Mitroi, EY: Oricare dintre noi va putea fi denunţător. Directiva prin care oricine poate raporta încălcarea regulilor UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Mitroi
Mihaela Mitroi

România trebuie să transpună până în anul 2021 Directiva europeană privind avertizorii de integritate, care va permite oricărui angajat sau oricărei persoane să acţioneze ca „denunţător” şi să raporteze suspiciuni cu privire la încălcarea normelor europene, susţine Mihaela Mitroi, de la compania de consultanţă EY.

„O nouă directivă a apărut în octombrie 2019, directiva privind avertizorii de integritate, un termen mai frumos decât a spune denunţători. Directiva va trebui transpusă până în 2021, cu anumite derogări, şi complet până în 2023”, a afirmat Mitroi, care este Lider al Departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică pentru Clusterul de Sud al regiunii EY Europa Centrală şi de Sud-Est şi Asia Centrală.

Mihaela Mitroi a explicat cine poate fi un astfel de „denunţător” şi ce în ce domenii pot fi raportate probleme. „Avertizorii de integritate suntem cu toţii, oricare dintre noi, angajaţii, care au informaţii legate de încălcarea normelor Uniunii Europene. Şi nu înseamnă neapărat chestiuni fiscale, ci orice alte chestiune legate de protecţia mediului, protecţia consumatorului. Orice persoană care are informaţii sau suspiciuni poate să raporteze”, a spus ea.

Astfel, dacă o companie are un număr de mai mult de 50 de agajaţi, ea trebuie să organizeze canale interne de raportare, prin care angajatul poate să raporteze către Fisc. Compania va trebui să asigure confidenţialitatea şi va trebui să desemneze o persoană care să se ocupe de aceste cazuri.

Totodată, statul trebuie să organizeze canale de raportare externă prin care oricine de pe stradă poate să raporteze. Şi mai există de asemenea divulgarea publică, adică „te duci în presă şi spui”, afirmă Mitroi.

„Va trebui să creăm proceduri şi condiţii de raportare pentru aceste persoane”, susţine reprezentantul EY.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite