Modificări importante la Programul Prima Casă. Vor putea lua credit pentru casă şi persoanele vulnerabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul „O familie, o casă”, care va înlocui „Prima Casă”, va fi accesibil şi persoanelor din categoriile vulnerabile, printre care persoanele cu dizabilităţi, potrivit unor modificări aduse la proiect.

Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor a aprobat miercuri o serie de amendamente propuse de către deputata independentă Oana Bîzgan. Conform acestora, persoanele din categoriile vulnerabile vor putea accesa creditele pentru achiziţionarea sau extinderea locuinţei şi vor beneficia de condiţiile necesare astfel încât să fie asigurat principiul egalităţii de şanse.

Schimbarea principală face referire la extinderea termenului de „venit eligibil”. Până în acest moment, persoanele cu dizabilităţi nu aveau aces la acest program, deoarece indemnizaţiile lor nu erau considerate venituri eligibile. Amendamentele depuse prevăd luarea în considerare a tuturor formelor de suport primite din partea statului, conform reglementărilor privind asistenţa socială.  Astfel, persoanele din aceste categorii vor avea acces la soluţii de creditare pentru achiziţionarea primei locuinţe, în condiţiile de care se bucură şi ceilalţi români.

„Măsura vine în completarea altor două iniţiative legislative pe care le-am depus în Parlament ce fac referire la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi şi urmează să se aplice tuturor persoanelor din grupurile vulnerabile, inclusiv tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie, persoanelor cu venituri reduse sau altor grupuri de persoane, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Mi-am propus în acest mandat să fac tot ce îmi stă în putere astfel încât persoanele cu dizabilităţi sau alte persoane din categorii vulnerabile să se bucure, cu adevărat, de egalitate de şanse. Conform datelor din primele şase luni ale acestui an, România are 826.197 de persoane cu dizabilităţi, iar peste 50% sunt tineri şi adulţi (18-64 ani). Este nedrept ca o persoană cu dizabilităţi să nu poată accesa aceleaşi soluţii de creditare precum orice alt cetăţean”, susţine deputata independentă Oana Bîzgan.

Mai mult, pentru ca acest proces să vină în sprijinul real al persoanelor din categorii vulnerabile, modificările depuse propun o reducere de două puncte procentuale din rata dobânzii creditului acordat.

De asemenea, statul va garanta în proporţie de maximum 100% creditele ipotecare obţinute de aceste persoane în cadrul programului.

„Au fost câteva modificări, mai ales că am încercat să-i dăm un caracter mult mai social acestui program guvernamental, mai ales să stimulăm familiile cu copii sau chiar luarea în plasament de către cei fără copii. Amendamentele se referă al stimularea băncilor din România în a căuta aceste persoane din grupurile vulnerabile pentru a li se da aceste facilităţi pentru o astfel de locuinţă”, a spus ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici.

Proiectul privind transformarea Programului „Prima Casă” în Programul „O familie, o casă” a fost iniţiat de Ministerul Finanţelor, dar ulterior senatorul PSD Eugen Teodorovici l-a transformat în iniţiativă legislativă personală.

Pe 18 septembrie, Senatul a adoptat, în calitate de prim for legislativ sesizat, proiectul de lege „O familie, o casă”. Proiectul se află momentan în procedură de urgenţă şi urmează a fi votat în Camera Deputaţilor în perioada următoare. 

Citeşte şi:

Undă verde de la Senat. „Prima Casă“ devine „O familie, o casă“

„Prima Casă“ versus „O familie, o casă“. Iei credit sau mai aştepţi?

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite