Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Muncii: Legea consumatorului vulnerabil trebuie transmisă urgent spre promulgare preşedintelui României

2
14 Sep 2021 17:27:06
Autor: Melania Agiu
Foto: Facebook Raluca Turcan
Foto: Facebook Raluca Turcan

Legea consumatorului vulnerabil trebuie transmisă urgent spre promulgare preşedintelui României, a afirmat, marţi, ministrul Muncii, Raluca Turcan, adăugând că o nouă tergiversare a acestei legi va însemna şi o întârziere în adoptarea normelor metodologice.

„I-am cerut astăzi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, ca proiectul de Lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil din sistemul energetic să fie trimis de urgenţă spre promulgare către preşedintele României şi, ulterior, spre publicare la Monitorul Oficial. 
 
Este vorba despre un act normativ care acordă sprijin financiar pentru mai mult de 500.000 de gospodării cu persoane vulnerabile, care trebuie ajutate de stat pentru a-şi putea achita facturile la iarnă.", a transmis Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.
 
Potrivit acesteia, legea consumatorului vulnerabil a primit votul Camerei Deputaţilor cu o săptămână în urmă, după aproape 4 luni de la aprobarea procedurii de urgenţă în Camera Deputaţilor.
 
„O nouă tergiversare a acestei legi, care trebuia trimisă de îndată preşedintelui către promulgare, va însemna şi o întârziere în adoptarea normelor metodologice şi, prin urmare, poate compromite aplicarea prevederilor ei la termenul stabilit, 1 noiembrie 2021.”, precizează ministrul.
 
„I-am semnalat lui Ludovic Orban că are obligaţia să îşi respecte atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor nu doar atunci când acest lucru îi este convenabil din ipostaza de candidat la preşedinţia PNL, ci în fiecare zi de mandat şi mai ales când este vorba despre adoptarea proiectelor de lege urgente şi esenţiale pentru beneficiari.”, conchide ministrul Muncii.
 
Camera Deputaţilor a adoptat, pe data de 7 septembrie 2021, în calitate de for decizional, proiectul Legii consumatorului vulnerabil, stabilind că aceasta va fi aplicată începând cu 1 noiembrie 2021.
 
Proiectul are ca obiect de reglementare stabilirea criteriilor de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, a măsurilor de protecţie socială pentru aceştia şi accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei, transmite Agerpres.
 
Măsurile de protecţie socială pot fi financiare şi non-financiare, fiind finanţate din bugetul de stat, din bugetele locale sau din fonduri europene.
 
Conform proiectului de lege adoptat, ajutorul pentru încălzire se acordă în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, după caz, iar suma aferentă pentru compensarea procentuală se suportă din bugetul de stat, după cum urmează: 
 
- 100% din valoarea de referinţă, dar nu mai mult decât consumul facturat, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 200 lei;
 
- 90%, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 200,1 lei şi 320 lei; 80%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 320,1 lei şi 440 lei;
 
- 70%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 440,1 lei şi 560 lei; 
 
- 60%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 560,1 lei şi 680 lei; 
 
- 50%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 680,1 lei şi 920 lei; 
 
- 40%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 920,1 lei şi 1040 lei; 
 
- 30%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1040,1 lei şi 1160 lei;
 
- 20%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1160,1 lei şi 1280 lei; 
 
- 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 1280,1 lei şi 1386 lei; 
 
- 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar al persoanei singure este cuprins între 1280,1 lei şi 2053 lei.
 
De asemenea, venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2053 lei, în cazul persoanei singure. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ce ar spune Isus
14.09.2021, 17:34:26

Va iesi lumea in strada can nu-si vor mai putea plati consumul casnic si benzina. Care mai puteti, emigrati acum, inainte de Octombrie-Noiembrie. Va fi macel. Ati nenorocit o tara cu liberalizarea voastra corupta, Citu & PSD.

+9 (9 voturi)
Adrian Popescu
14.09.2021, 19:27:16

turcanca est vest, nord est, sud o fi ruda cu turcanu criminalul de la Pitesti?

-9 (9 voturi)
Modifică Setările