâmplat în România în ultima perioadă", a declarat Raluca Turcan, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.
 
Ea a subliniat că nivelul actual al salariului nu este doar insuficient, ci este şi factor generator de migraţie.
 
„Sunt probabil cel mai pro ministru pentru creşterea salariului minim în România. Românii noştri aleg să plece în străinătate din cauza salariului şi datorită serviciilor de care beneficiază în alte ţări. Nu mai putem accepta şi duce cu toţii, ca societate, acest nivel al salariului minim.”
 
Turcan a subliniat că, pentru prima dată, într-un guvern, într-un mandat de opt luni, la aceeaşi masă, patronate, sindicate, instituţii ale statului, au reuşit să ajungă la concluzia că salariul minim trebuie să crească.
 
Ministrul a adăugat că această creştere trebuie să fie făcută predictibil şi cât mai repede astfel încât mediul economic să poată să-şi pregătească activitatea pe anul următor şi, de asemenea, să nu fie făcută subiectiv, la presiunea diferiţilor factori, ci ancorată în nişte indicatori economici astfel încât şi în anii următori să putem evalua cum va evolua salariul minim.
 
Aceasta a menţionat faptul că toate confederaţiile patronale au ajuns la concluzia că salariul minim trebuie crescut şi s-a agreat, atât în discuţiile cu primul-ministru, cât şi în discuţiile cu patronatele şi sindicatele, ca până la finalul lunii octombrie să existe o primă formă de negociere a nivelului de salariu minim.
 
În opinia ministrului, probleme principale sunt nivelul de salarizare, lipsa forţei de muncă, „acută şi deja cronică", pentru cele 40.00 de locuri de muncă „oferite pe masă" şi pentru 200.000 de cereri de locuri de muncă, dar şi pregătirea potenţialilor angajaţi, adesea deficitară.
 
Răspunsul Guvernului, a precizat ministrul, merge pe direcţiile: educaţie axată pe calificări şi competenţe prin întărirea învăţământului profesional dual, calificare şi formare profesională adaptate la nevoile de pe piaţa muncii, precum şi digitalizarea şi flexibilizarea relaţiilor de muncă, scrie Agerpres.
 
Ministrul Raluca Turcan a participat, joi, la o conferinţă internaţională de lansare a unui proiect transfrontalier organizată de AJOFM Bihor şi a vizitat bursa locurilor de muncă organizată de aceeaşi instituţie, unde angajatorii au etalat o ofertă de peste 1.000 de job-uri. 
 
Ministrul a mai participat la discuţii cu reprezentanţi ai mediului privat, cu angajatori şi angajaţi, cu şefi de instituţii, cu preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, şi angajaţi simpli din instituţiile statului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

49 Comentarii

Kelemen Jakob
16.09.2021, 16:55:14

Ce descoperire ai facut Turcan! Hai sa-ti spun de ce nu e bine. Ai sa maresti salariul inclusiv la bugetari iar banii ptr marire vor veni din privat care la randul lor vor trebui sa mareasca si ei salariile. Ca privatul sa mareasca salariile va trebui sa scumpeasca serviciile si produsele . Si uite asa se vor scumpi toate inca o data. Turcan daca vrei sa termini economia spune-o ca facem painea 20 de lei si rezolvam. Mergi Turcan la ANRE si arunca-l pe seful de acolo in strada . Pune altul.

-9 (23 voturi)
T. Timisorean
16.09.2021, 16:56:10

Serios? Ati marit salariile la medici si tot pleaca. Se pleaca din cauza voastra! Din cauza ca nu functioneaza nimic, din cauza ca ati distrus toate institutiile de stat, nu functioneaza politia, justitia, spitalele nu merg nici cu investitii. Felicitari ati reusit in 30 de ani sa facei o tara din care lumea vrea sa plece. Totul este politizat, puneti niste neica nimeni prin ministere si la companiile de stat( vezi stirea de astazi la Salrom ati pus niste liberali sefi si a scazut profitul de 7 ori). Platim miliarde de euro anual ca societatea la miilioane de functionari publici si nu functioneaza nimic corect, fara impins de la spate, fara coruptie. Consumam o gramada de bani si abia construiti autostrazi pe bucati de multe ori neconectate. Dupa dictatura comunista a urma dictatura mediocritatii, a imposturii, a tupeului, a cumetriei de partid - cea fost mai rau si mai putred in societate a intrat in partide, a ajuns in functii si a distrus statul si societatea.

+2 (24 voturi)
Fahrenheit 451
16.09.2021, 16:58:31

Mai avem până când vom ajunge la salariile celor din Occident, ptr. ca românii să decidă să rămână în țară!... Și sunt multe alte cauze ptr. care românii hotărăsc să lucreze în străinătate, să se realizeze profesional în afara țării!

+3 (3 voturi)
Veress Csaba
16.09.2021, 16:58:43

DAAAAAA?!?!?!?!?!?! NU MAI SPUNE !!!!!!! CINE ȚI-A ZIS ASTA??????

+1 (1 vot)
emoji
16.09.2021, 16:58:46

Nebunatica mica, de unde il cresti? Din pix, de la Victoria? Da, mah, stiu....din profiturile din conturile patronilor imbuibati si lacomi care sug sangele proletariatului platindu-i necuvincios...... :)

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (49)

Modifică Setările