Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Modificări drastice la amânarea ratelor: Ratele se pot suspenda fără costuri şi fără dovezi că veniturile au scăzut. Pot beneficia şi restanţierii

13
8 Apr 2020 20:19:01
Autor: Elena Deacu

Senatul a adoptat miercuri o serie de modificări drastice la ordonanţa care amână ratele bancare. Vor putea beneficia de măsură majoritatea românilor cu credite, inclusiv restanţierii, fără să aducă dovezi că au fost afectaţi de criză, iar ei nu vor mai suporta costuri, precum dobânzi sau comisioane, pe durata suspendării ratelor.

Senatul a modificat Ordonanţa Guvernului de amânare a ratelor, ajunsă în Parlament pentru aprobare, astfel încât să ofere condiţii mai avantajoase pentru debitori. Pe scurt, senatorii au adoptat o serie de amendamente care fac ca ordonanţa Guvernului de amânare a ratelor să fie practic identică cu o lege trecută de PSD prin Parlament, ale cărei prevederi au fost sesizate la CCR de către PNL.

Prevederile mai „dulci” adoptate de către Senat miercuri arată că vor putea beneficia de amânarea ratelor toţi românii care doresc acest lucru, deoarece ei nu vor mai trebui să facă dovada că veniturile le-au fost afectate, direct sau indirect, de criza cauzată de pandemie.

Totodată,  cei care doresc să suspende plata ratelor nu vor avea niciun cost. Asta pentru că Senatul a decis ca dobânzile acumulate pe perioada suspendării ratelor să nu fie cumulate la sold, deci să fie practic „şterse”. Guvernul stabilise că dobânzile amânate se vor adăuga la soldul creditului existent la finalul perioadei de suspendare. Excepţie făceau creditele ipotecare, unde Guvernul a decis că dobânda amânată se va returna eşalonat în 60 de luni de la reînceperea plăţii ratelor.

Dobânzile amânate urmau să fie garantate de stat. Acum, Senatul a abrogat complet şi acest articol, din moment ce nu mai există dobânzi pe perioada suspendării ratelor. „Statul garanta pentru dobânda aceea la credite imobiliare. Din moment ce am eliminat dobânda la dobânda, nu mai avea rost să lase aia în ordonanţă”, ne-au spus surse din PSD. „Noi am spus că vrem să suspendăm inclusiv calcularea dobânzii pe perioada suspendării rambursării creditului, lucru care automat face inutile toate prevederile din articolul 5. Dacă articolul 4, alineatul 2 se abrogă şi nu se calculează dobânzi, nu mai e nevoie de articolul 5, privind garantarea dobânzilor”, ne-a spus şi senatorul UDMR Barna Tánczos.

Au fost îndulcite şi condiţiile pentru firme, în sensul că ele trebuie să facă dovada scăderii veniturilor cu 15% în martie faţă de ianuarie şi februarie, comparativ cu 25%, cât prevedea Guvernul în ordonanţă.

Senatul a mai decis că ratele se vor suspenda până la 31 decembrie, la cerere, prin prelungirea maturităţii creditului şi fără costuri suplimentare. Guvernul prevedea că suspendarea se face la cerere „cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020”. Totodată, senatorii au decis că măsura se va aplica şi debitorilor cu contracte de leasing operaţional sau financiar.

Senatorii au eliminat şi termenul limită de 45 de zile în care debitorii puteau cere amânarea ratelor. Ei au stipulat, în schimb, că obligaţia de plată a ratelor poate fi suspendată la cerere o singură dată, până la data de 31 decembrie 2020.

Senatorii au exclus încă de la prevederile privind amânarea ratelor Casele de Ajutor Reciproc şi recuperatorii de creanţe, lăsând doar băncile şi instituţiile financiare nebancare.

Actul normativ a fost votat de 85 de senatori, iar 26 au votat împotrivă. Acesta urmează să fie dezbătut şi votat şi în Camera Deputaţilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

ileana iliescu
8.04.2020, 20:49:33

mai bine nu mai platim nimic,niciodata,nici rate la banci,nici facturi,nici impozite,nici taxe,nici chirii,nici imprumuturi la prieteni,nici intrtinerea la bloc.stam acasa si asteptam sa ne plateasca astia din parlament si din guvern salariile si pensiile,eventual si sporuri ca suntem obligati sa nu parasim locuintele decat cu documente si in intervale orare stabilite de ei.nu va este rusine,nu stiti ce tampenii sa mai emanati ca la urmatoarele alegeri populimea sa va recunoasca prin vot, darnicia prosteasca de care acuma dati dovada.

+3 (7 voturi)
Arhanghelul Gabriel
8.04.2020, 23:34:49

lenutzo, lucrezi la banca si te temi ca daca dau astia legea te trimit aia in somaj tehnic cu salariul diminuat? e normal cand multi au cu 25% mai putin sa ia o gura de aer prin amanarea ratelor. de platit tot vor plati dar o pauza acum ar fi buna pentru majoritatea platitorilor.urasc psd si nu am nimic impotriva bancilor, dar e ok intr-o perioada de criza sa se faca compromisuri.daca banca te ucide acum mai rau decat virusul nu va avea de unde sa ia banii

+1 (1 vot)
bios
8.04.2020, 23:09:53

Leprele psl din parlament saboteaza din toate puterile. Astia ar trebui bagati in ocna si aruncata cheia...

+1 (3 voturi)
Dobrican Felician
8.04.2020, 23:31:58

Pai totul este mult mai simplu dupa modificarile din Senat. Sa nu va asteptati acuma ca toti romanii sa-si amine ratele la banci.Eu cred ca nu vor fi mai mult de 25-30% dintre romani care-si vor amina plata ratelor.Cine munceste si cistiga bani ca si in vremurile normale efectiv nu au de ce sa amine.Toti cei care au rate se gindesc sa scape de ele cit mai repede,nu sa amine. Mai trebuie subliniat un lucru simplu : Nici un roman nu a dorit sa stopeze mersul la munca.Guvernul a decis asta.Deci este datoria guvernului ca sa rezolve si problemele ivite odata cu declararea starii de urgenta. As mai dori sa subliniez pe final ca bancile nu-si risca banii lor,ci pe cei ai romanilor care au fie depozite,la care i-au dobinzi de rahat,fie li se varsa salariile in conturile acelorasi banci.

+1 (1 vot)
Arhanghelul Gabriel
8.04.2020, 23:41:10

eu muncesc chiar mai mult decat in mod normal, dara daca o sa am posibilitatea sa iau o pauza de la rate o sa fac asta. de ce? ete asa de al dreaq ca sa mai pun niste bani la saltea

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (13)