Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Muncii: Sunt oameni care aşteaptă 5 luni pensia

3
8 Nov 2019 18:21:40
Autor: Elena Deacu
Violeta Alexandru FOTO Mediafax
Violeta Alexandru FOTO Mediafax

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, consideră că pensionarii sunt trataţi cu aroganţă şi cu lipsă de respect de angajaţii Caselor de Pensii şi sunt unii bătrâni care aşteaptă şi până la 5 luni pensia. Noul ministru dă asigurări că va încerca să găsească în cel mai scurt timp soluţii pentru a se reduce termenul de procesare a dosarelor de pensii.

Ministrul Muncii a făcut aceste declaraţii la scurt timp după finalizarea unui vizite efectuate la Casa de Pensii a Sectorului 6 Bucureşti, după ce a primit mai multe sesizări de la pensionari privind întârzieri în calculul pensiilor, scrie Agerpres.

„Am primit semnale că sunt întârzieri în calculul pensiilor. Legea prevede foarte clar un termen de 45 de zile de la înregistrarea dosarului până la emiterea deciziei şi până la efectuarea plăţii, dar aceste 45 de zile sunt cu mult depăşite. Problema este că pensionarului nu i se explică de ce apar aceste întârzieri şi nici nu are o siguranţă cu privire la termenul maxim în care i se va răspunde şi i se va procesa dosarul respectiv şi i se va calcula şi efectua plata pensiei respective. Oamenilor nu li se explică de ce există aceste întârzieri, în multe situaţii sunt trataţi cu aroganţă, în sensul în care oamenii nu primesc alt răspuns decât «Dacă nu vă convine să ne daţi în judecată!», ceea ce denotă o atitudine arogantă şi implicit o lipsă de respect faţă de om”, a declarat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a acuzat că modul de lucru în Casele de Pensii este orientat spre proceduri şi nu pe eficienţă.

„Angajaţii de la Casa de Pensii s-au încurcat în tot felul de explicaţii, o parte din explicaţii se confirmă, şi anume că avem în sistem o problemă de capacitate redusă, de personal insuficient în zona de procesare a acestor dosare, dar e foarte clar că a intervenit un mod de lucru care nu e axat pe eficienţă, ci pe formalism, pe proceduri, să respectăm procedura. Avem nenumărate structuri care se verifică între ele şi, în final, la Casa de Pensii Naţională există cineva care mai verifică o dată şi care bagă datele în sistem. (...) Sunt oameni care stau 3-4-5 luni şi care nu primesc nu numai răspuns, dar care nu primesc efectiv pensia la care au dreptul. Sunt oameni care au dreptul la pensie de handicap şi stau fără venit, urmează iarna, au facturi, cheltuieli de întreţinere de plătit şi nu au un orizont cu privire la când se termină totuşi acest proces", a subliniat Violeta Alexandru.

Aceasta s-a declarat dezamăgită de atitudinea angajaţilor din sistemul de pensii şi s-a angajat să simplifice procedurile. Şeful de la Muncă a arătat că va încerca să găsească soluţii în interiorul sistemului pentru a reduce perioada de procesare a dosarelor cât mai aproape de termenul prevăzut de lege. În plus, ministrul Muncii a susţinut că se va concentra pe eficientizarea activităţii directe a angajaţilor Caselor de Pensii în relaţia cu pensionarii. Ea a acuzat angajaţii din Casele de Pensii că întârzie prelucrarea cererilor pensionarilor până în ultima zi permisă de lege. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Tomescu Tom
8.11.2019, 19:11:50

Eficientizarea sistemului , va lasa fara " munca " .. 3 persoane din 4 ! :)))) Analfabetii Functionali ..vor pleca acasa ! Si vor vota tot cu PSD-ul ...in speranta ca vremurile lor glorioase, se vor intoarce ... . Vor veni vremuri grele pentru bugetari ! Multi nu vor mai avea unde sa bea cafeluta de dimineata . dintr 9 - 12 AM ! Ne vom impiedeca de ei prin parcuri , autobuze, tramvaie .. Vor fi zeci de mii de d-ne " Dancila " pe strazi ...va fi ingrozitor ..

-2 (2 voturi)
imsi imsi
8.11.2019, 20:40:02

Tomescu Tom Pai vor face atunci plimbindu se pe strazi ce faci tu acum. trindavesti pe ajutorul social. Atit ca astia se vor angaja rapid fiind profesionisti. pnl isi va baa copiii si neüotii in locul lor si astia nu ca nu vorr lucra nimic fiindca sunt puturosi dar vor si ciupi din pensiile oamenilor ca si asa ii considera pe pensionari expirati. Daca madama asta care n are nici o experienta in domeniul muncii se uita la angajatii de la pensii ar vi observat ca toti au peste 50 de ani fiindca tinerii nu se prea inghesuie la munca.

+1 (1 vot)
Tomescu Tom
8.11.2019, 20:58:31

imsi imsi :))) Nu stiu de ce ..dar imi e teama ca faci parte din " profesionnistii " astia , pe care ii ridici in slavi :))) Apropo ...unde d-zeu ii vezi ca se angajeaza asa rapid ? In mediul privat cumva ? Crezi ca este cineva nebun, sa ii plateasca ca la " stat " ..ca sa stea degeaba ?

-1 (1 vot)