Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Muncii, noi informaţii despre recalcularea pensiilor: Circa 80% dintre cei care dau în judecată statul câştigă

7
12 May 2021 18:12:13
Autor: Melania Agiu
Foto: Facebook Raluca Turcan
Foto: Facebook Raluca Turcan

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, spune că un procent însemnat din cei care dau statul român în judecată pentru recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate au câştig de cauză.

„La nivelul judeţului Covasna, 70% dintre pensionarii care au dat statul în judecată au câştigat. Avem şi judeţe în care au câştigat în proporţie de 90%, mai ales judeţe unde a existat o industrie mai dezvoltată, cu mai multe elemente  de calcul pentru pensii şi acolo pensionarii câştigă în proporţie de 90%. 
 
Aş spune că media, uitându-mă acum, nu am evidenţa finală, este undeva în jur de 80% dintre cei care se adresează instanţei. Deci 80% dintre pensionarii care dau în judecată statul pentru recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate câştigă”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan la o Ediţie specială la Realitatea PLUS.
 
„Statul român nu plăteşte avocaţi. Statul român realizează acest proces de reprezentare în instanţă prin departamentele juridice şi v-aş invita o dată cu mine să intraţi într-un departament juridic dintr-o casă judeţeană de pensii sau puteţi merge singuri şi pur şi simplu veţi fi impresionaţi de pereţi de dosare în care oamenii  aceia trebuie să se uite şi într-un fel să înţeleagă că pensionarii au dreptate, dar ei să respecte legea în vigoare. 
 
Acesta este paradoxul. (…) Tot ceea ce vă spun reprezintă o argumentaţie în plus ca acest proces pe care l-am început, unic în istoria noastră postdecembristă să fie dus la bun sfârşit. A mai existat o tentativă de recalculare a pensiilor între cred că 2005-2006 în care într-un an de zile au fost recalculate 1 milion de pensii. 
 
Noi ne propunem să recalculăm 5 milioane de pensii într-un an şi jumătate. Deci este un proces fără precedent şi este o adevărată reformă pe care noi ne-am propus-o şi asumat-o”, a concluzionat Raluca Turcan.  
 
Ministrul Muncii a precizat că în ultimii cinci ani s-au plătit circa 50 de milioane de lei doar pentru asistenţa juridică în procese care au fost câştigate de către pensionarii reclamanţi.
 
„Sunt cifre care arată justeţea reformei pe care am demarat-o în domeniul pensiilor şi care are în vedere, pe de o parte, crearea unei baze de date electronice complete, la nivel naţional, care să cuprindă toate datele din dosarele de pensii şi, pe de altă parte, o nouă lege care să readucă echitatea în sistem, prin introducerea tuturor elementelor esenţiale de contributivitate în calculul pensiei", a menţionat Raluca Turcan, în urmă cu câteva zile, pe pagina sa de Facebook.
 
Ministrul preciza că, până în prezent, au fost finalizate primele două etape ale procesului de evaluare a dosarelor de pensii la nivel naţional şi se fac testări de soft pentru cea de-a treia etapă.
 
„Peste 240.000 de dosare au fost deja evaluate în toată ţara, în paralel cu desfăşurarea activităţii curente. La Casa de Pensii Covasna, pe lângă procesul de evaluare care s-a desfăşurat într-un ritm bun, s-au recuperat toate restanţele la dosarele de pensii naţionale cu termen depăşit şi mai sunt doar 15 dosare internaţionale de soluţionat", a subliniat ea. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ionel Marcu
12.05.2021, 18:31:12

Da, Raluca, dar un an și jumătate e cam mult, chiar dacă Olguța și Budăi au stat în post popândăi, mai mult propagandă „pe sticlă”, trei ani, dar n-au recalculat nimic, deși legea pentru recalculare exista. Bagă viteză!”

-6 (14 voturi)
Ionel Marcu
12.05.2021, 18:34:12

Și avem nevoie de un referendum pentru amendarea Constituției, șmecherul de la Justiție spune că nu se pot anula pensiile non contributive spoliatoare de buget, că n-ar fi constituțional. O mică ciupire, cum se pregătește acum, e inacceptabilă.

-5 (15 voturi)
moftronix4
12.05.2021, 20:56:41

Ionel Marcu...Bre, nea Caisa, recalcularea lui Țurcan e vrăjeală. Un pretext sa nu aplice legea pensiilor în vigoare....A recalculat toate guvernele dar degeaba, tot Tribunalul decide, pensionarul nu e niciodată mulțumit și apelează la Justiție....Pensiile speciale NU se pot elimina, că nu vor Americanii...Americani au nevoie de armata română plătită cu salarii și pensii speciale. Asta e adevărul adevarat .Grosul pensiilor speciale este la Armats.

+1 (1 vot)
Constantine Constantine
12.05.2021, 18:31:18

Tanti Mutant: reforma pensiilor nu are nici o valoare fara reforma salariilor.Daca rezolvati ceva e doar pe moment deoarece acest ecart de 12/1 care se practica in prezent va face ca contributivitatea sa nu mai aiba nici un sens.Cit despre datul in judecata, de unde sa ia amaritii cu 1000 de lei pensie bani de judecata? Concret trebuie ca pensiile sa fie calculate in cadrul unui climat salarial sanatos. Pentru ca degaba muncesti si contribui 35-40 de ani cind legea salarizarii permite unora sa se pensioneze dupa 20-25 de ani de munca cu salarii de nabab.Pentru ca o pensie buna nu se obtine din contributivitate ci din punctajul anual cumulat.Pe de alta parte daca vreti sa faceti reparatii retineti faptul ca intre 1977-1991 statul roman a acordat pensii la valoarea salariului net desi impozitele erau retinute la sursa. Ar trebui sa indreptati aceasta nedreptate motiv pentru care inca exista pensionari care nu ajung nici la 1000 de lei. Daca statul a furat tot statul trebuie sa repare.

-4 (10 voturi)
Urasc Dezinformarea
12.05.2021, 19:42:48

Tata-37 ani la Santierul Naval Constanta ca lacatus .A iesit aproape orb de la sudura si nu mai aude-pensie 1400.mama 27 ani la mase plastice cta.a ridicat suluri de plastic.are 3 fisuri pe coloana -pensie 900 lei.felicitari romania ,sunt mandru de tara mea ...

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările