Miza majorării salariului minim pe economie de la 1 noiembrie 2018: Un plus de jumătate de miliard de lei la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit datelor transmise de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) la solicitarea HotNews.ro, în România sunt peste 1,7 milioane de salariaţi care primesc minimul pe economie, din care 580.000 au o vechime de peste 15 ani, iar 350.000 sunt cu studii superioare.

Pentru fiecare dintre aceşti 930.000 de români, salariul minim pe economie ar trebui să crească, dacă ordonanţa de Guvern este aprobată, de la 1.900 lei, cât este în prezent, la 2.350 lei, însemnând un efort financiar pentru angajatori, majoritatea din mediul privat, de 450 lei. Mai mult de jumătate din această sumă ajunge la bugetul de stat în contul contribuţiilor la sănătate şi pensii şi a impozitului pe venit.

Potrivit calculelor Hotnews.ro, statul ar încasa peste 516 milioane lei în plus, în acest an, dacă noile salariile minime vor intra în vigoare de la 1 noiembrie. Având în vedere că statul trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar de circa 28,3 miliarde lei (3% din PIB), la noua estimare a PIB-ului, acesta va scădea cu jumătate de miliard. 

Dacă estimările ar arăta un deficit de fix 3%, pentru acest an, atunci această măsură va duce la o diminuare spre 2,95%. 

Dacă o covrigărie are, să spunem, cinci angajaţi pe care îi plăteşte cu salariul minim pe economie astăzi, peste o săptămână şi jumătate fondul de salarii pentru ei va creşte cu 9,5%, dacă sunt fără studii şi cu vechime sub 15 ani. 

În schimb, dacă cei cinci au peste 15 ani vechime sau studii superioare, fondul de salarii urcă cu 23,6%. În aceste condiţii, există posibilitatea ca preţul covrigului să crească.

Citeşte şi:

Capcanele majorării salariului minim: urmează concedieri masive

11 motive pentru care salariul minim pe economie nu ar trebui să crească, în opinia lui Cristian Păun, profesor la ASE

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite